Lăzăroiu: Un ONG care protejează persoane cu handicap face trafic de influenţă în justiţie. Preşedinta este diagnosticată cu schizofrenie

Asociaţia de Psihiatrie Arizona, condusă de o persoană care suferă ea însăşi de un handicap psihic, care ar fi trebuit să protejeze drepturile persoanelor cu handicap, se ocupă şi de trafic de influenţă în justiţie, obţinând ilegal drepturi pentru persoane fără handicap, a declarat ministrul Muncii.

1196 afişări
Imaginea articolului Lăzăroiu: Un ONG care protejează persoane cu handicap face trafic de influenţă în justiţie. Preşedinta este diagnosticată cu schizofrenie

Lăzăroiu: Un ONG care protejează persoane cu handicap face trafic de influenţă în justiţie. Preşedinta este diagnosticată cu schizofrenie (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu, a atras atenţia marţi, laDeva, că există şi ong-uri care se ocupă cu trafic deinfluenţă în justiţie pentru obţinerea de drepturi acordatepersoanelor cu handicap.

"Unul e verificat chiar azi. Apără drepturile persoanelor cuhandicap. Primesc o încadrare sau sunt respinşi se duc la ong şitoţi câştigă în justiţie. Chiar şi cei respinşi au obţinut handicapgrav cu însoţitor. Altă reţea, medicii, care fac parte din comisiade evaluare şi tot ei sunt cei care dau certificate", a mai spusLăzăroiu.

Ministrul a precizat că ong-ul se numeşte Arizona, se ocupă cudrepturile persoanelor cu handicap iar preşedinta are eaînsăşi certificat de handicap grav cu însoţitor.

"Inspecţia Socială a fost acolo dar nu au cooperat deloc. Noi îiacredităm, noi le retragem acreditarea. Se erijează în apărător alpersoanei cu handicap, merge în instanţă şi face handicapaţi gravcu însoţitori. În jur de 7 persoane au câştigat în instanţă prinacest ong. Cred că şi Colegiul Medicilor ar trebui să se transformeîn organism care să apere profesia de medic care se face de râs înorice situaţie. Ar trebui să se transforme din sindicat înorganizaţie profesională", a mai spus ministrul Muncii.

Echipa de control de la Ministerul Muncii a constatat faptul că,preşedintele Asociaţiei de Psihiatrie Arizona, Catinca Cotoraci,a obţinut dreptul "la reprezentare a intereselorpersoanelor cu handicap", deşi aceasta este ea însăşi o persoanăcare suferă de o afecţiune psihiatrică (schizofrenieparanoidă-psihoză majoră, care poate afecta sever discernământulpersoanei).

De asemenea, procurile speciale erau obţinute de la un singurnotar de către preşedintele asociaţiei, chiar dacă prevederilelegale în vigoare o obligau la instituirea curatelei/tutelei pentrua reprezenta corect interesele persoanelor cu handicap mental şipsihic (la care este abolită parţial sau total capacitatea de adiscerne şi a se proteja singure).

Echipa de control suspectează că prin acest mod de reprezentarede către Cotoraci, interesele fiecărei persoane cu handicapmental/psihic au fost grav prejudiciate, nefiind luate măsuri realede protecţie sociale care se impuneau.

În acest sens, au fost identificate declaraţii ale rudelor degradul 1 ale persoanelor cu handicap mental/psihic, care susţineaufaptul că au fost obligate să dea declaraţii false şi cărora lis-au pretins şi sume de bani pentru obţinerea calităţii de persoanacu handicap.

"Din verificările realizate, s-a constatat faptul că preşedintaAsociaţiei Arizona încasa o cotizaţie sub forma unor semnificativesume de bani, în raport cu nivelul indemnizaţiei de persoană cuhandicap ( de ex., 80 lei raportat la 230 lei indemnizaţie persoanăcu handicap). Unii dintre medicii care au eliberat documentelemedicale care au stat la baza incadrării în grad de handicap, aveauşi calitatea de membri în Asociaţia de Psihiatrie Arizona, prestândşi servicii în cadrul acestei asociaţii, în baza unor contracte deprestări servicii/voluntariat (dr. Schmidt , psiholog Reis)", searată în raportul întocmit de inspectori.

În cadrul activităţii de teren a echipei de control, din 21 depersoane verificate la domiciliu, 10 aveau şi calitatea de membriai Asociaţiei Arizona.

Pentru celelalte 11 persoane vizitate (care aveau domiciliul înBrănişca), exista suspiciunea ca ar fi tot membri ai AsociaţieiArizona, întrucât specialiştii care au eliberat documente medicalepentru aceştia, sunt aceeaşi cu cei care au furnizat documentaţiamedicală pentru cazurile Arizona (dr. Grecu, psiholog Florea- careeste si membru al Comisiei de Evaluare, psiholog Balaci- membruAsociaţia Arizona).

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici