ISJ Prahova: Transferurile elevilor de clasa IX-a s-au făcut transparent. Metodologia are neclarităţi

Inspectorul şcolar adjunct al ISJ Prahova, Horia Toma, spune că transferurile elevilor de clasa a IX-a de la un liceu la altul în judeţ s-au făcut ”transparent, în şedinţă publică” şi susţine că metodologia privind transferurile are ”multe neclarităţi”.

1796 afișări
Imaginea articolului ISJ Prahova: Transferurile elevilor de clasa IX-a s-au făcut transparent. Metodologia are neclarităţi

ISJ Prahova:Transferurile elevilor de clasa IX-a s-au făcut transparent. Metodologia are neclarităţi (Imagine: Publimedia/Andrei Spirache)

Profesorul Horia Toma a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX că reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Prahova nu au primit încă materialul de analiză încheiat în urma controlului privind transferurile elevilor de clasa a IX-a.

Toma a precizat că în judeţ procedura de transferuri a fost ”transparentă” şi s-a făcut în şedinţă publică, astfel încât să nu existe probleme cu privire la acest aspect.

”Din punctul nostru de vedere, am încercat să respectăm litera şi spiritul metodologiei, care are însă foarte multe neclarităţi. În acelaşi timp, am încercat să venim în ajutorul elevilor. Transferurile s-au făcut în şedinţă publică, în cadrul căreia am discutat cu fiecare părinte”, a spus adjunctul ISJ Prahova.

Horia Toma a afirmat că toate cererile de transfer ”au fost abordate, analizate şi rezolvate strict în ordinea descrescătoare a mediei de admitere, pentru a respecta metodologia”.

Întrebat dacă există cazuri de elevi cu medii mici transferaţi la licee bune, unde admiterea se face cu medii mari, adjunctul Inspectoratului Şcolar Prahova a explicat că diferenţa dintre media elevilor transferaţi şi cea mai mică medie de admitere la liceele la care s-au făcut transferurile este ”de sub două puncte” şi că sunt excluse cazurile în care elevi cu medii foarte mici să fi ajuns la licee foarte bine cotate.

În Prahova, anul acesta au cerut transferul de la liceul la care au fost admişi la altă unitate de învăţământ 264 de elevi de clasa a IX-a, fiind rezolvate favorabil aproximativ 250 de cereri, a spus Horia Toma.

El a precizat că în anii anteriori numărul cererilor şi cel al transferurilor era de peste o sută, iar anul acesta s-a înregistrat un număr mare de cereri pentru că şi numărul absolvenţilor de gimnaziu este mai mare decât în anii trecuţi.

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Prahova, profesorul Petre Năchilă, a fost schimbat din funcţie, în urma controlului dispus de Ministerul Educaţiei, privind transferurile elevilor de clasa a IX-a. Atribuţiile inspectorului general au ost preluate de inspectorul Nicolae Angelescu.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat, joi, că şefii inspectoratelor şcolare Bihor şi Prahova au fost demişi, după ce în cele două judeţe au fost găsite 332 de cazuri de transfer nejustificat în clasa a IX-a, iar MECS a sesizat şi organele de anchetă, pentru suspiciuni de abuz în serviciu.

În ce priveşte controlul făcut la ISJ Prahova, Cîmpeanu a spus că din cele 264 de cereri de transfer, au fost aprobate 253, însă 208 dintre acestea erau nejustificate, pentru că nu au respectat criteriul mediei de admitere.

"În judeţul Prahova, am avut 264 de cereri, 253 au fost abateri, cazuri medicale au fost identificate 29, situaţii de gemeni - 12, alte situaţii speciale, este vorba de patru elevi care au făcut studiile într-o altă ţară, deci nu s-a putut aplica criteriul de medie, şi rămân 208 cazuri fără justificare. În judeţul Prahova, inspectorul general, de asemenea, a fost schimbat din funcţie", a mai spus ministrul Educaţiei.

Inspectorii Corpului de control al MECS au făcut verificări în judeţele Suceava, Brăila, Bihor, Prahovaşi Neamţ, după ce au existat informaţii că sunt sute de transferuri nejustificate în clasa a IX-a, după repartizarea computerizată.

În prima etapă de admitere în unităţile de învăţământ liceal a absolvenţilor de clasa a VIII-a, dintre cei 128.685 de elevi care au completat fişele de înscriere au fost repartizaţi computerizat 124.805 (98,5%).

Media de admitere a elevilor se calculează ca medie ponderată între media de la Evaluarea Naţională, care are pondere de 75% şi media celor patru ani de gimnaziu, cu pondere de 25%. Elevii care au avut medii de admitere sub 5 au participat şi ei la repartizarea computerizată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici