Lăzăroiu: Un ONG care protejează persoane cu handicap face trafic de influenţă în justiţie. Preşedinta este diagnosticată cu schizofrenie

Asociaţia de Psihiatrie Arizona, condusă de o persoană care suferă ea însăşi de un handicap psihic, care ar fi trebuit să protejeze drepturile persoanelor cu handicap, se ocupă şi de trafic de influenţă în justiţie, obţinând ilegal drepturi pentru persoane fără handicap, a declarat ministrul Muncii.

1285 afișări
Imaginea articolului Lăzăroiu: Un ONG care protejează persoane cu handicap face trafic de influenţă în justiţie. Preşedinta este diagnosticată cu schizofrenie

Lăzăroiu: Un ONG care protejează persoane cu handicap face trafic de influenţă în justiţie. Preşedinta este diagnosticată cu schizofrenie (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu, a atras atenţia marţi, la Deva, că există şi ong-uri care se ocupă cu trafic de influenţă în justiţie pentru obţinerea de drepturi acordate persoanelor cu handicap.

"Unul e verificat chiar azi. Apără drepturile persoanelor cu handicap. Primesc o încadrare sau sunt respinşi se duc la ong şi toţi câştigă în justiţie. Chiar şi cei respinşi au obţinut handicap grav cu însoţitor. Altă reţea, medicii, care fac parte din comisia de evaluare şi tot ei sunt cei care dau certificate", a mai spus Lăzăroiu.

Ministrul a precizat că ong-ul se numeşte Arizona, se ocupă cu drepturile persoanelor cu handicap iar preşedinta are ea însăşi certificat de handicap grav cu însoţitor.

"Inspecţia Socială a fost acolo dar nu au cooperat deloc. Noi îi acredităm, noi le retragem acreditarea. Se erijează în apărător al persoanei cu handicap, merge în instanţă şi face handicapaţi grav cu însoţitori. În jur de 7 persoane au câştigat în instanţă prin acest ong. Cred că şi Colegiul Medicilor ar trebui să se transforme în organism care să apere profesia de medic care se face de râs în orice situaţie. Ar trebui să se transforme din sindicat în organizaţie profesională", a mai spus ministrul Muncii.

Echipa de control de la Ministerul Muncii a constatat faptul că, preşedintele Asociaţiei de Psihiatrie Arizona, Catinca Cotoraci, a obţinut dreptul "la reprezentare a intereselor persoanelor cu handicap", deşi aceasta este ea însăşi o persoană care suferă de o afecţiune psihiatrică (schizofrenie paranoidă-psihoză majoră, care poate afecta sever discernământul persoanei).

De asemenea, procurile speciale erau obţinute de la un singur notar de către preşedintele asociaţiei, chiar dacă prevederile legale în vigoare o obligau la instituirea curatelei/tutelei pentru a reprezenta corect interesele persoanelor cu handicap mental şi psihic (la care este abolită parţial sau total capacitatea de a discerne şi a se proteja singure).

Echipa de control suspectează că prin acest mod de reprezentare de către Cotoraci, interesele fiecărei persoane cu handicap mental/psihic au fost grav prejudiciate, nefiind luate măsuri reale de protecţie sociale care se impuneau.

În acest sens, au fost identificate declaraţii ale rudelor de gradul 1 ale persoanelor cu handicap mental/psihic, care susţineau faptul că au fost obligate să dea declaraţii false şi cărora li s-au pretins şi sume de bani pentru obţinerea calităţii de persoana cu handicap.

"Din verificările realizate, s-a constatat faptul că preşedinta Asociaţiei Arizona încasa o cotizaţie sub forma unor semnificative sume de bani, în raport cu nivelul indemnizaţiei de persoană cu handicap ( de ex., 80 lei raportat la 230 lei indemnizaţie persoană cu handicap). Unii dintre medicii care au eliberat documentele medicale care au stat la baza incadrării în grad de handicap, aveau şi calitatea de membri în Asociaţia de Psihiatrie Arizona, prestând şi servicii în cadrul acestei asociaţii, în baza unor contracte de prestări servicii/voluntariat (dr. Schmidt , psiholog Reis)", se arată în raportul întocmit de inspectori.

În cadrul activităţii de teren a echipei de control, din 21 de persoane verificate la domiciliu, 10 aveau şi calitatea de membri ai Asociaţiei Arizona.

Pentru celelalte 11 persoane vizitate (care aveau domiciliul în Brănişca), exista suspiciunea ca ar fi tot membri ai Asociaţiei Arizona, întrucât specialiştii care au eliberat documente medicale pentru aceştia, sunt aceeaşi cu cei care au furnizat documentaţia medicală pentru cazurile Arizona (dr. Grecu, psiholog Florea- care este si membru al Comisiei de Evaluare, psiholog Balaci- membru Asociaţia Arizona).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici