Kopi Luwak, cea mai scumpă cafea din lume, este produsă după defecarea pisicii zibete. Preţul este prohibitiv

Este cea mai scumpă cafea din lume, dar boabele nu cresc pe copaci: producţia sa neobişnuită implică pisica zibetă, iar o cană costă 70 de euro.

Urmărește
5350 afișări
Imaginea articolului Kopi Luwak, cea mai scumpă cafea din lume, este produsă după defecarea pisicii zibete. Preţul este prohibitiv

Kopi Luwak, cea mai scumpă cafea din lume, este produsă de defecarea pisicii zibete. Preţul este prohibitiv

Lumea cafelei este vastă şi fascinantă, cu varietăţi variind de la munţii Etiopiei până la plantaţiile din America de Sud. O cafea unică este „cafeaua defecală”, cunoscută şi sub numele de Kopi Luwak. Această cafea se remarcă prin producţia sa neobişnuită: „Este vorba de zibeta, un mic mamifer care trăieşte în pădurile indoneziene şi africane, cunoscută şi sub denumirea de zibetă de palmier”, explică Gaia Gottardi, biolog şi nutriţionist.

„Zibeta este creatorul acestei cafele unice: se hrăneşte cu boabele de cafea, le digeră parţial şi apoi le elimină. Aceste seminţe sunt apoi colectate de fermieri şi dau viaţă uneia dintre cele mai exclusiviste băuturi din lume”.

Gottardi explică: „Indonezia în secolul al XIX-lea era o colonie olandeză, iar muncitorii care lucrau la plantaţiile de cafea nu puteau consuma băutura. Totuşi, observaseră că aceste animale sălbatice consumau boabe de cafea, dar nu digerau complet seminţele, aşa că a început să colecteze deşeurile din excremente”.

Odată cu creşterea turismului şi a importului în Anglia, cererea pentru Kopi Luwak a crescut: „Colonizatorii şi-au modificat producţia prin crearea unei culturi intensive în baterii de zibete, hrănite forţat şi nu mai pornind de la animalele din sălbăticie”.

În ciuda controverselor etice, Kopi Luwak este apreciat pentru proprietăţile sale organoleptice unice. „Procesul enzimatic al sistemelor digestive ale zibetei afectează peretele extern al boabelor, modifică structura proteinelor, contribuie la reducerea acidităţii, conferă cafelei o aromă netedă, fără amărăciune”.

Seminţele sunt adunate manual dintre excremente. Un kilogram costăpână la 1.000 de euro 

Experţii în cafea laudă Kopi Luwak pentru complexitatea şi profunzimea aromei sale, care aminteşte de note de ciocolată şi caramel. Procesul de producţie începe cu colectarea boabelor de pe pământul din jurul cuştilor de zibetă. Odată recoltată, producţia este spălată, fermentată şi apoi uscată la soare.

După o prăjire atentă, cafeaua este gata să fie măcinată şi preparată, gata să ofere iubitorilor de cafea o experienţă senzorială unică”.

Preţul Kopi Luwak este foarte mare şi poate fi atribuit exclusivităţii producţiei sale. Colectarea seminţelor este o muncă manuală şi laborioasă, deoarece fermierii trebuie să caute prin excremente pentru a recupera cerealele preţioase. Acest proces necesită timp şi efort, crescând semnificativ costul cafelei.

De fapt, vorbim de un preţ care poate fluctua de la 500 la 1000 de euro pe kilogram. Cu siguranţă, Kopi Luwak a fost încoronată cea mai scumpă cafea din lume. O singură ceaşcă poate costa până la 70 de euro.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici