Judecătoria Sectorului 1: Modificarea codurilor îngreunează până la blocare cercetarea penală

Judecătoria Sectorului 1 susţine că modificarea codurilor poate produce " un grav dezechilibru între drepturile procesuale ale suspectului sau inculpatului şi drepturile procesuale ale persoanei vătămate, ale martorilor sau ale societăţii în general, îngreunând până la blocare" cercetarea penală.

497 afișări
Imaginea articolului Judecătoria Sectorului 1: Modificarea codurilor îngreunează până la blocare cercetarea penală

Judecătoria Sectorului 1: Modificarea codurilor îngreunează până la blocare cercetarea penală

"Magistraţii din cadrul Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti apreciază că modificarea dispoziţiilor Codului de Procedură Penală şi ale Codului Penal în sensul propunerilor publicate creează, sub pretextul promovării respectării prezumţiei de nevinovăţie de care se bucură orice persoană acuzată de săvârşirea unei infracţiuni, premisa producerii unui grav dezechilibru între drepturile procesuale ale suspectului sau inculpatului şi drepturile procesuale ale persoanei vătămate, ale martorilor sau ale societăţii în general, îngreunând până la blocare activitatea de cercetare penală. Adunarea Generală subliniază că dispoziţiile Codului de Procedură Penală şi ale Codului Penal, astfel cum au fost modificate urmare a deciziilor Curţii Constituţionale a României, reprezintă una dintre cele mai moderne legislaţii în materie la nivel european, stabilind un standard de protecţie a drepturilor fundamentale ale omului mai ridicat decât cel ce rezultă din jurisprudenţă Curţii Europene a Drepturilor Omului", este una dintre concluziile la care au ajuns judecătorii acestei instanţe.

De asemenea, magistraţii Judecătoriei Sectorului 1 se opun modificărilor aduse Legilor Justiţiei, motivând că au fost adoptate fără a fi însoţite de o dezbatere publică reală, contrar avizului CSM şi fără avizul Comisiei de la Veneţia.

"Magistraţii din cadrul Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti îşi rezervă dreptul de a utiliza orice pârghii legale în susţinerea punctelor mai sus menţionate din prezentul Proces-verbal. Magistraţii din cadrul Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti subliniază că sunt reprezentaţi de către Consiliul Superior al Magistraturii, iar nu de către asociaţiile profesionale U.N.J.R şi A.M.R", mai arată decizia Adunării Generale a Judecătoriei Sectorului 1.

Deciziile Adunării Generale a Judecătoriei Sectorului 1 au fost publicate pe Facebook de judecătorul Andreea Busulescu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici