Judecătorii vor să-l citeze pe Nicolae Popa în Jakarta

Judecătorii instanţei supreme au amânat pentru 19 mai judecarea recursului în procesul privind prăbuşirea Fondului Naţional de Acumulare, pentru a-l cita pe fostul director Gelsor, Nicolae Popa, arestat la Jakarta.

63 afișări
Imaginea articolului Judecătorii vor să-l citeze pe Nicolae Popa în Jakarta

Judecătorii vor să-l citeze pe Nicolae Popa în Jakarta

Judecătorii instanţei supreme au constatat, miercuri, absenţa procedurii de citare în cazul inculpatului Nicolae Popa, astfel că au decis să îl citeze la locul de deţinere din Jakarta-Indonezia.

Totodată, judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au constatat că procedura de citare nu a fost corect îndeplinită în cazul a 14 părţi civile, constituite în dosarul FNA.

În procesul privind prăbuşirea FNA este judecată Ioana Maria Vlas, alături de mai multe persoane.

La termenul de miercuri, Ioana Maria Vlas a anunţat în faţa completului de judecată că îşi retrage recursul făcut în acest caz.

Cei trei magistraţi ai ICCJ au hotărât amânarea procesului pe o perioada mai mare de timp, respectiv pentru 19 mai, pentru a se putea îndeplini corect procedura de citare a lui Nicolae Popa.

În 3 iunie 2009, Curtea de Apel Bucureşti a condamnată-o pe Maria Vlas la opt ani de detenţie, iar pe Gavril Bătrân, Mircea Costescu, Mircea Ianculescu şi Ioan Diţă, la câte trei ani şi şase luni de închisoare cu suspendare. Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a menţinut decizia Tribunalului şi privind condamnarea lui Nicolae Popa la 12 ani de detenţie pentru complicitate la înşelăciune.

Decizia a fost contestată la ICCJ de inculpaţi.

Ioana Maria Vlas este încarcerată la Penitenciarul Târgşor din iunie, după ce a fost condamnată definitiv într-un alt dosar, cel privind prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii (FNI).

Nicolae Popa a fost judecat în lipsă, întrucât după izbucnirea scandalului privind prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii şi a FNA a fugit din România.

Fostul director Gelsor, Nicolae Popa, a fost arestat, în 2 decembrie 2009, de autorităţile din Jakarta, Indonezia, el fiind condamnat de Tribunalul Bucureşti, în anul 2006, la 15 ani de închisoare pentru înşelăciune, alături de Ioana Maria Vlas, decizia rămânând definitivă în 2009.

Nicolae Popa a fost director al grupului de firme Gelsor şi membru al Consiliului de Încredere al Sov Invest, societatea de administrare a FNI.

Decizia definitivă şi irevocabilă în dosarul prăbuşirii FNI a fost dată în 4 iunie 2006, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Instanţa supremă a menţinut mare parte a cuantumului pedepselor stabilite pentru inculpaţii din acest dosar, printre care Ioana Maria Vlas, fostul administrator al SOV Invest, şi Nicolae Popa, fost director al Gelsor, grup financiar cu activităţi de brokeraj şi pe piaţa fondurilor de investiţii, prin care se derulau şi tranzacţiile cu unităţi de fond de la FNI.

Astfel, Ioana Maria Vlas a rămas cu pedeapsa de zece ani de detenţie, pentru înşelăciune şi abuz în serviciu. În cazul lui Nicolae Popa, acesta a rămas cu decizia de condamnare la 15 ani de închisoare pentru înşelăciune şi delapidare, infracţiunea de fals fiindu-i prescrisă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici