Legalitatea procedurii de scoatere la vânzare a Castelului Bran, în atenţia Parchetului

Legalitatea procedurii de scoatere la vânzare a Castelului Bran constituie obiectul unui dosar penal, aflat în curs de soluţionare la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti, informează Ministerul Public , răspunzând totodată deputaţilor că dispoziţiile legii nu prevăd imperativ o durată a cercetărilor.

271 afișări
Imaginea articolului Legalitatea procedurii de scoatere la vânzare a Castelului Bran, în atenţia Parchetului

Legalitatea procedurii de scoatere la vânzare a Castelului Bran, în atenţia Parchetului

"Ministerul Public a comunicat, încă din luna martie a acestui an, printr-o adresă oficială transmisă Camerei Inferioare a Parlamentului, faptul că sesizarea privind retrocedarea Castelului Bran şi legalitatea procedurii de scoatere la vânzare a acestuia formează obiectul unui dosar penal, aflat în curs de soluţionare la Parchetul de lângă Curtea de Apel Bucureşti, unitate competentă având în vedere calitatea persoanei cercetate", informează Biroul de presă al Ministerului Public.

Totodată, sursa citată subliniază faptul că dispoziţiile procedurale în materie penală nu prevăd imperativ o durată a cercetărilor, aceasta trebuind să fie doar una rezonabilă, în raport de complexitatea cauzei.

"Până la acest moment cercetările au fost finalizate doar parţial, cauza fiind disjunsă, o parte a dosarului aflându-se pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Zărneşti. Au fost dispuse către conducerea Parchetului Curţii de Apel Braşov măsuri de verificare a stadiului cercetărilor având în vedere că dosarul are o vechime de peste trei luni de la data sesizării", mai arată sursa citată.

Ministerul Public precizează că, în conformitate cu "atribuţiile ce-i incumbă" prin Regulamentul Camerei Deputaţilor, va comunica, "cu celeritate, soluţia ce va fi dispusă în cauză", precizează sursa citată.

Luni, secretarul Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a anunţat că majoritatea instituţiilor sesizate de către preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, încă din luna octombrie 2007, au răspuns în cazul retrocedării castelului Bran, însă Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) nu a dat un răspuns Camerei, cu privire la concluziile verificărilor sale.

Dominic de Habsburg, nepotul reginei Maria şi fiul principesei Ileana, a dobândit Castelul Bran la aproape şase decenii după ce familia sa a fost forţată de regimul comunist să părăsească ţara, pe când el avea doar zece ani. Retrocedarea în natură a avut loc dupa aproape şase luni de negocieri între Ministerul Culturii şi Cultelor, şi avocaţi noului proprietar, ca urmare a modificării Legii 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate abuziv de comunişti.

În forma iniţială, legea nu le-a permis urmaşilor principesei Ileana să reintre în posesia castelului în natură, chiar dacă ei au făcut o notificare în acest sens încă de acum patru ani, ci urmau să fie despăgubiţi în bani. Potrivit Ministerului Culturii, domeniul a fost estimat atunci la 25 de milioane de dolari.

Legislaţia ulterioară din domeniul proprietăţii i-a îndreptăţit însă pe moştenitori să solicite retrocedarea în natură.

Pe de altă parte, avocaţii lui Dominic de Habsburg au făcut la începutul lunii decembrie 2006 o ofertă de vânzare a Castelului Bran, în valoare de 60 de milioane de euro, Consiliului Judeţean Braşov.

În urma acestei oferte, preşedintele CJ Brasov, Aristotel Căncescu, a anunţat că vrea să cumpere Castelul Bran de la Dominic de Habsburg, în acest sens urmând să acceseze un împrumut de tip leasing, pe o perioadă de zece ani, la o bancă austriacă, în vederea acoperirii sumei de 60 de milioane de euro cerută de proprietar.

Cu toate acestea, Ministerul Culturii şi Cultelor s-a opus, considerând că suma este foarte mare. Ulterior, Dominic de Habsburg a retras oferta făcută şi a anunţat că a angajat firma americană de investiţii private Baytree Capital Associates, care va elabora un plan strategic de dezvoltare a Castelului Bran, în vederea promovării şi vinderii proprietăţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici