Legea privind plagiatul şi şcolile doctorale, care oferea universităţilor dreptul asupra retragerii titlului de doctor, este neconstituţională

Curtea Constituţională a României a decis miercuri că ordonanţa privind plagiatele şi şcolile doctorale, în forma adoptată de Parlament, este neconstituţională.

1761 afișări
Imaginea articolului Legea privind plagiatul şi şcolile doctorale, care oferea universităţilor dreptul asupra retragerii titlului de doctor, este neconstituţională

Legea privind plagiatul şi şcolile doctorale este neconstituţională

Curtea Constituţională a României a decis miercuri că legea de aprobare a ordonanţei privind plagiatele şi şcolile doctorale, în forma adoptată de Parlament, este neconstituţională.

"Legea este integral neconstituţională, ordonanţa de urgenţă rămâne în vigoare", a anunţat preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu. Astfel, CNATDCU va rămâne în continuare instituţia principală care se va pronunţa asupra suspiciunilor de plagiat din zona academică.

Decizia CCR a fost luată cu unanimitate de voturi, judecătorii acceptând astfel sesizările depuse de Guvern şi PNL.

"Am avut în vedere faptul principal că cele două camere ale Parlamentului nu au respectat principiul bicameralismului şi au adoptat legea într-o formă şi într-un conţinut foarte diferit decât cel care a început cu iniţiativa legislativă şi diferit şi de felul cum au adoptat fiecare din cele două camere. Noi am mai dat decizii în acest sens prin care am arătat că atunci când se schimbă substanţial conţinutul, forma, structura, compoziţia legii, nu se respectă principiul bicameralismului", a explicat Dorneanu.

El a mai spus că pe lângă încălcarea principiului bicameralismului, Parlamentul nu a respectat nici articolul 1, alineatul 5 din Constituţie ”cu privire la claritatea legii, la previziune, la toate normele de tehnică legislativă”.

Pe 13 octombrie, Guvernul a contestat la Curtea Constituţională legea privind şcolile doctorale şi plagiatul, în forma adoptată de Senat, după ce liberalii anunţaseră cu o zi în urmă că au depus şi ei o contestaţie la aceeaşi lege.

În sesizarea depusă la CCR, Guvernul semnalează încălcarea principiului bicameralismului, fiindcă cererea de reexaminare a legii care prevede că universităţile vor fi cele care vor decide acordarea şi retragerea titlului de doctor a fost adoptată de Senat fără un vot prealabil în Camera Deputaţilor.

Executivul mai precizează în sesizarea către CCR că, prin adoptarea respectivei legi, a fost încălcat articolul 1, alin. 5 din Constituţie, care prevede că ”în România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie”. ”Prin prisma acestei reguli constituţionale se desprinde interpretarea potrivit căreia activitatea de legiferare se realizează în limitele şi în concordanţă cu Legea fundamentală dar aceasta trebuie să se facă în condiţii de calitate a legislaţiei. Pentru ca legea să fie respectată, aceasta trebuie cunoscută şi înţeleasă de subiecţii de drept, iar pentru a fi înţeleasă, trebuie să fie suficient de precisă, şi previzibilă, în scopul de a oferi securitate juridică destinatarilor săi”, mai argumentează Guvernul.

Liberalii au adus şi ei argumente similare în faţa Curţii Constituţionale. În primul rând ei invocă jurisprudenţa CCR, conform căreia o lege trebuie supusă votului final în fiecare cameră a Parlamentului, nu doar într-una din camere, aşa cum s-a întâmplat în cazul de faţă.

Un al doilea motiv de neconstituţionalitate subliniat de PNL este încălcarea principiului bicameralismului, rezultat tot din jurispridenţa CCR, care în deciziile sale a statuat că în ”camera decizională nu poate fi modificat substanţial obiectul de reglementare a iniţiativei legislative” pentru a nu fi ”deturnat de la finalitatea sa”. ”Analiza amendamentelor depuse la Senat evidenţiază faptul că reglementarea a căpătat alt conţinut juridic faţă de cel rezultat din dezbaterea primei camere sesizate. Au fost introduse 18 amendamente noi care nu au fost înregistrate şi discutate în Camera Deputatilor şi care modifică competenţa, în tot sau in parte, unor instituţii din domeniul educaţiei naţionale (ARACIS, CNATDCU) diminuându-le capacitatea decizională”, se arată în sesizarea PNL.

Votul dat în Senat asupra legii privind şcolile doctorale şi plagiatul a fost dur criticat atât de preşedintele Iohannis, cât şi de prim-ministrul Dacian Cioloş, iar şeful CNATDCU şi-a dat demisia din funcţie.

Într-o postare pe pagina de Facebook, Klaus Iohannis a atras atenţia că decizia Senatului ”riscă să afecteze verificarea imparţială a acuzaţiilor de plagiat, care au devenit tot mai dese în ultimii ani” şi a semnalat ”graba suspectă” cu care s-a acţionat ”pentru modificarea Legii educaŢiei, fără o discuţie pe fond, într-un moment în care toată lumea aşteaptă integritate şi performanţă".

”Regret decizia pe care a luat-o Parlamentul în privinţa modului în care se tratează plagiatele. Ştiţi că am luat nişte măsuri prin OUG în urmă cu ceva vreme tocmai pentru a crea un cadru clar, profesional, obiectiv de tratare a acestor cazuri de plagiat. Consider că ar trebui făcută o legătură între autonomia universitară şi dreptul şi obligaţia universităţilor de a decide asupra plagiatelor şi acreditarea pe care trebuie să o aibă sau reacreditarea, tocmai pentru a ne asigura că această autonomie universitară este asigurată într-un cadru clar, cu responsabilitate şi că există în toate universităţile care au dreptul de a conduce şi de a elabora lucrări de doctorat, că există calitatea profesională ştiinţifică pentru a face acest lucru şi stabilirea acestor lucruri se face şi prin această reacreditare”, a fost reacţia prim-ministrului Dacian Cioloş.

Senatul a respins cererea preşedintelui de reexaminare a legii care prevede că universităţile vor fi cele care vor decide acordarea şi retragerea titlului de doctor, cu 90 de voturi ''pentru'', în timp ce ''împotrivă'' au votat doar 12 aleşi, iar şase s-au abţinut. În cererea de reexaminare, Iohannis subliniase că proiectul de lege nu clarifică situaţia tezelor de doctorat aflate în prezent spre analiză la CNATDCU şi nici pe cea a situaţiilor de plagiat.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici