Avem vaccin, căutăm lege

  • A început procesul de vaccinare în lipsa unei legi clare
  • Pachetul privind vaccinarea va intra în Parlament în februarie
  • Ministrul Sănătăţii a anunţat la Aleph News că lucrează la o ordonanţă de urgenţă pentru acoperirea unor aspecte legale necesare desfăşurării procesurlui de vaccinare
  • La Iaşi, centrele nu sunt pregătite încă
6075 afișări
Imaginea articolului Avem vaccin, căutăm lege

Avem vaccin, căutăm lege

Avem vaccin, căutăm lege. Cine se ocupă de cadrul legislativ privind vaccinarea anti-covid? Parlamentul este în vacanţă. Ministrul Sănătăţii lucrează. Strategia naţională e neclară. Revin. În decembrie totul era bine pus la punct. 

Klaus Iohannis, preşedintele României, 03 decembrie 2020: „Suntem bine pregătiţi, pot să vă spun că personal sunt foarte mulţumit de munca depusă”

Florin Cîţu, premier, 26 decembrie, la Institutul Cantacuzino: „Sunt sigur că vom avea o derulare a campaniei foarte bine pusă la punct”

Dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonator campanie de vaccinare, 25 decembrie, Vama Nădlac 2: „Toate aceste activităţi sunt perfect sincronizate. Sunt toate aceste lucruri sunt puse la punct”

Ei au zis da, în realitate e ba. În teritoriu se simt, deja, efectele bâlbâielilor de la centru. Iată!

Anunţată cu pompă, strategia naţională are în vedere, printre altele, două aspecte importante. În primul rând, crearea cadrului juridic pentru compensarea unor posibile efecte adverse serioase. Apoi, măsurile legale pentru funcţionarea centrelor de vaccinare. Aici, inţelegem organizarea efectivă a centrelor, modalitatea de finanţare şi plata angajaţilor care se ocupă de imunizare. Până aici, toate bune. Însă lipsesc din schemă legiuitorul şi fructul muncii lui.

O nouă lege a vaccinării, care să încludă şi imunizarea anti-covid, nu va fi posibilă prea curând. Şefa Senatului, Anca Dragu, anunţă că abia din februarie ar putea intra în Parlament un astfel de pachet. Atunci se întorc parlamentarii din vacanţă. Iar procedura de dezbatere şi adoptare durează.

„Legea vaccinării este pe agenda noastră de lucru, este în programul coaliţiei. Va cuprinde inclusiv aceste aspect de responsabilitate, obligaţii financiare, obligaţii legale”, a afirmat Anca Dragu Paliu, preşedintele Senatului. 

Până atunci, ne punem speranţe în ministrul Vlad Voiculescu. Asta pentru că, în aceeaşi strategie naţională, Ministerul Sănătăţii este indicat drept responsabil cu iniţierea de acte normative necesare derulării. Până acum nu e gata nimic. Vlad Voiculescu a spus pentru ALEPH NEWS că va veni cu o ordonanţă de urgenţă, care să acopere aspectele legislative necesare. Nu a precizat şi care sunt aceste aspecte.  

În teritoriu se simt, deja, efectele bâlbâielilor de la centru. Directorul DSP Iaşi spune că centrele de vaccinare nu sunt pregătite nici acum.  

„Deocamdată centrele nu sunt pregătite, intră în atribuţia primăriilor, a autorităţilor locale. Ar fi trebuit să primească o filă de buget şi reglementări privind achiziţionarea materialelor necesare achiziţionării acestor centre. Nu a apărut nici actul normativ care să reglementeze modalitatea de contractare a  acestor  servicii cu personalul medical”, a afirmat Vasile Cepoi, director DSP Iaşi.

Până se mobiliezează autorităţile rămânem cu întrebări importante: cine răspunde dacă apar cazuri serioase de efecte adverse? Cine se ocupă de despăgubiri? Cum sunt finanţate centrele de vaccinare? Cine face plata angajaţilor?

 

Sursa: Strategia naţională de vaccinare

Capitolul VII Obiective specifice

2. crearea cadrului juridic pentru analiza şi compensarea oricăror posibile efecte de durată legate de vaccinare, dacă se dovedeşte o relaţie de cauzalitate între vaccinare şi respectivele efecte;

3. asigurarea cadrului juridic pentru organizarea, funcţionarea şi avizarea centrelor de vaccinare fixe şi mobile, în procedură accelerată;

 

 

 

 

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici