RCS&RDS, mai mulţi directori din firmă şi Dumitru Dragomir, trimişi în judecată de DNA

Compania RCS&RDS, Serghei Bulgac, director general, şi mai multe persoane cu funcţii de conducere în cadrul firmei, alături de Dumitru Dragomir, au fost trimişi în judecată de DNA, fiind acuzaţi de operaţiuni financiare ilegale. Procurorii au pus sechestru de peste 13 milioane lei pe bunurile firmei

1629 afișări
Imaginea articolului RCS&RDS, mai mulţi directori din firmă şi Dumitru Dragomir, trimişi în judecată de DNA

RCS&RDS, mai mulţi directori din firmă şi Dumitru Dragomir, trimişi în judecată de DNA

Dumitru Dragomir, fost preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, a fost trimis în judecată sub control judiciar, fiind acuzat de luare de mită şi complicitate la spălare de bani. Tot sub control judiciar va fi judecat şi Ioan Bendei, la data faptelor investigate administrator al SC RCS & RDS SA, sub acuzaţiile de dare de mită şi complicitate la spălare de bani.

În aceeaşi cauză, fără măsuri preventive, au fost trimişi în judecată Serghei Bulgac, director general al RCS & RDS, pentru spălare de bani, Alexandru Oprea, director în cadrul companiei, sub acuzaţia de complicitate la luare de mită, şi Mihai Dinei, coordonatorul activităţii juridice a companiei la data faptelor, acesta fiind cercetat pentru complicitate la dare de mită şi la spălare de bani.

Fiul lui Dumitru Dragomir, asociat unic al SC Bodu SRL, firmă care ar fi fost controlată de fostul şef al LPF, va fi judecat pentru complicitate la luare de mită şi la spălare de bani, iar administratorul de atunci al societăţii, Florin Bogdan-Bădiţă, pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani.

De asemenea, firma RCS&RDS a fost trimisă în judecată pentru dare de mită şi spălare de bani, SC Bodu SRL pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani iar SC Integrasoft SRL (la data faptei deţinută de SC RCS & RDS SA), sub acuzaţia de complicitate la spălare de bani.

"În perioada aprilie 2009 - mai 2011, în scopul de a îndeplini ori de a nu îndeplini acte privitoare la îndatoririle sale de serviciu, precum şi de a îndeplini acte contrare acestora, inculpatul Dumitru Dragomir, în calitate de preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (L.P.F.), cu sprijinul inculpaţilor Bădiţă Florin-Bogdan, Bogdan-Dumitru Dragomir şi Bodu SRL, a pretins suma de 3,5 milioane de euro de la inculpatul Bendei Ioan în calitatea acestuia de administrator şi acţionar al RCS & RDS SA, din care a primit suma de 3.100.000 de euro de la RCS & RDS SA", transmite DNA printr-un comunicat de presă.

Banii primiţi ar fi fost disimulaţi sub forma unor plăţi făcute în cadrul unui contract de asociere în participaţiune, încheiat la data de 15 august 2009, pentru finanţarea afacerii Crystal Palace Ballrooms iar contractul respectiv ar fi fost încheiat între societăţile Bodu SRL, deţinută de Dumitru Dragomir şi RCS & RDS SA, Bendei Ioan beneficiind de sprijinul lui Dinei Mihai şi al lui Oprea Alexandru, administratori ai RCS & RDS, explică procurorii.

"Banii respectivi au fost pretinşi şi primiţi de inculpatul Dumitru Dragomir în contextul executării, în perioada respectivă, a unui contract de cesiune a drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din LIGA 1, încheiat la data de 8 aprilie 2008 între L.P.F. şi consorţiul constituit din societatea SC RCS & RDS SA, administrată de inculpatul Bendei Ioan şi o altă societate", arată DNA.

În ceea ce priveşte acuzaţiile de spălare de bani, procurorii spun că "în perioada 2015 – 2016, pe parcursul urmăririi penale desfăşurate în prezenta cauză, între societăţile RCS & RDS SA, reprezentată de inculpatul Serghei Bulgac în calitate de administrator şi director general (care a beneficiat de sprijinul inculpaţilor Bendei Ioan şi Dinei Mihai) şi Bodu SRL, reprezentată de inculpatul Bădiţă Florin-Bogdan (care a beneficiat de sprijinul inculpaţilor Dumitru Dragomir şi Bogdan-Dumitru Dragomir) şi alte persoane juridice s-au încheiat mai multe acte juridice în legătură cu contractul de asociere în participaţiune din data de 15 august 2009".

Anchetatorii au stabilit că patru din aceste acte juridice ar reprezenta forme de spălare de bani, "prin care s-au stabilit raporturi juridice nereale, pentru a disimula adevărata natură a existenţei sumei de 3.100.000 euro în patrimoniul societăţii Bodu, dar şi în scopul de a ajuta persoanele care au săvârşit infracţiunile de dare şi luare de mită să se sustragă de la urmărire penală. Practic, în urma unor operaţiuni juridice complexe, a fost schimbată natura sumelor plătite, acestea fiind transferate artificial înapoi în patrimoniul RCS & RDS".

În 2008, la nivelul LPF s-a organizat o licitaţie având ca obiect cesiunea drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din cadrul competiţiei Liga I „PARTENER”, în sezoanele competiţionale 2008-2009, 2009-2010 şi 2010-2011, fiind câştigată de consorţiul de firme din care făcea parte SC RCS & RDS SA, preţul de adjudecare fiind de 101.150.000 euro (inclusiv TVA). Ulterior, în 2009, asocierea de firme ar fi solicitat LPF acordarea unor condiţii contractuale mai avantajoase, context în care Dumitru Dragomir ar fi cerut reprezentaţilor RCS&RDS să intre într-un parteneriat de afaceri cu o firmă pe care o controla, precizează DNA

"Prin urmare, pentru a-l determina pe inculpatul Dumitru Dragomir să susţină interesele SC RCS & RDS SA la nivelul L.P.F., în legătură cu executarea contractului de cesiune a drepturilor de televizare, la data de 15 august 2009, între SC Bodu SRL-societate controlată de preşedintele L.P.F. şi reprezentată de inculpatul Bădiţă Florin-Bogdan şi SC RCS & RDS SA s-a încheiat un contract de asociere în participaţiune. Conţinutul contractului a fost anume conceput de părţi astfel încât să creeze aparenţa unei asocieri tipice şi să mascheze cât mai bine voinţa lor reală, aceea de a da, respectiv de a lua mită. În baza acestui contract, în perioada 18 august 2009 – 10 mai 2011, SC RCS & RDS SA a plătit către SC Bodu SRL, în 27 de tranşe, suma de 3.100.000 euro (13.059.290 lei)", transmit procurorii.

Ulterior, în 2015-2016, între RCS&RDS, SC Bodu SRL şi SC Intergrasof SRL, au fost încheiate acte juridice, "părţile preocupându-se exclusiv să confere contractului de asociere în participaţiune un caracter licit, în special în privinţa sumei de 3.100.000 euro, plătită în condiţiile de mai sus", explică DNA.

Procurorii au pus sechestru în valoare de 16.771.659 lei pe bunurile firmei SC Bodu SRL şi până la concurenţa sumei de 13.714.414 lei pe bunurile RCS&RDS.

Dosarul va fi judecat de Tribunalul Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici