Kovesi a scris Comisiei de anchetă a alegerilor din 2009: Nu am informaţii despre implicarea unor autorităţi în procesul electoral

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a transmis o scrisoare Comisiei de anchetă a alegerilor din 2009, precizând că în exercitarea atribuţiilor sale de serviciu sau în timpul liber nu a luat la cunoştinţă de implicarea unor instituţii sau persoane care ar fi viciat rezulatul alegerilor.

792 afișări
Imaginea articolului Kovesi a scris Comisiei de anchetă a alegerilor din 2009: Nu am informaţii despre implicarea unor autorităţi în procesul electoral

Kovesi a scris Comisiei de anchetă a alegerilor din 2009: Nu am informaţii despre implicarea unor autorităţi în procesul electoral

„Vă fac cunoscut că nici în exercitarea atribuţiilor mele de serviciu şi nici în timpul meu liber nu am luat cunoştinţă de situaţii sau împrejurări potrivit cărora în alegerile prezidenţiale din decembrie 2009 s-ar implica unele autorităţi publice şi/sau persoane, altele decât cele prevăzute de lege, respectiv în derularea procesului electoral cu consecinţa vicierii rezultatului acestor alegeri”, a susţinut procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, în scrisoarea transmisă Comisiei parlamentare de anchetă a alegerilor prezienţiale din anul 2009.

Procurorul şef al DNA a făcut trimitere şi la Decizia CCR nr. 924 din 2012 care face referire la Decizia 45/1994, în care Curtea arată că „prevederile regulamentului propriu al fiecărei Camere nu pot stabili drepturi şi obligaţii decât pentru deputaţi (sau senatori, după caz), precum şi pentru autorităţile, deminitarii şi funcţionarii publici, în funcţie de raporturile constituţionale pe care le au cu Camera”, potrivit sursei citate.

Potrivit deciziei citate, „anumiţi demnitari şi funcţionari publici nu pot fi controlaţi prin comisiile de anchetă, deoarece Constituţia, stabilind raporturile juridice dintre autorităţile publice, instituie reguli distincte”, de asemenea, „orice dispoziţie regulamentară care ar implica posibilitatea citării unui judecător în faţa unei comisii parlamentare de anchetă încalcă eventualele dispotiţii constituţionale care se stabilesc (...) separaţia puterilor în stat şi, desigur, independenţa judecătorilor şi supunerea lor numai legii”, susţine Kovesi.

Laura Codruţa Kovesi mai spune că a a făcut trimitere la această Decizie a CCR nu pentru a ignora invitaţia Comisiei de anchetă, ci pentru că este „relevantă şi incidentă”.

Procurorul şef al DNA aminteşte că în decembrie 2009 ocupa funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă ÎCCJ şi exercita prerogativele prevăzute de lege, precizând că funcţia de procuror şef al DNA o ocupă din mai 2013.

Kovesi susţine că aşa cum a precizat şi în trecut, nu a răspuns invitaţiei comisiei de anchetă pentru că nu a avut prerogative de verificare a dispoziţiilor legale cu privire la organizarea şi desfălurarea alegerilor din decembrie 2009, nu a avut cunoştinţe despre implicarea unor persoane sau instituţii, decât cele prevăzute de lege, în organizarea şi desfăşurarea procesului electoral sau despre existenţa unor mecanisme paralele de influenţare sau de viciere a rezultatului votului, atribuţii sau cunoştinţe despre modul în care STS a asigurat serviciile de telefonie specială, precum şi posibile interferenţe nelegitime în procesul electoral, menţionând şi alte aspecte ale procesului electoral care nu s-au aflat în competenţa sa.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici