Un manager de spital trece peste procedura din strategia de vaccinare. La Spitalul Găeşti se poate vaccina oricine

  • Laurenţiu Beluşică, managerul Spitalului Găeşti, a anunţat că vaccinează pe oricine doreşte, nu numai cadrele medicale.
  • Dintr-un flacon se pot face 5 vaccinuri, iar la Spitalul Găeşti nu au vrut să se vaccineze toate cadrele medicale şi, ca să nu fie aruncate dozele, se vaccinează şi alţi doritori.
  • Strategia de vaccinare prevede ca în prima etapă să fie vaccinate doar cadrele medicale.
  • Laurenţiu Beluşică: „Eu nu vreau să arunc dozele de vaccin. Să vină să mă ia pe sus SRI-ul sau cine vor ei.”
  • Pentru că nu există legislaţie, managerul nu poate fi sancţionat
12543 afișări
Imaginea articolului Un manager de spital trece peste procedura din strategia de vaccinare. La Spitalul Găeşti se poate vaccina oricine

Laurenţiu Beluşică, managerul Spitalului Găeşti, a anunţat că vaccinează pe oricine doreşte, nu numai cadre medicale

În ziua în care s-a deschis un centru de imunizare anticovid la Spitalul Găeşti (Dâmboviţa), managerul Laurenţiu Beluşică a anunţat că vor fi vaccinate toate persoanele care doresc, nu doar cadrele medicale.
 
Decizia acestuia trece peste procedura primei etape din strategia de vaccinare în care sunt imunizaţi doar angajaţii din sistemul sanitar, „cei din linia întâi” din spitalele de boli infecţioase.
 
Valeriu Gheorghiţă a menţionat că acesta nu poate fi sancţionat, iar strategia de vaccinare prevede doar modalităţile şi liniile directoare. Mediafax a scris ieri că în acest moment nu există o lege a vaccinării şi practic se pot întâmpla devieri de la intenţia din strategie. 
„A fost deschis azi si centrul de vaccinare din spitalul Gaesti. Administram vaccinul anticovid oricarei persoane care se prezinta voluntar la centru”, a anunţat pe pagina sa de Facebook, Laurenţiu Beluşică, managerul Spitalului Găeşti
 
Managerul spitalului a declarat pentru Realitatea Plus că el refuză să arunce dozele de ser neutilizate şi, prin urmare, a început să vaccineze orice doritor, indiferent de vârstă sau de gradul de risc privind efectele bolii.
 
Vaccinul scos de la temperatura de -80 de grade, se poate păstra 5 zile în frigider normal şi 5 ore, după ce a fost scos din frigider.
Dintr-un flacon se pot face 5 vaccinuri, iar la Spitalul Găeşti nu au vrut să se vaccineze toate cadrele medicale şi, ca să nu fie aruncate dozele, se vaccinează şi alţi doritori.
 
„Spitalul a avut situaţii când a vaccinat o persoană programată şi ceilalţi 4 programaţi nu s-au mai prezentat, de returnat, nu putea şi, că să nu se piardă, s-au vaccinat doritori”, a explicat managerul. 
Managerul Spitalului Găeşti, Laurenţiu Beluşică: Cine vrea  se vaccineze ne rămân doze şi decât  le arunc mai bine le fac la cine vrea  se vaccineze.  După ce ai făcut diluţia din acel flacon, cu diluţia făcută se pot vaccina 5 persoane. Dacă ai vaccinat una şi ai terminat vaccinarea rămâi cu 4 doze care se aruncă. Este 12 euro o doză şi e păcat de ele şi atunci am spus  le fac la cine doreşte  se vaccineze.
Reporter: Au fost doritori până acum?
Laurenţiu Beluşică: Ieri am începutsunt doritori foarte mulţi. De azi încolo facem treaba asta.
Reporter: Au venit voluntari, au venit oameni care nu sunt cadre medicale?
Laurenţiu Beluşică: Nu, nu sunt voluntari, nu e bine spus voluntari. Suntda, doresc  se vaccineze.
Reporter: Sunt cadre medicale, nu?
Laurenţiu Beluşică: Nu, numai cadre medicale. Oricine doreşte  se vaccineze.
Reporter: Adică dacă vin şi eu acum?
Laurenţiu Beluşică: Puteţi   vaccinaţi, dar numai dacă… înţelegeţi- următorul lucru.  Eu vă primesc pe dvs dar asta, vom ştii la prânz dacă ne rămân doze. Asta nu am de unde  ştiu. E destul de complicat, pt  doză este valabilă 3 ore după ce am diluat-o .  Îmi este relativ complicat, îmi este mai uşor  va programez. Aşa fac cu cei care sunt mai aprope de spital din GăeştiŞi îi chem la vaccinare când ne a rămas 2 doze spre ex.
Reporter: Şi până acum aţi reuşitsau nu ştiu bătrâni sau alte categorii ?
Laurenţiu Beluşică: DadaFacem, ne ocupămsunăm. Avem liste de aşteptarevin imediat .
Reporter: Cadrul legal aveţiAdică ar trebui doar cadrele medicale
Laurenţiu Beluşică: Bun. Şi dacă dvs rămâneţi cu 2 doze de vaccine ce faceţi cu ele , spuneţi mi şi mie ?
Reporter: Păi de asta va întreb 
Laurenţiu Beluşică: Va întreb eu pe dvs . zicem  dvs vaccinaţi . Aveţi un flacon cu 5 doze, vaccinaţi un om şi rămâneţi cu 4 doze . Ce faceţi cu ele ?
Reporter:  gândesc  în terorie ar trebui  luaţi cadrele medicale  le programaţi
Laurenţiu Beluşică: Dar ce afceti cu dozele rămaseva întreb. Ce faceţi ?
Reporter: Dar în alte spitale ce se întâmplă cu ele?  
Laurenţiu Beluşică: Se aruncăŞi eu nu vreau  le arunc.  vină   ia pe sus SRI-ul sau cine vor ei.
 
Valeriu Gheorghiţă: „Nu este o tragedie”
 
Întrebat marţi, în conferinţă de presă, despre acestă situaţie, dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vacciare, a declarat că „nu este o tragedie”.
 
„Am luat şi noi la cunoştinţă de situaţia de la spitalul din Găeşti şi pot să vă spun următoarele lucruri: faptul că au fost vaccinate astăzi persoane care nu aparţin etapei 1 nu este o tragedie. Până la urmă important este ca au fost vaccinate. Faptul că nu s-au respectat procedurile şi anume beneficiarii vaccinurilor să fie cei din etapa 1, aşa cum prevede strategia, pentru că nu întâmplător această etapizare a fost făcută tocmai pentru a echilibra disponibilitatea reală a vaccinurilor cu persoanele care au cea mai mare nevoie să fie vaccinate în această perioadă, acest aspect urmează să fie verificat. Din acest punct de vedere vorbim local de un management defectuos”, a spus dr. Gheorghiţă.
 
Întrebat în continuare dacă se poate aplica o sancţiune la Spitalul din Găeşti, Valeriu Gheorghiţă a spus că strategia de vaccinare prevede doar modalităţile şi liniile directoare după care se dezvoltă şi implementează campania de vaccinare.
 
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici