ITM Bucureşti verifică dacă firmele protejează angajaţii care lucrează în ger

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bucureşti verifică, luni şi marţi, dacă firmele au luat măsurile de protecţie a angajaţilor care lucrează în ger, fiind vizaţi în special angajatorii din construcţii, dar şi spălătoriile de maşini, vulcanizările sau Administraţiile Domeniului Public.

482 afișări
Imaginea articolului ITM Bucureşti verifică dacă firmele protejează angajaţii care lucrează în ger

ITM Bucureşti verifică dacă firmele protejează angajaţii care lucrează în ger (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

Directorul de la ITM Bucureşti, Bujor Constantin, a declarat, luni, că echipele de control vor verifica toate activităţile în care angajaţii lucrează în are liber.

Constantin Bujor a explicat că, potrivit legislaţiei în vigoare, angajatorii trebuie să ia măsuri de protecţie a salariaţilor atunci când temperatura în exterior scade sub minus 20 de grade Celsius sau, corelată cu condiţii de vânt intens, poate fi echivalată cu acest nivel.

În cadrul controalelor vor fi vizaţi în special angajatorii din domeniul construcţiilor, dar şi spălătoriile de maşini, vulcanizările sau Administraţiile Domeniului Public, a precizat Bujor Constantin.

Directorul ITM Bucureşti a mai spus că din echipele de control vor face parte şi inspectori privind relaţiile de muncă, care vor verifica dacă lucrătorii muncesc legal.

Bujor Constantin a precizat că pentru fiecare persoană care lucrează fără contract individual de muncă firma va primi o amendă între 3.000 şi 4.000 de lei.

Potrivit legislaţiei, angajatorii sunt obligaţi să ofere salariaţilor care lucrează în ger ceai cald, să asigure pauze şi condiţii pentru refacerea capacităţii de termoreglare a angajaţilor sau să reducă programul de lucru, în caz contrar putând fi amendaţi cu până la 2.500 de lei.

Astfel, fiecare angajat trebuie să primească între jumătate de litru şi un litru de ceai fierbinte pe schimb şi echipament individual de protecţie, iar pentru refacerea capacităţii de termoreglare trebuie asigurate spaţii fixe sau mobile în care salariaţii să stea în pauze.

"Angajatorii care nu pot asigura condiţiile de mai sus, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor ori cu reprezentanţii salariaţilor, vor lua măsurile dispuse în Ordonanţa de urgenţă nr. 99/2000. Acestea se referă la reducerea programului de lucru, întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă potrivit prevederilor legale", preciza Inspecţia Muncii într-un comunicat de vineri.

De asemenea, pentru prevenirea unor îmbolnăviri profesionale determinate de lucrul în condiţii cu temperaturi extreme, angajatorii trebuie să asigure examenul medical la angajare şi controlul medical periodic al salariaţilor. De asemenea, în caz de îmbolnăviri, angajatorii sunt obligaţi să acorde salariaţilor primul ajutor şi să îi transporte la cea mai apropiată unitate sanitară.

Pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme, angajatorii trebuie să asigure trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului.


Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici