Judecătorul Dumitru Rebegea a fost arestat preventiv pentru 29 de zile

Curtea de Apel Bucureşti a dispus, joi, arestarea preventivă pentru 29 de zile a judecătorului Dumitru Rebegea, reţinut de DNA pentru că ar fi luat mită pentru a elibera doi interlopi, între care şi liderul grupării "Ghenosu", Florin Pârjol, judecaţi pentru infracţiuni cu violenţă.

253 afișări
Imaginea articolului Judecătorul Dumitru Rebegea a fost arestat preventiv pentru 29 de zile

Judecătorul Dumitru Rebegea a fost arestat preventiv pentru 29 de zile (Imagine: Ovidiu Andrei/Mediafax Foto)

Decizia Curţii de Apel Bucureşti poate fi contestată la instanţa supremă.

Şeful Secţiei penale a Tribunalului Prahova, judecătorul Dumitru Rebegea, a fost reţinut, miercuri seară, de procurorii anticorupţie, fiind acuzat că ar fi cerut 40.000 de euro pentru a pune în libertate două persoane acuzate de infracţiuni cu violenţă, sumă din care ar fi primit aproximativ 36.000 de euro.

Cele două persoane erau judecate, în dosare ale procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), pentru infracţiuni cu violenţă, au declarat, joi, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Potrivit surselor, judecătorul Dumitru Rebegea ar fi primit mită de două ori. În urmă cu o lună, magistratul ar fi luat bani, cu ajutorul avocatei Viorica Pilică, de la Sandu Zamfir, cunoscut drept "Austrianu", pe care judecătorul l-a pus în libertate în 30 septembrie.

Magistratul a judecat atunci un recurs privind prelungirea arestării preventive în cazul interlopului şi tot prin intermediul avocatei Pilică ar fi primit de la interlop suma de 28.000 de euro pentru punerea în libertate a acestuia. Sursele judiciare au mai arătat că Rebegea şi-ar fi oprit 21.000 de euro, iar complicea sa 7.000 de euro.

Procurorii DNA au mai descoperit că, în 5 octombrie, judecătorul ar fi primit, prin avocata Pilică, 20.000 de euro, pentru care ar fi decis punerea în libertate a lui Florin Pârjol, capul grupării "Ghenosu". Din această sumă, Pilică ar fi luat 11.000 de euro, iar Rebegea 9.000 de euro.

Judecătorul Dumitru Rebege ar fi primit banii de la avocata Viorica Pilică pentru că avea încredere în ea, cei doi lucrând împreună în perioada în care aceasta a fost grefieră.

Potrivit interceptărilor din dosar, avocata Viorica Pilică, fostă grefieră la Tribunalul Prahova, i-a spus judecătorului că a primit banii de la interlopi doar "pe vorbe".

"Mă bucur că noi aseară am avut banii, mi-a dat suma ... mi-a dat suma ... pe vorbe", i-a spus Viorica Pilică judecătorul Dumitru Rebegea, conform interceptărilor din dosar.

De asemenea, o altă persoană a fost înregistrată în timp ce îi spunea soţului ei că i-a dat banii avocatei Pilică: "Mi-am rezolvat treaba, am dat acolo ce trebuia şi acum stau. A intrat cu mine în magazin, i-am dat banii (avocatei Viorica Pilică - n.r.)".

Dintr-o altă înregistrare se desprinde ideea că persoanele implicare în acest dosar numeau banii "lemn" şi faptul că avocata negocia sumele de bani cu inculpaţii.

Potrivit surselor judiciare, procurorii anticorupţie s-au autosesizat în acest caz, iar probele cele mai importante din dosar sunt interceptările telefonice făcute în cazul judecătorului Rebegea.

Sursele citate au arătat că după ce anchetatorii au obţinut interceptări în aceast dosar, procurorii anticorupţie au audiat-o pe avocată, iar aceasta din urmă a dat o declaraţie completă în legătură cu infracţiunile cercetate.

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) şi-a dat avizul pentru cercetarea şi reţinerea şeful Secţiei penale a Tribunalului Prahova, Dumitru Rebegea.

Florin Pârjol, zis "Ghenosu", împreună cu mai mulţi membri ai grupării conduse de acesta, au fost arestaţi în ianuarie, iar ulterior, în martie, şapte membri au fost puşi în libertate de instanţa Curţii de Apel Ploieşti. Ceilalţi membri ai grupării, între care şi Florin Pârjol, au rămas în arest.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici