Joc de şah cu piese umane ce a reconstituit bătălia pentru Timişoara din urmă cu 300 de ani - GALERIE FOTO

Un joc de şah cu piese umane ce a reconstituit bătălia pentru Timişoara din anul 1716 a fost organizat, sâmbătă, în curtea Bastionului Theresia, transmite corespondentul MEDIAFAX.

1133 afișări
Imaginea articolului Joc de şah cu piese umane ce a reconstituit bătălia pentru Timişoara din urmă cu 300 de ani - GALERIE FOTO

Joc de şah cu piese umane ce a reconstituit bătălia pentru Timişoara din urmă cu 300 de ani - GALERIE FOTO

Vezi mai jos GALERIA FOTO 

Cele 32 de piese de şah au fost înlocuite cu unele umane, moment care a reconstituit, simbolic, confruntarea dintre trupele turceşti şi armata austriacă condusă de prinţul Eugeniu de Savoya din urmă cu 300 de ani.

Acţiunea inedită a avut loc în cadrul spectacolului "Şah la rege - Jocul istoriei", organizat pentru al doilea an de către Muzeul Naţional al Banatului.

Protagoniştii partidei au fost eroii bătăliei din 1716, rolurile de pe tabla de şah fiind interpretate de liceeni de la două şcoli din Timişoara, dar şi de elevi din Elveţia, sosiţi în cadrul unui schimb intercultural.

"Este un eveniment inedit, care poate fi şi interactiv, se poate juca şah, cei din public pot fi provocaţi la o partidă de şah. Este un eveniment cu care lumea s-a obişnuit şi care adună un public destul de numeros, şi ne bucurăm foarte mult", a declarat Claudiu Ilaş, directorul Muzeului Naţional al Banatului din Timişoara.

Timişoara a fost eliberată de sub ocupaţie otomană, după o stăpânire de 164 de ani, în octombrie 1716, datorită prinţului Eugeniu de Savoya. După victoria de la Petrovaradin, de pe 5 august 1716, Eugeniu de Savoya ia decizia de a cuceri Timişoara, tabăra fiind stabilită în apropiere, la Beregsău.

Asaltul asupra cetăţii Timişoara s-a desfăşurat în mai multe etape, iar pe 17 septembrie, turcii au fost somaţi să se predea, însă paşa a refuzat.

Au urmat o serie de atacuri ale austriecilor, iar pe 11 octombrie a fost declanşat un bombardament masiv, iar turcii capitulează.

Soldaţii care au supravieţuit asediului ies din cetate şi părăsesc definitiv Timişoara, iar în data de 18 octombrie, Eugeniu de Savoya a intrat în cetatea proaspăt cucerită.

Din acel moment a început reconstrucţia şi dezvoltarea oraşului drept capitală a Banatului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici