Korodi vrea interzicerea automatelor de jocuri de noroc în baruri, cinematografe şi sediile Loteriei

Deputatul UDMR Korodi Attila a anunţat că va înainta Parlamentului un proiect de lege care să interzică amplasarea automatelor pentru jocuri de noroc în baruri, restaurante, în cinematografe şi în sediile Loteriei Române, pentru limitarea efectelor dependenţei de astfel de jocuri.

278 afișări
Imaginea articolului Korodi vrea interzicerea automatelor de jocuri de noroc în baruri, cinematografe şi sediile Loteriei

Korodi vrea interzicerea automatelor de jocuri de noroc în baruri, cinematografe şi sediile Loteriei (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Deputatul UDMR Korodi Attila a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă la Miercurea Ciuc, că va înainta Parlamentului un proiect de lege prin care să se interzică amplasarea de automate pentru jocuri de noroc în baruri, restaurante, în incinta unităţilor de învăţământ, inclusiv în campusurile aferente acestora, în aşezămintele culturale, precum ar fi cinematografe sau case de cultură, precum şi în sediile Loteriei Române, în scopul limitării efectelor dependenţei de acest gen de activitate.

Potrivit acestuia, iniţiativa a apărut în urma numeroaselor cereri ale Bisericii Catolice şi ale rudelor unor copii sau adulţi care pierd bani, se distrug, au grave probleme de convieţuire din cauza dependenţei de jocurile de noroc.

Korodi Attila a citat studii naţionale şi internaţionale potrivit cărora, în anul 2000, 63 la sută dintre români au jucat jocuri de noroc, iar dintre cei care nu au jucat 23 la sută au declarat că vor să joace în viitor.

El a adăugat că psihologii şi psihiatrii au relevat consecinţele sociale şi psihologice ale dependenţei de joc, fie că este privită ca boală, fie că este considerată o tulburare, acestea fiind deosebit de grave la nivelul persoanelor afectate (rate ridicate de suicid şi cu perspective terapeutice cu rezultate îndoielnice), al familiilor acestora şi, până la urmă, al întregii societăţi.

"Este un proiect de lege care va avea clar un impact în bugetul naţional, pentru că va însemna diminuarea unor venituri din jocuri de noroc, dar, făcând comparaţie cu beneficiile pe care le poate avea pentru multe familii din România, eu cred că este esenţial. Nicăieri în lume nu găseşti aceste automate la colţ de stradă, în loterii, cârciumi, case de pariuri, ci doar în cazinouri, unde omul face un efort să ajungă, unde îşi asumă această participare şi îşi asumă acest lucru faţă de familie şi societate", a declarat deputatul UDMR.

Korodi a precizat că a înaintat proiectul de lege Ministerului de Finanţe, care va calcula impactul financiar asupra bugetului naţional, exprimându-şi, totodată, speranţa, că ministerul va da un aviz favorabil acestuia.

"Chiar dacă Ministerul de Finanţe nu va emite un punct de vedere financiar, voi înainta proiectul de lege Parlamentului şi voi încerca să aduc cât mai mulţi colegi pe aceeaşi baricadă", a conchis Korodi Attila.

Jocurile de noroc sunt reglementate, în prezent, de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.77/2009, actul normativ prevăzând atât condiţiile tehnice, cât şi de amplasare în care pot fi desfăşurate aceste tipuri de jocuri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici