Judecătoarea Bîrsan de la ICCJ, urmărită penal pentru că a luat mită excursii, pantofi şi poşetă

Judecătoarea Gabriela Bîrsan de la ICCJ este urmărită penal pentru mai multe fapte de corupţie, alături de colega sa Corina Corbu, un şofer al instanţei, doi avocaţi, un om de afaceri şi doi foşti magistraţi, potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

731 afișări
Imaginea articolului Judecătoarea Bîrsan de la ICCJ, urmărită penal pentru că a luat mită excursii, pantofi şi poşetă

Judecătoarea Bîrsan de la ICCJ, urmărită penal pentru că a luat mită excursii, pantofi şi poşetă

Gabriela Bîrsan, judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), fost preşedinte al secţiei de contencios administrativ şi fiscal, este acuzată de abuz în serviciu contra intereselor publice, luare de mită, trafic de influenţă şi folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii care nu sunt destinate publicităţii şi permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

În acelaşi dosar s-a declanşat urmărirea penală faţă de Corina Corbu, magistrat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, secţia de contencios administrativ şi fiscal, acuzată de complicitate la infracţiunea de favorizare a făptuitorului, şi Florian Ionescu, angajat ca şofer tot la instanţa supremă, care ar fi făcut mărturii mincinoase.

De asemenea, sunt cercetaţi avocaţii Claudia şi Radu Gherbovan Silinescu, foştii judecători Iuliana Puşoiu şi Anton Pandrea, care au lucrat tot la ICCJ, şi omul de afaceri Gabriel Chiriac.

Potrivit DNA, în perioada februarie 2010 - mai 2011, Claudia Gherbovan, Radu Gherbovan şi Gabriel Chiriac au oferit judecătoarelor Iuliana Puşoiu şi Gabriela Bîrsan mai multe foloase, sub forma achitării de petreceri la restaurante din Paris şi Bucureşti, excursii în străinătate şi deplasări cu avionul, dar şi sub forma folosinţei unui apartament, respectiv a oferirii unor cadouri (poşetă, pantofi ale unei renumite case de modă), în schimbul facilitării ori soluţionării favorabile a unor cauze aflate pe rolul ICCJ, Secţia de contencios administrativ şi fiscal. Pentru a ascunde natura foloaselor necuvenite, avocatul Radu Gherbovan a determinat o angajată a unei firme de turism să întocmească documente care atestau, în mod nereal, achitarea unei excursii de către Iuliana Puşoiu.

Anchetatorii susţin că în timpul instrumentării acestui dosar, Anton Pandrea, pe atunci judecător la ICCJ, după ce a autorizat interceptarea convorbirilor telefonice, prin complicitatea inculpatei Corinei Corbu, le-a anunţat pe Iuliana Puşoiu, Claudia Gherbovan şi Gabriela Bîrsan că formează obiect al măsurilor de interceptare.

Unele dintre societăţile comerciale controlate de omul de afaceri Chiriac Gabriel au avut pe rolul ICCJ, secţia de contencios administrativ şi fiscal, diverse litigii în perioada 2010 - 2011. Avocaţii Radu şi Claudia Gherbovan au asigurat asistenţă, reprezentare şi consultanţă juridică pentru societăţi comerciale aparţinând omului de afaceri, mai arată DNA.

"În perioada 2010 – mai 2011, avocata Gherbovan Silinescu Claudia împreună cu omul de afaceri Chiriac Gabriel au oferit judecătoarei Bîrsan Gabriela Victoria, în calitate de preşedinte al Secţiei de contencios administrativ şi fiscal a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, mai multe foloase necuvenite, în schimbul influenţei pe care aceasta a lăsat să se creadă că o are asupra judecătorilor desemnaţi în compunerea completului învestit cu soluţionarea dosarului nr. 3509/2/2008 al Secţiei de contencios administrativ şi fiscal a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pentru a-i determina să pronunţe o soluţie favorabilă societăţii la care acţionar era Chiriac Gabriel", susţin procurorii.

Foloasele necuvenite oferite de Gabriel Chiriac au constat în "achitarea petrecerii la Paris, la Moulin Rouge, asigurarea folosinţei gratuite a unui apartament în Paris, format din două camere, pentru o perioadă de 2 luni în cursul anului 2010 pentru fiul judecătoarei; la rândul ei, Gherbovan Silinescu Claudia i-a oferit judecătoarei o poşetă şi pantofi confecţionaţi de o renumită casă de modă".

Interesul cumpărătorilor de influenţă Gabriel Chiriac şi Claudia Gherbovan în soluţionarea favorabilă a recursului pe care firma lui l-a declarat în dosarul nr.3509/2/2008 a fost determinat de faptul că autoritatea fiscală i-a imputat societăţii respective suma de 1.289.797,68 lei, iar prin sentinţa civilă nr.3138/2010 a Curţii de Apel Bucureşti a fost respinsă contestaţia formulată.

"Soluţionarea favorabilă a recursului declarat de societatea aparţinând lui Chiriac Gabriel, în dosarul nr. 3509/2/2008, prin intermediul traficului de influenţă al judecătoarei Bîrsan Gabriela Victoria, procura acestuia un avantaj patrimonial, constând în suma de 1.289.797,68 lei imputată de autorităţile fiscale, pe care, astfel, nu ar mai fi achitat-o", mai precizează DNA.

Pe de altă parte, susţin anchetatorii, la 18 februarie 2010, judecătoarea Iuliana Puşoiu a făcut parte din completul de judecată al ICCJ care a judecat dosarul nr.483/42/2009 având ca obiect recursul declarat de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în care intimata, o societate comercială, a fost reprezentată de avocatul Radu Gherbovan. Ulterior soluţionării acestui dosar de către completul de judecată din care a făcut parte judecătoarea Puşoiu, aceasta i-a pretins lui Radu Gherbovan, prin intermediul soţiei sale, organizarea petrecerii de ziua sa. "Radu Gherbovan a dat curs solicitării judecătoarei Puşoiu Iuliana, transmisă prin intermediul soţiei sale Gherbovan Silinescu Claudia, organizându-i şi achitându-i acesteia, la data de 13.02.2011, costul petrecerii de la un restaurant din Bucureşti", susţine DNA.

De asemenea, la 4 martie 2010, aceeaşi Iuliana Puşoiu a făcut parte din completul care a judecat dosarul nr. 669/1/2010 în care o societate comercială a solicitat strămutarea judecării dosarului nr.2596/102/2009 al Tribunalului Mureş - Secţia de contencios administrativ şi fiscal în care avea calitatea de reclamant, iar Consiliul Concurenţei avea calitatea de pârât. Astfel, în această cauză, societatea reclamantă a fost reprezentată tot de avocatul Radu Gherbovan, care s-a prezentat în faţa instanţei de judecată din care a făcut partea judecătoarea Iuliana. Acelaşi avocat, după soluţionarea dosarului, a plătit excursia pe care judecătoarea Puşoiu a efectuat-o în Malaezia în perioada 20 aprilie 2011 - 27 aprilie 2011 (atât costurile de transport cât şi cazarea). "Banii folosiţi pentru achitarea excursiei judecătoarei Puşoiu Iuliana în Malaezia au provenit de la o societate comercială controlată de omul de afaceri Chiriac Gabriel care, la solicitarea avocatei Gherbovan Silinescu Claudia, a transferat suma de 51.917,56 lei (1860 euro) în contul societăţii de avocatură Gherbovan/Silinescu. La solicitarea avocatei Gherbovan Silinescu Claudia, suma de bani necesară plăţii excursiei a fost ridicată de Gherbovan Silinescu Radu care a achitat costul excursiei judecătoarei Puşoiu Iuliana. Pentru a împiedica identificarea destinaţiei sumei oferite cu titlu de mită, la solicitarea şi cu sprijinul soţilor Gherbovan Silinescu, omul de afaceri Chiriac Gabriel prin intermediul societăţii comerciale, a încheiat un contract de asistenţă juridică fictiv", mai arată procurorii.

În plus, susţine DNA, disimularea primirii foloaselor necuvenite de către Puşoiu sub forma achitării excursiei în Malaezia, a fost realizată de avocatul Radu Gherbovan prin comiterea infracţiunii de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, prin aceea că i-a solicitat agentei de turism să întocmească factura fiscală din 30.04.2011 prin care a stornat contravaloarea biletului de avion şi, în cadrul aceleiaşi operaţiuni de disimulare, suma stornată de 1.860 de euro a figurat ca fiind restituită avocatului. În aceeaşi zi, a fost întocmită factura fiscală din 30.04.2011 pe numele numitei Iuliana Puşoiu pentru suma de 1.860 euro .

În perioada 2010 - 2011, Gabriel Chiriac, printr-una din societăţile sale comerciale, a transmis avocaţilor Radu şi Claudia Gherbovan, prin intermediul cabinetului de avocatură unde aceştia sunt asociaţi, sume de bani, respectiv 113.707,83 lei (echivalentul a 27.000 euro la cursul din anul 2010 ), cunoscând că încheierea şi justificarea sumelor prin folosirea unor contracte care atestau prestare de asistenţă ori consultanţă juridică reprezintă doar o disimulare a destinaţiei banilor. În realitate, susţine DNA, acele sume erau transmise/respectiv primite pentru a fi însuşite în nume propriu de către soţii avocaţi sau folosite pentru dare de mită, cumpărare de influenţă şi trafic de influenţă în legătură cu soluţionarea unor dosare de contencios administrativ. În aceeaşi perioadă, cei doi avocaţi au primit, de la o altă societate comercială, suma de 393.411 lei (echivalentul a 88.576,16 de euro) şi, în baza aceluiaşi mecanism, au folosit suma respectivă de bani în scopul mai sus menţionat.

"În perioada ianuarie - decembrie 2010, încălcarea atribuţiilor de serviciu de către Bîrsan Gabriela Victoria în legătură cu soluţionarea succesivă a cererilor de suspendarea a unui dosar, până la soluţionarea cererii de strămutare a acestuia, a asigurat un folos acesteia, dar şi unei societăţi comerciale asistate juridic de avocata Gherbovan Silinescu Claudia. Dosarul respectiv 2595/102/2009 privea o societate comercială controlată de omul de afaceri Chiriac Gabriel, pe de o parte şi Consiliul Concurenţei, pe de altă parte. În acest sens, avocata Gherbovan Silinescu Claudia a depus repetat cereri de strămutare pentru ca, suspendarea dosarului antemenţionat să dureze cât mai mult, cu consecinţa asigurării unui folos firmei controlate de Chiriac Gabriel", mai spun procurorii.

Sub acest aspect, fapta avocatului Radu Gherbovan, care a dobândit sumele de bani menţionate pe baza unor contracte de asistenţă juridică ce atestau în mod formal prestarea unor servicii de consultanţă juridică pentru a fi folosite la darea de mită, cu scopul obţinerii de soluţii judecătoreşti favorabile, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de spălare a banilor, arată DNA.

Referitor la fostul judecător Anton Pandrea, DNA arată că acesta, în timpul instrumentării dosarului, a admis cererea procurorilor şi a autorizat interceptarea comunicaţiilor judecătoarelor Bîrsan şi Puşoiu şi ale avocatei Gherbovan. După ce a dispus această măsură, Pandrea, judecător învestit cu soluţionarea acestei solicitări, i-a divulgat judecătoarei Corbu că avocata Gherbovan, avocată şi prietenă a sa, "este interceptată", mai spun anchetatorii.

Judecătoarea Corina Corbu, la rândul său, a înlesnit aflarea, de către judecătoarele Bîrsan şi Puşoiu Iuliana şi de către avocata Gherbovan a acestui fapt. La 18 octombrie 2011, cu ocazia audierii sale ca martor, Florian Ionescu, şofer la ICCJ, a susţinut "o versiune nereală a faptelor referitoare la achiziţionarea unor bilete de avion pentru Bîrsan Gabriela". Ulterior, şoferul a prezentat o altă versiune, care s-a dovedit tot neadevărată.

În acest dosar, anchetatorii au dispus instituirea sechestrului asigurator, până la concurenţa sumei de 559.036,39 lei, asupra unui teren şi a unei clădiri aflate în coproprietatea inculpaţilor Radu şi Claudia Gherbovan, în vederea confiscării speciale. În acelaşi scop, au fost puse sub sechestru, până la concurenţa sumei de 5.010,46 euro, bunurilor ale judecătoarei Gabriela Bîrsan şi, până la concurenţa sumei de 1.860 de euro, bunurilor mobile aflate în proprietatea Iulianei Puşoiu.

În 2013, DNA anunţa că actele de urmărire penală în cazul judecătoarei Gabriela Bîrsan au fost refăcute ca urmare a deciziei Curţii Europene a Drepturilor Omului prin care s-a admis ridicarea imunităţii de care beneficiază magistrata căsătorită cu fostul judecătorul CEDO Corneliu Bîrsan.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici