Judecarea cererii surorii lui Cioacă privind plasamentul copilului acestuia, amânată pe 25 ianuarie

Judecarea cererii surorii poliţistului Cristian Cioacă privind plasamentul copilului în regim de urgenţă s-a amânat pentru data de 25 ianuarie, după ce instanţa a confirmat că nu a primit rezultatele anchetei sociale efectuate de Direcţia Protecţiei Copilului Argeş la domiciliul surorii lui Cioacă.

196 afișări
Imaginea articolului Judecarea cererii surorii lui Cioacă privind plasamentul copilului acestuia, amânată pe 25 ianuarie

Judecarea cererii surorii lui Cioacă privind plasamentul copilului acestuia, amânată pe 25 ianuarie (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

Potrivit Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Argeş, ancheta a fost finalizată şi urmează să înainteze documentele finale, concluziile fiind favorabile rămânerii minorului la sora lui Cioacă.

La şedinţa de judecată de la Tribunalul Argeş au fost prezenţi sora lui Cristian Cioaca şi cumnatul poliţistului, însoţiţi de avocata Maria Vasii şi mama Elodiei, Emilia Ghinescu, şi de aparătoarea ei, Crina Radu.

"Azi (n.r. - vineri) am avut discuţii doar pe stabilirea cadrului procesual. În acest caz se aşteaptă o soluţie din partea DGASPC Argeş care este organismul competent. Domnul Cioacă este încredinţat că fiul său este bine îngrijit de sora sa şi de cumnatul său", a declarat avocata surorii lui Cristian Cioacă, Maria Vasii.

Avocata Emiliei Ghinescu, mama Elodiei, spune că trebuie să lupte cu interesele locale, în condiţiile în care clienta sa a solicitat, de asemenea, custodia micuţului Patrick, în vârstă de opt ani, documentele de anchetă socială efectuate de Protecţia Copilului Braşov fiind deja depuse la dosar.

"S-a dispus conexarea celor două cereri de plasament. Eu sper ca instanţa să aibă în vedere interesul major al minorului. Protecţia Copilului Braşov a întocmit acele rapoarte de evaluare a anchetei sociale, în schimb cei din Piteşti nu au întocmit aceste evaluări. Protecţia Copilului din Argeş, încă din 2007, spun eu, nu a avut o poziţie obiectivă şi nu a avut în vedere interesul superior al minorului. Încă de atunci mi-am exprimat această părere că ceea ce se are în vedere aici la Piteşti este doar interesul familiei Cioacă. Cristian Cioacă face parte din comunitatea de aici şi mă gândesc că pe acest principiu se acţionează", a declarat avocata familiei Elodiei, Crina Radu.

Judecătorii au dispus ca dosarul, în care au fost conexate cererile privind plasamentul copilului în regim de urgenţă, să se amâne pentru data de 25 ianuarie 2013, după ce instanţa a confirmat că nu a primit rezultatele anchetei sociale efectuate de Protecţia Copilului Argeş la domiciliul surorii poliţistului.

"Noi am fost cu gânduri curate la şcoala copilului, pentru că ne era foarte dor de el, era ziua lui şi am vrut să-i ducem mai multe cadouri. Am observat că sora lui Cioacă a venit cu intenţii rele, i-a zis lui Patrick «ce, vrei să intri acolo?», dar el a intrat, şi-a pus capul pe umărul meu şi a oftat. A spus că vrea să vină la noi în vacanţă, s-a uitat la cadouri. Era cam sfios şi se uita cu teamă, pentru că îl ţinea sora lui Cioacă de mână", a declarat mama Elodiei, Emilia Ghinescu.

Angajaţii Protecţiei Copilului Argeş au informat instanţa la ultima şedinţă de judecată din decembrie anul trecut despre faptul că ancheta socială în ceea ce-l priveşte pe Patrick Cioacă, fiul poliţistului, elev în clasa a II-a la Şcoala Generală nr. 16 din Piteşti, a fost finalizată, concluzia lucrătorilor acestei instituţii fiind că Ana Maria Ene, sora lui Cioacă, şi soţul său dispun de mijloacele materiale necesare îngrijirii minorului, iar acesta este înconjurat cu multă afecţiune şi atenţie, dar nu au trimis încă documentele oficiale cu conluziile.

Atunci, magistraţii Tribunalului Argeş au solicitat o anchetă şi la domiciliul Emiliei Ghinescu, mama Elodiei, concluziile DGASPC Braşov fiind depuse la dosar.

În 11 decembrie, Judecătoria Piteşti a decis să-l încredinţeze provizoriu pe băieţelul lui Cristian Cioacă mătuşii sale, sora poliţistului, pe perioada cât acesta este arestat, iar aceasta a cerut atunci instanţei plasamentul copilului în regim de urgenţă.

În cazul în care poliţistul Cristian Cioacă ar fi eliberat din arestul preventiv, procesul privind plasamentul copilului în regim de urgenţă se va suspenda, iar minorul Patrick va fi reîncredinţat acestuia.

Marţi, Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a decis ca poliţistul Cristian Cioacă - suspectat de uciderea soţiei sale, Elodia Ghinescu - să rămână în detenţie, respingând ca nefondat recursul la hotărârea de prelungire cu 30 de zile a duratei arestului preventiv, decizia CAB fiind definitivă.

Cristian Cioacă este arestat din 5 decembrie 2012, fiind acuzat de omor deosebit de grav.

După cinci ani de la dispariţia avocatei Elodia Ghinescu, timp în care criminaliştii au continuat cercetările şi strângerea de probe, Cioacă a fost arestat preventiv, în pofida lipsei cadavrului victimei.

Probele criminaliştilor, prelevate chiar din locuinţa Elodiei şi a lui Cristian Cioacă, îl indică pe poliţist responsabil de uciderea avocatei şi tranşarea acesteia. Probe de sânge - identificate cu un aparat special, Crime Light - prelevate de sub zugrăveala apartamentului (sechestrat de anchetatori după ce l-au pus sub acuzare pe Cioacă - n.r.) au fost expertizate, stabilindu-se că grupa sanguină aparţine Elodiei.

Între timp, printr-o hotărâre judecătorească, Elodia Ghinescu a fost declarată decedată.

Elodia Marilena Ghinescu a dispărut de acasă la sfârşitul lunii august 2007. Soţul acesteia, poliţistul Cristian Cioacă, de la Poliţia din Argeş, a anunţat Poliţia despre dispariţia femeii abia în 5 septembrie 2007, la solicitarea şefei acesteia, timp în care bărbatul a apelat la cunoştinţe pentru a intra în corespondenţa electronică a avocatei, scopul fiind - potrivit acestuia - acela de a vedea cu ce bărbat se conversa.

Anchetatorii au luat în calcul, din primele momente, varianta crimei în cazul avocatei, principalul suspect fiind Cristian Cioacă, deoarece s-au găsit urme de sânge în apartamentul celor doi soţi şi în autoturismul bărbatului.

Mai mult, în septembrie 2007, după două săptămâni de la dispariţie, anchetatorii au găsit într-o râpă haine având pete cu sângele Elodiei.

În octombrie 2007, într-o râpă lângă Râşnov au fost găsite uniforma de vară de poliţist a lui Cioacă, alte obiecte ale acestuia şi ale Elodiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici