Irina Socol şi şeful Asociaţiei Nevăzătorilor au convenit să fabrice acte pentru a obţine fonduri UE - surse DNA

Preşedintele Asociaţiei Nevăzătorilor din România (ANR), Sergiu Radu Ruba, şi fostul preşedinte al Siveco Irina Socol au convenit să "fabrice" documente pentru a a justifica anumite cheltuieli, astfel încât să obţină, în mod ilegal, bani din bugetul UE şi cel naţional, potrivit unor surse DNA.

1777 afișări
Imaginea articolului Irina Socol şi şeful Asociaţiei Nevăzătorilor au convenit să fabrice acte pentru a obţine fonduri UE - surse DNA

Irina Socol (Imagine: Victor Ciupuliga/ Mediafax Foto)

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, în septembrie 2013, la sediul ANR, a avut loc o întâlnire între Ruba, Socol şi Emil Dragomirescu, Mircea Bucur şi Gabriela Mârze, care au convenit să fabrice documente pentru a justifica în mod fals îndeplinirea unor obiective din cadrul unui proiect din fonduri europene. Aceste documente urmau să fie incluse în cererea de rambursare finală din proiect pentru a obţine aproximativ 2,8 milioane de lei, din bugetul UE şi cel naţional.

Mai mult, potrivit unor surse din cadrul anchetei, Sergiu Ruba şi managerul de program din cadrul Siveco România, Emil Dragomirescu, aveau documente care atestau că 617 persoane cu dizabilităţi au participat la cursuri online de formare pentru utilizarea unor tehnologii specifice TIC, în ciuda faptului că nu a fost organizat niciun astfel de curs.

Procurorii au probe că o parte importantă din cele 617 persoane, dintre care numai aproximativ 50 au urmat efectiv cursul, nu au avut niciodată acces la serviciul internet sau la computere personale, dosarele acestora fiind furnizate de preşedinţii filialelor teritoriale ale ANR.

Conform surselor citate, preşedintele Asociaţiei Nevăzătorilor şi complicii săi a încercat să obţină ilegal fonduri europene de aproximativ 2,8 milioane de lei, prin întocmirea unor documente care au atestat cheltuieli fictive, în cadrul unui proiect cu finanţare comunitară.

Potrivit unor surse din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, percheziţiile de marţi dimineaţă care au avut loc la sediul Asociaţiei Nevăzătorilor din România i-au vizat pe responsabilii echipei de management a proiectului "Integrarea pe piaţa muncii şi incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi vizuale printr-un program practic de formare în domeniul TIC".

Mai exact, este vorba despre preşedintele Asociaţiei Nevăzătorilor din România, Sergiu Radu Ruba, managerul de program din cadrul Siveco România, Emil Dragomirescu, preşedintele fundaţiei "Cartea Călătoare", Mircea Bucur, şi un contabil al Siveco, Gabriela Mârze.

În acelaşi caz, mai sunt implicaţi şi managerul proiectului, Ovidiu Adrian Dumitrescu, un expert contabil - Ştefănescu Mariana - , un funcţionar public -Sabina Bălan -, dar şi deţinătorul Fundaţiei Alcion şi totodată soţul fostei directoare al Consiliului Naţional al Dizabilităţii din România, Constantin Pietroşel.

Proiectul european în care sunt implicaţi toţi aceşti "actori" îşi propune, în principal, realizarea unui program de formare specific persoanelor cu dizabilităţi la care să participe 500 de persoane pentru iniţiere în utilizarea TIC şi 900 de persoane pentru utilizarea unor tehnologii specifice TIC. Astfel, printre rezultatele cuantificabile ale proiectului se numără realizarea website-ul proiectului şi portalul de instruire specifică, realizat de Siveco România. Un număr de 500 de persoane ar fi trebuit instruite şi formate pentru utilizarea TIC în viaţa de zi cu zi şi ar mai fi trebuit să se realizeze şi trei cursuri în format digital, astfel încât 300 de persoane să fie formate pentru "dezvoltare pagini de web", 300 de persoane formate pentru "testare şi evaluare aplicaţii web".

În plus, ar mai fi trebuit ca, în urma implementării proiectului, 900 de persoane să fie plasate pe piaţa muncii şi să fie angajate efectiv 250 de persoane.

Procurorii susţin că, în ciuda fapatului că termenul de finalizare al proiectului s-a încheiat în urmă cu un an, o mare partea a acestor activităţi nu au fost realizate, motiv pentru care nu se puteau face cereri de rambursare a cheltuielilor.

"Începând din luna aprilie 2013, Ruba Sergiu-Radu şi Dragomirescu Emil au iniţial demersuri de întocmire a unor documente care să ateste, în mod fictiv, participarea a 900 de persoane cu dizabilităţi la cursurile on-line de formare prevăzute în cadrul proiectului", potrivit unor surse din rândul anchetatorilor.

Mai mult decât atât, Sergiu-Radu Ruba a organizat la Sinaia o întâlnire cu preşedinţii tuturor filialelor teritoriale ale ANR, cărora le-a solicitat explicit să întocmească cât mai multe dosare care să ateste că persoane cu dizabilităţi, membri ai respectivelor filiale, au participat la cursurile on-line asumate prin proiect.

"Pentru a convinge preşedinţii filialelor teritoriale ale ANR ca măcar să le pună la dispoziţie datele de identificate ale unor persoane cu dizabilităţi (conform cerinţelor din grupul ţintă al obiectivului) necesare finalizării exclusiv scriptice a acestei activităţi, în plenul discuţiilor, Dragomirescu Emil a promis că SC SIVECO România va dona câte un calculator fiecărei filiale care va trimite cel puţin 25 de dosare", conform sursei citate.

Mai mult decât atât, procurorii au indicii că un consilier la Unitatea de Implementare a Proiectelor Finanţate din Fonduri Structurale din Ministerul Educaţiei Naţionale, Liviu Dan şi un fost funcţionar al Ministerului Educaţiei, în perioada 2004-2005, Constantin-Ciprian Tănase, au fost incluşi în echipa de implementare a proiectului din partea Asociaţiei Nevăzătorilor, în calitate de experţi, fără a desfăşura efectiv activităţi, ci doar pentru a încasa contravaloarea remunerării lor. Oamenii legii spun că există există indicii că rolul acestora a fost de a-şi folosi sistemul relaţional deţinut la nivelul instituţiilor cu atribuţii de monitorizare şi control.

Procurorii DNA au făcut, marţi, nouă percheziţii în Bucureşti şi Buzău, la locuinţele unor persoane suspectate de fapte de corupţie privind fonduri europene, precum şi la sediul Asociaţiei Nevăzătorilor din România şi al unei confederaţii patronale.

Direcţia Naţională Anticorupţie arată, într-un comunicat de presă, că în acest dosar se fac cercetări care vizează "suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, comise în perioada 2010 - 2014".

Potrivit sursei citate, anchetatorii fac nouă percheziţii în municipiile Bucureşti şi Buzău, din care două la sediile unor instituţii publice, iar restul la domiciliile unor persoane.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici