#JobInRomania - Exodul medicilor. 80% dintre studenţi şi doctori vor să plece din ţară. „Nu mai suntem pe vremea doctoriţei Queen! În câţiva ani, sistemul acesta cade ”

12.000 de medici români lucrează în prezent în străinătate, iar 80% dintre tinerii absolvenţi de Medicină vor să plece peste hotare, arată un studiu al Fundaţiei Colegiului Medicilor. În aceste condiţii, spun specialiştii, singura soluţie este să schimbăm un întreg sistem pentru ca medicii să revină

4411 afișări
Imaginea articolului #JobInRomania - Exodul medicilor. 80% dintre studenţi şi doctori vor să plece din ţară. „Nu mai suntem pe vremea doctoriţei Queen! În câţiva ani, sistemul acesta cade ”

#JobInRomania - Exodul medicilor. 80% dintre studenţi şi doctori vor să plece din ţară. „Nu mai suntem pe vremea doctoriţei Queen! În câţiva ani, sistemul acesta cade ” (Imagine: Shutterstock)

Despre lipsurile din sistem: „Nu mai suntem pe vremea doctoriţei Queen! În câţiva ani, sistemul acesta cade”

Andrei Găitan este medic rezident orelist în sistemul de stat şi s-a gândit serios să plece din ţară pentru a avea „o viaţă profesională împlinită, într-o societate care valorizează de la sine munca şi statutul medicului, dar şi pentru a putea supravieţui fără compromisuri, lucru imposibil în România în acest moment şi probabil imposibil şi în viitor pentru un tânăr medic la început de carieră”.

Andrei spune despre sistemul de sănătate din România că are o organizare „învechită şi autocrată”, ceea ce nu ajută în dezvoltarea profesională. „Cunosc medici avangardişti în sistem care, deşi au dorit şi încă doresc să ajute pacienţii prin tehnologii moderne şi eficiente, sunt blocaţi şi faultaţi de oamenii sistemului, şi nu aş vrea ca, odată ajuns specialist şi apoi primar, în viitor, să am parte de aceleaşi frustrări, de a nu putea acorda pacienţilor mei îngrijirile optime”.

Lucrul care l-ar motiva să rămână este o reformă reală în sistem, dar şi schimbarea percepţiei pe care societatea o are faţă de medici. „Am participat în mod direct la preluarea şi tratamentul de extremă urgenţă a primilor răniţi din Clubul Colectiv, am văzut reacţia populaţiei faţă de medici şi asistente în perioada următoare, a fost una de admiraţie şi termeni precum “eroi” se auzeau peste tot. Nu peste mult, însă, din păcate, atitudinea publică a revenit la cea clasică , sprijinul populaţiei pentru medici rămâne la un nivel incredibil de scăzut, de fapt indiferenţa este notă la ordinea zilei. Şi asta nu se va schimbă”, a mai spus Andrei.

Un alt student la Medicină, Vlad, susţine că va părăsi„categoric” ţara după terminarea studiilor. „Am ştiut de când am dat la Medicină că aş vrea să plec din ţară, nu eram 100% hotărât, dar mi-am dat seama că nu există niciun avantaj în ţara asta, respectul pentru meseria asta în România este egal cu zero”, a spus Vlad pentru agenţia MEDIAFAX.

Vlad s-a gândit deja că ţara care l-ar adopta este Anglia şi spune că cel mai mult îl deranjează în sistemul de sănătate de acasă lipsa de resurse, faptul că lipsesc medicamente din spitale şi că medicii sunt nevoiţi să-i trimită pe pacienţi la farmacie să-şi cumpere singuri tratamentul.

„Nu mai suntem pe vremea doctoriţie Queen!”, spune el revoltat. Despre sistemul de sănătate din Marea Britanie vorbeşte cu entuziasm. A vizitat spitale acolo şi a văzut care sunt condiţiile „Au cinci săli de operaţie în spital, se operează pe bandă rulantă, rata de supravieţuire în urma intervenţiilor chirurgicale este de 99% în ultimii ani. O intervenţie acolo se făcea în maximum trei ore, iar aici, în România, aceeaşi operaţie durează şi şase ore”.

Problemele vin de la lipsurile din spitale şi de la deficitul de personal medical de la noi, ca să nu mai vorbim de salarii, spune Vlad. „În câţiva ani, cred că sistemul o să cadă, va veni şi acel moment”.

Român care a terminat Medicina la Cambridge: „ Schema de rezidenţiat nu e foarte ofertantă aici”

Însă, nu toţi medicii români din străinătate sunt încântaţi de situaţia din Occident. Mihai Bica a fost primul român care a terminat facultatea de Medicină de la Universitatea Cambridge. A plecat plin de speranţe în Marea Britanie, crezând că va găsi acolo tot ce este mai bun. Într-adevăr, şcoala de medicină a fost pe măsura aşteptărilor, însă sistemul de sănătate britanic nu este tocmai perfect, spune el.

„Chiar dacă sistemul de sănătate (NHS) în sine este foarte bun pentru pacienţi, condiţiile de muncă nu sunt foarte grozave pentru doctori şi nici întreaga schemă de rezidenţiat nu e foarte ofertantă”, a spus el. După o perioadă de specializare care durează aproximativ patru ani, în funcţie de domeniul ales, tânărul ajunge în punctul în care devine un fel de medic primar, ceea ce britanicii numesc „junior doctor”, a explicat el. „Pot să fie în total 18 ani până ajungi într-o poziţie de autoritate şi în care poţi lua decizii medicale importante. Problema e că în timpul acestui training, eşti subordonat consultantului şi nu ai putere de decizie aproape deloc, iar tot ce faci este o muncă de rutină, destul de banală, în care ai grijă ca ceea ce a stabilit consultantul să fie aplicat. Mie mi-au zis mulţi doctori englezi să renunţ la facultatea de medicină sau să plec în altă ţară, de exemplu în State, unde sunt condiţii mai bune”, a povestit Bica.

Studiu: 80% dintre studenţi şi doctori vor să plece din ţară

Cât priveşte numărul total al medicilor plecaţi peste hotare.... „Nu am date despre cei care au plecat, am date despre cei care s-au aşezat în ţările din Europa. La Colegiul Medicilor, indiferent că vin de la municipii, de la judeţe, ei cer nişte acte de la noi, de la instituţia naţională. Cu acele acte se întocmeşte un dosar cu care aplică într-o ţară europeană. După ce şe aşează acolo, eu ştiu că ei sunt plecaţi, pentru că altfel el nu mai vine să îmi spună că nu şi-a găsit locul de muncă dorit. Avem plecaţi în ultimii 7-8 ani din România aproximativ 4.400 de medici în Germania, acelaşi număr în Franţa, în Marea Britanie sunt până în 3.000, în Belgia peste 600. Aceştia sunt medicii despre care ştim exact că sunt aşezaţi”, a declarat Gheorghe Borcean, preşedintele Colegiului Medicilor pentru agenţia MEDIAFAX.

Fenomenul exodului tinerilor medici s-a agravat în ultimii ani, lucru pe care îl constată şi reprezentanţii sistemului de Sănătate. Recent, Colegiul Medicilor a comunicat datele unui studiu care arată că în jur de 80% dintre tinerii doctori şi studenţi la medicină iau în considerare să plece din ţară, iar 30% din aceştia şi-au făcut deja bagajele.şi doar 10% aleg din start să profeseze în România.

Iar nemulţumirile sunt cunoscute de toată lumea.“ Cei mai mulţi se plâng de viziunea societăţii şi a statului asupra profesiei medicale. Asta îi deranjează cel mai tare. Apoi, capacitatea de a se dezvolta în profesie, care lor li se pare că este limitată aici din condiţii diferite. Apoi mai este unirea cu familiile, pentru că sunt mulţi care pleacă după soţ sau soţie şi nu în ultimul rând câştigurile materiale, care sunt cu totul altfel în ţările europene decât în România pe aceeaşi muncă. Astea sunt cauzele. Ce am putea face? Să eliminăm aceste cauze, începând cu ultima”, a mai spus Gheorghe Borcean.

Efectele plecării medicilor se văd în spitalele din România. Circa 13.000 de posturi sunt vacante, iar multe dintre acestea sunt specializări precum Terapie Intensivă, ORL, Oncologie sau Cardiologie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici