Judecătorii ICCJ, nemulţumiţi de decredibilizarea actului de justiţie

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) semnalează, într-o scrisoare adresată Preşedinţiei, Parlamentului şi Guvernului, nemulţumirile magistraţilor faţă de campania de decredibilizare a justiţiei şi faţă de faptul că guvernele dau vina pe judecători pentru toate nereuşitele lor.

98 afișări
Imaginea articolului Judecătorii ICCJ, nemulţumiţi de decredibilizarea actului de justiţie

Judecătorul Gabriela Bârsan: Comentarea în presă a unei hotărâri judecătoreşti este imixtiune gravă

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Nicolae Popa, a dat citire, marţi, acestei scrisori.

Nicolae Popa a arătat că, în ultima perioadă, "s-a ajuns ca frecvente cauze aflate pe rolul instanţei să fie dezbătute la televizor", precizând că, prin acest mod, se creează un climat inadecvat pentru orice magistrat implicat în judecarea cauzei.

Preşedintele instanţei supreme a precizat că este pentru prima oară în istoria Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie când se produce un astfel de eveniment, precizând că acesta a fost generat de atacurile recente aduse prin intermediul mass-media magistraţilor. Popa a arătat că prin aceste atacuri sistematice aduse magistraţilor se încalcă atât principiile constituţionale, cât şi cele europene cu privire la magistraţi.

"Considerăm că România trebuie să funcţioneze potrivit normelor europene. Trebuie să se renunţe la intruziuni în mediul justiţiei", a citat preşedintele ICCJ din scrisoarea deschisă.

Potrivit aceluiaşi document, tagma magistraţilor respinge orice proiect care ar deteriora şi mai mult situaţia actuală a magistraţilor din România.

Preşedintele CSM, Virgil Andreieş, a solicitat, marţi, "să înceteze de urgenţă" atacurile asupra vieţii private a magistraţilor şi a recomandat abordarea unei atitudini echilibrate şi respectuoase faţă de organele judiciare şi faţă de lege.

Gabriela Bârsan: Comentarea în presă a unei hotărâri judecătoreşti este imixtiune gravă

"Imixtiune nu este doar un telefon de la X sau Y, ci este şi virulenţa cu care suntem atacaţi", a spus, marţi, magistratul Gabriela Bârsan, soţia judecătorului Corneliu Bârsan de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

În opinia acesteia, presiunea mediatică afectează starea psihică a unui judecător atunci când are de soluţionat un caz, în condiţiile în care aceasta este foarte importantă pentru luarea unei decizii.

Magistratul a explicat că judecătorii nu s-au gândit la salarii atunci când şi-au ales această profesie. Ea a arătat că magistraţii sunt deranjaţi de afirmaţiile unor politicieni cum că ar avea "salarii nesimţite" de 300 sau 400 de milioane de lei, adăugând că nu există niciun judecător care să aibă un venit atât de mare.

Judecătoarea a explicat că magistraţii sunt reduşi la tăcere prin campanii virulente, tot mai mulţi dintre ei luând în calcul varianta pensionării.

"Este începutul sfârşitului", a spus judecătorul Gabriela Bârsan, sugerând că poate se doreşte pensionarea multor magistraţi.

Ea a mai explicat că prin conferinţa de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, înaintea căreia s-au prezentat în faţa jurnaliştilor toţi judecătorii instanţei supreme cu robele cu care se întrunesc în Adunarea Generală, pentru a da un semnal de alarmă faţă de imaginea care s-a creat în jurul justiţiei şi faţă de faptul că imaginea magistraţilor reliefată în mass-media nu este cea reală.

Judecătorul a subliniat că îşi doreşte ca magistrat respectarea separaţiei puterilor în stat.

CSM a precizat, duminică, faptul că hotărârile judecătoreşti sunt supuse căilor de atac, iar procedurile judiciare trebuie să se desfăşoare exclusiv în faţa instanţelor, Consiliul recomandând echilibru şi încetarea presiunilor care se fac prin mass-media.

Soluţionarea cauzelor de orice natură trebuie să reprezinte o stare de normalitate într-un stat de drept în care instituţiile statului sunt chemate să aplice exclusiv legea, potrivit Biroului de presă al Consiliului.

Totodată, CSM a recomandat echilibru şi respect faţă de reprezentanţii autorităţilor judiciare şi faţă de lege şi a solicitat "încetarea presiunilor care se fac prin intermediul media asupra proceselor în desfăşurare".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici