Judecător de la Curtea de Apel Oradea, după înregistrări: Ceea ce au făcut procurorii DNA este poliţie politică

Judecătorul Florica Roman, de la Curtea de Apel Oradea, consideră că ceea ce au făcut procurorii DNA Oradea este „poliţie politică în toată regula”, dată fiind intenţia „premeditată” ca, prin dosarele penale pe care le făceau judecătorilor, să fie manipulat actul de justiţie.

1850 afișări
Imaginea articolului Judecător de la Curtea de Apel Oradea, după înregistrări: Ceea ce au făcut procurorii DNA este poliţie politică

Judecător de la Curtea de Apel Oradea, după înregistrări: Ceea ce au făcut procurorii DNA este poliţie politică

Potrivit unei postări scrise luni de pe blogul personal, judecătorul Florica Roman susţine că ea însăşi, în calitate de magistrat al Curţii de Apel Oradea, a fost vătămată de acţiunile abuzive ale procurorilor DNA, constatate ca atare de ÎCCJ.

„Orice persoană de bună credinţă nu poate fi decât îngrozită ascultând discuţiile de la întâlnirea de taină dintre procurorii DNA Oradea în care aceştia puneau la cale <<liniştirea>>, prin dosare penale măsluite, a unor judecători incomozi de la Tribunalul Bihor şi Curtea de Apel Oradea. Din acea discuţie apărută în spaţiul public, ce nu a fost contestată până în prezent de către procurorii DNA a căror voce se aude în înregistrare, rezultă clar intenţia premeditată a acestora ca, prin dosarele penale pe care le făceau judecătorilor, să manipuleze actul de justiţie. Eu însămi, în calitate de judecător la Curtea de Apel Oradea, am fost vătămată de acţiunile lor abuzive, constatate ca atare de ÎCCJ. (..) După toate standardele, ceea ce au făcut procurorii DNA Oradea este poliţie politică în toată regula”, a arătat Roman.

Magistratul orădean este de părere că înregistrare este dovada deplină a modului în care, cel puţin la Oradea, procurorii DNA şi-au desfăşrat activitatea – „abuziv, prin încălcarea grosolană şi arogantă a legii, într-un mod de-a dreptul stalinist, acţiuni abuzive făcute în numele unei instituţii publice şi în baza unei puteri publice cu care au fost investiţi.

„Înregistrarea confirmă că aceşti procurori DNA construiesc cazuri împotriva unor judecători cu scopul făţiş declarat de a-i înlătura din dosare pe cei incomozi şi de a-i da exemple pentru a <<intra frica>> în colegii lor. Genul acesta de interferenţă şi influenţare a justiţiei este cea mai perfidă şi diabolică formă de corupţie, deoarece compromite fiecare act de justiţie, stârnind neîncredere şi îndoială atât în activitatea tuturor procurorilor, cât şi a tuturor judecătorilor. Într-un sistem în care abuzul a fost nu doar tolerat, ci şi acoperit ori decorat, în care mulţi dintre cei care au ştiu au tăcut, este aproape imposibil pentru cetăţean să mai distingă între onestitate şi adevăr, pe de-o parte, şi abuz, complicitate ori laşitate, pe de alta parte, cu consecinţa compromiterii întregului sistem de justiţie”, se mai arată în postare.

Florica Roman a explicat mecanismul procurorilor DNA Oradea care, în situaţia unor judecători liberi şi incomozi, care le luau la citit cu atenţie dosarele, „le făceau dosare penale pentru a-i scoate din complete pe motiv de <<incompatibitate>>”.

„Având dosar penal la DNA, judecătorul de penal care judeca alte cauze de la DNA era forţat să se abţină sau era recuzat. În felul acesta procurorii DNA <<filtrau>> judecătorii care le intrau în cauze, asigurându-se că în dosarele lor intră judecători pe care-i considerau că le erau favorabili. Altor judecători <<neascultători>> de la Tribunalul Bihor şi Curtea de Apel Oradea le făceau dosare penale pentru a-i da de exemplu colegilor cu scopul de <<a-i linişti>> şi <<disciplina>> pe ceilalţi judecători, în care să <<intre frica>>. Intenţia premeditată a acestor procurori DNA era terorizarea judecătorilor prin dosare penale cu scopul explicit declarat de a-i influenţa pe toţi judecătorii care, de frică, să dea doar soluţii favorabile DNA”, a precizat magistratul.

Florica Roman a subliniat că, după ce ascultă înregistrarea, orice român ajuns în judecată înţelege acum că, daca are noroc şi ajunge în faţa unor judecători curajoşi, care ignoră şi înfruntă presiunile şi exemplele date de DNA, are parte de judecată dreaptă.

„Altfel, dacă are ghinion să ajungă fie la complete <<agreate>> de procurorii DNA, fie la complete de judecători fricoşi, conformişti, care se vor autocenzura şi vor merge cu valul, atunci Dumnezeu cu mila. O astfel de justiţie este monstruoasă şi înfricoşătoare!”, a mai susţinut judecătorul de la Curtea de Apel Oradea.

Roman a menţionat că înregistrarea confirmă că DNA, cu „sprijinul” constant clamat al SRI, „a dorit, prin astfel de metode represive totalitare, să controleze complet justiţia, punând presiune pe judecători, dându-i pe unii exemple pentru a le induce celorlalţi autocenzura şi a-i determina să pronunţe doar hotărârile convenabile DNA şi SRI”.

„Înregistrarile confirmă că procurorii DNA ştiau că ofiţerii SRI făceau acte de cercetare penală, care erau luate cu copy-paste de poliţiştii judiciari şi puse în dosarele penale, de unde erau apoi certificate de procurori şi date judecătorilor, care le luau cu copy-paste şi le puneau în hotărâri. Oamenii ajungeau, astfel, ca, în fapt, să fie anchetaţi, judecaţi şi condamnaţi de ofiţerul SRI care făcea primul act, pentru ca niciun act alt organ judiciar nu mai cenzura ceea ce scria SRI-ul. Acesta era <<circuitul apei în natură>>, cum spunea, râzând, un procuror de la masă”, a mai subliniat Florica Roman.

Aceasta a precizat că înregistrarea demonstrează, odată în plus, cât de rupţi de realitatea din România, de ipocriţi, de rea credinţă şi aroganţi sunt oficialii de la Bruxelles care, după ce vorbesc de 10 ani despre independenţa justiţiei, „vor să impună autorităţilor române să suspende punerea în aplicare a legilor justiţiei şi să desfiinţeze secţia nou înfiinţată, care iată, a început imediat cercetarea şi urmărirea in rem în acest caz, fapt fără precedent”.

„Acţiunile acestor procurori de intimidare a judecătorilor nu sunt şi nu au fost izolate sau accidentale, atât discuţia lor, cât şi dosarele pe care le-au făcut atât anterior cât şi ulterior acestei discuţii demonstrând organizare, plănuire şi premeditare. Lipsa de acţiune, ascunderea, tăinuirea ori justificarea abuzurilor de către autorităţile responsabile cu verificarea şi controlarea instituţiilor de represiune naşte astfel de monştri şi asemenea situaţii care ajung să compromită întreaga instituţie şi lupta anticorupţie. (...) Într-un stat care se pretinde democratic, absolut fiecare abuz reclamat trebuie să fie verificat la sânge, iar dacă reclamaţia e găsită ca fiind temeinică, cei vinovaţi trebuie să fie sancţionaţi. În caz contrar, pasivitatea organelor de verificare şi control doar va incita la noi abuzuri, încurajând perpetuarea acestora, cu efectele care se văd azi”, a mai arătat Florica Roman.

Judecătorul a adăugat că o justitie abuzivă, necorectată şi nesancţionată se autocompromite, sfidează dreptatea şi, în final, „sugrumă statul de drept şi calcă în picioare oameni”.

„Este ceea ce vedem azi în România, după ani de zile de pretinsă <<luptă anticorupţie>> dusă după model stalinist, cu încălcarea tuturor rigorilor legii”, a completat magistratul orădean.

Florica Roman a explicat că înregistrarea confirmă susţinerile din ieşirile publice pe care le-a avut începând cu anul 2014 când, împreună cu alţi trei judecători de la Curtea de Apel Oradea şi de la Tribunalul Bihor, a fost cercetată penal „exact cu astfel de metode staliniste”.

„Am fost trimişi în judecată, suspendaţi din funcţie aproape 2 ani, dosarul fiind restituit la DNA, ca în final, în anul 2017, dosarul să fie clasat chiar de către DNA şi Parchetul General pentru că faptele nu au existat. Pe parcursul anchetei, în perioada 2012-2014, fiind noi înşine vătămaţi de acţiunile abuzive ale procurorilor DNA Oradea, am făcut solicitări repetate la DNA Central de preluare a dosarului ori cereri de recuzare, reclamând comportamentul abuziv şi revanşard al procurorilor, cereri care ne-au fost respinse fără nici o motivare ori analiză pe fond a celor precizate în cereri”, a mai spus Roman.

Aceasta s-a dus personal, în anul 2014, la sediul DNA Bucureşti şi a cerut audienţă la fostul procuror-şef DNA, Laura Codruta Kovesi, pentru a-i spune despre situaţia de la DNA Oradea şi despre abuzurile care au loc aici, sub patronajul procurorului Ciprian Man.

„Aceasta nu m-a primit în audienţă, iar cei de la DNA Central mi-au spus să fac cerere scrisă, lucru pe care l-am făcut, însă după 2 zile am primit acasă răspuns că mi s-a respins cererea de audienţă. DNA Central a admis cererea noastra de preluare a dosarului de la Oradea abia în luna mai 2016 şi doar dupa ce ÎCCJ a restituit dosarul la DNA pentru refacerea urmăririi penale ca urmare a constatării unor grave vicii de procedură şi încălcări ale drepturilor noastre procesuale de către procurorii DNA Oradea. Cu toate că în dosarul penal în care, în 2014, am fost 4 judecători trimişi în judecată, iar ulterior a fost restituit la parchet în 2016, instanţele de judecată au constatat definitiv încălcări foarte grave ale legii - de la încălcarea secretului deliberării şi a dreptului la apărare, până la trimiterea în judecată pentru fapte care nici macar nu erau descrise, absolut nici un procuror DNA Oradea nu a fost tras la răspundere”, a mai spus Florica Roman.

Magistratul a mai precizat că procurorii DNA şi-au continuat nestingheriţi activitatea de represiune, „călcând în picioare toate prevederile legale privind independenţa justiţiei, în dispreţul total al dreptului cetăţenilor la o justiţie independentă, înfăptuită de judecători liberi de orice presiuni şi influenţe”.

„Procurori pensionari din zona Bihorului spun că până şi procuratura comunistă din anii 70-80 era mai profesionistă, fiind cu mult mai mult respect faţă de lege şi mai umană decât ce au demonstrat că sunt capabili procurorii de la DNA Oradea în ultimii ani. Cu toate că numeroase abuzuri au fost reclamate autorităţilor centrale competente de foarte multe persoane vătămate de acţiunile acestor procurori DNA din Oradea, absolut nici o autoritate nu a făcut nimic de ani de zile pentru a verifica temeinic în ce măsura plângerile sunt fondate şi a dispune măsuri în consecinţă. Toate verificările şi controalele Inspecţiei Judiciare la DNA Oradea au fost de formă, iar cererile făcute structurii centrale a DNA de cei anchetaţi, fie de preluare a dosarelor, fie de recuzare a unor procurori, au fost respinse de pe scaun, fără nici o motivare, de către procurorii şefi de la DNA Central. Toate aceste persoane cu funcţii de conducere, cu precădere din DNA Central, inclusiv Laura Codruţa Kovesi, au avut toate oportunităţile şi mijloacele legale la dispoziţie pentru a stopa abuzurile de la DNA Oradea încă din faza incipientă, pentru a nu se ajunge la situaţia catastrofală de azi”, a conchis Florica Roman.

Ca judecător la Curtea de Apel Oradea care, împreună cu alţi trei colegi, a suferit vătămări directe ca urmare a practicilor procurorilor DNA Oradea, precum şi ale şefilor lor, care le-au tolerat abuzurile, Florica Roman a anunţat că se va folosi de toate pârghiile legale astfel încât „aceşti torţionari” să fie deferiţi justiţiei.

Avocatul Răzvan Doseanu a publicat o înregistrare audio a unei şedinţe a DNA Oradea din ianuarie 2018, despre care spune că nu ştie dacă e autentică. În înregistrare se vorbeşte de urmărirea penală a unor judecători ca să intre "frica în ei". Avocatul susţine, pe site-ul casei de avocatură pe care o reprezintă, că a primit înregistrarea anonim şi dă numele celor care ar fi participat la şedinţa DNA Oradea, spunând că le recunoaşte vocile personal. Astfel, el îi nominalizează pe procurorii Man Ciprian, Muntean Adrian, Ardelean Ciprian, Pantea Cosmin şi Rus Lucian, de la DNA Oradea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici