Legea securităţii cibernetice, analizată miercuri de judecătorii Curţii Constituţionale

Judecătorii Curţii Constituţionale (CC) vor analiza, miercuri, excepţia de neconstituţionalitate ridicată de deputaţii liberali cu privire la Legea securităţii cibernetice, sesizare în care parlamentarii arată că actul normativ limitează dreptul la viaţă privată digitală.

144 afișări
Imaginea articolului Legea securităţii cibernetice, analizată miercuri de judecătorii Curţii Constituţionale

Legea securităţii cibernetice, analizată miercuri de judecătorii Curţii Constituţionale (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Prin această lege în mod mascat se restrâng drepturi şi libertăţile cetăţeanului prin permiterea accesului la infrastructură cibernetică şi la datele conţinute în baza unei simple motivări comunicate de instituţiile abilitate şi nominalizate prin lege fără existenţa unei aprobări judecătoreşti, conform Codului de procedura penală şi cerinţelor adoptate de Curtea Constituţională prin deciziile 440/ 2014 şi 461/ 2014, deci legea nu este armonizată la cerinţele CCR. Legea încalcă dispoziţiile art. 148, alin (2) şi următoarele din Constituţia României, prin netranspunereacorectă reglementărilor comunitare în materie", se arată în sesizarea depusă la CC.

În 23 decembrie 2014, deputaţii PNL au contestat la Curtea Constituţională Legea securităţii cibernetice, iniţiată de Guvern şi adoptată cu o săptămână înainte în unanimitate în plenul Senatului, deci şi cu votul favorabil al senatorilor PNL şi PDL.

"69 de deputaţi aparţinând PNL şi-au exercitat dreptul constituţionalde a ataca la Curtea Constituţională legea adoptată de Parlament, Legea privind securitatea cibernetică a României", anunţa liderul grupului deputaţilor PNL, Ludovic Orban.

El susţine că prevederile articolului 17 din legea invocată ar încălca prevederile constituţionale.

"După opinia mea, această nouă tentativă a Guvernului Ponta de a încerca să permită serviciilor de informaţii, unor instituţii de autoritate, Ministerul de Interne, Ministerul Apărării Naţionale, să intre cu bocancii în viaţa privată a cetăţeanului român reprezintă o gravă încălcare a democraţiei şi o gravă încălcare a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţeanului român. Noi, ca liberali, nu putem permite ca acest lucru să se întâmple", a explicat Orban.

El a menţionat că Legea securităţii cibernetice "vine în aceeaşi linie! cu Legea Big Brother şi Legea cartelelor pre-pay, care au fost declarate neconstituţionale.

Orban a fost întrebat dacă îşi acuză colegii din Senat de incompetenţă, având în vedere că toţi senatorii PNL, inclusiv liderul lor, Puiu Haşotti, şi preşedintele Comisiei de apărare, Corneliu Dobritoiu, au votat "pentru".

"Nu ne acuzăm în niciun caz, am luat legătura cu marea majoritate a senatorilor, cu care am vorbit personal. Le-am explicat că noi, ca şi deputaţi, nu am putut să ne pronunţăm din cauza faptului că procedura adoptării tacite a fost aceea care a permis trecerea legii prin Camera Deputaţilor şi că este un drept fundamental pe care îl avem, şi anume acela de a sesiza CC. De asemenea, consider că prioritare sunt drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţeanului român, în raport cu posibila nemulţimire care ar putea să apară din partea unui coleg din Senat", a răspuns liderul deputaţilor PNL.

Legea securităţii cibernetice a fost adoptată în 19 decembrie 2014 de plenul Senatului, cameră decizională.

Referitor la acest act normativ, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Marius Tudose, a spuscă membrii CSM ar trebui să aibă un cuvânt de spus înainte depromulgare, precizând că un grup de lucru va analiza această lege.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici