Kovesi: Dacă voi fi chemată la şedinţa Plenului CSM, mă prezint, aşa cum am făcut şi azi

Procurorul general, Codruţa Kovesi, a declarat că dacă miercuri se va reuşi întrunirea cvorumului Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, se va prezenta din nou la şedinţă, anunţând că toată săptămâna este în Bucureşti şi va veni atunci când va fi chemată.

452 afișări
Imaginea articolului Kovesi: Dacă voi fi chemată la şedinţa Plenului CSM, mă prezint, aşa cum am făcut şi azi

Codruta Kovesi (Imagine: Raul Stef/Mediafax Foto)

Kovesi a spus că a venit la CSM, dar cinci membri lipsesc, unul fiind este suspendat şi, din ceea ce a înţeles în cadrul şedinţei, patru nu au putut să vină.

Procurorul general, membru de drept al CSM, a precizat că în măsura în care în cursul zilei de miercuri se va reuşi întrunirea cvorumului Plenului CSM, există posibilitatea ca şedinţa să aibă loc miercuri.

"Eu am anunţat că săptămâna asta sunt în Bucureşti. Dacă voi fi anunţată să mă prezint la şedinţă, o să mă prezint, la fel cum am făcut şi azi", a spus Kovesi.

Întrebată dacă ar fi votat pentru a se lua act de demisia Monei Pivniceru, procurorul general a spus că ar fi votat, precizând că este "o chestiune formală", fiind vorba de un act unilateral.

"Dacă era un cvorum legal, sigur că astăzi aş fi votat", a spus Codruţa Kovesi.

Întrebată cum comentează absenţa colegilor de la CSM, Kovesi a spus că nu poate să spună ce se întâmplă cu alţi colegi, fiind vorba de atribuţiile aparatului tehnic al Consiliului.

Răspunzând unei întrebări cu privire la coincidenţa lipsei întrunirii cvorumului pentru şedinţa Plenului CSM, Kovesi a spus că nu comentează "coincidenţe".

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii trebuia să ia în discuţie, miercuri, demisiile Monei Pivniceru din CSM şi din magistratură, procedură în urma căreia aceasta va putea prelua Ministerul Justiţiei, unde, din 7 august, interimatul este asigurat de premierul Victor Ponta.

Premierul Victor Ponta a plecat, miercuri, de la Consiliul Superior al Magistraturii, el declarând că nu a fost întrunit cvorumul pentru a se lua act de demisia Monei Pivniceru, calificând situaţia ca fiind împotriva interesului justiţiei.

"De ce nu reuşesc să se strângă? Nu vreau să fac o paralelă, dar dacă nu este cvorum în Parlament, toată lumea sare în sus. Consider că este anormal ce se întâmplă", a mai spus Ponta.

Întrebat dacă în acest caz este vorba de jocuri politice, Ponta a răspuns că nu ştie, dar a precizat că judecătoarea Ana Lăbuş a fost marţi la CSM, iar miercuri şi-a închis telefonul.

Şedinţa Plenului Consiliului Superior al Magistraturii va fi amânată pentru joi, dacă miercuri nu va fi îndeplinită condiţia de cvorum, a anunţat CSM, precizând că patru membri nu s-au prezentat la şedinţă din motive obiective, iar un altul este suspendat.

Şedinţa Plenului Consiliului Superior al Magistraturii era programată să se desfăşoare miercuri, de la ora 10.00.

CSM precizează că, potrivit prevederilor art. 27 alin 2 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii şi art. 12 alin 2 din H CSM nr. 326/2005 privind aprobarea ROF CSM, ".... lucrările Plenului Consiliului Superior al Magistraturii se desfăşoară în prezenţa a cel puţin 15 membri....".

"Având în vedere că astăzi, 22 august, patru membrii CSM, din motive obiective, nu s-au prezentat la şedinţă iar un membru CSM este suspendat, la momentul actual nu este asigurat cvorumul prevăzut de lege pentru şedinţa de plen", se arată într-un comunicat de presă al Consiliului.

CSM a precizat că şedinţa Plenului CSM poate fi reluată şi miercuri, dacă pe parcursul zilei va fi îndeplinită condiţia de cvorum.

În caz contrar, şedinţa de plen a Consiliului Superior al Magistraturii va fi amânată pentru joi, cu respectarea calendarului de şedinţe publice anunţat şi cu menţinerea ordinii de zi, potrivit CSM.

Preşedintele CSM, Alina Ghica, a precizat că şedinţa Plenului Consiliului pentru joi a fost convocată pentru ora 9.00.

La şedinţa CSM nu poate participa procurorul George Bălan, suspendat pentru că este cercetat într-un dosar penal.

Surse judicare au declarat pentru MEDIAFAX că la CSM este aşteptată să vină Ana Lăbuş, pentru a fi întrunit cvorumul de 15 necesar pentru deciziile ce vor fi luate de Plen.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici