LET'S DO IT, ROMANIA: Zeci de mii de volutari ecologizează numeroase zone din ţară

Zeci de mii de voluntari sunt aşteptaţi să participe, sâmbătă, în mai multe judeţe din ţară, la acţiunile de ecologizare din cadrul campaniei "Let's Do It, Romania!", autorităţile inventariind din timp locurile unde sunt depozitate gunoaie şi care trebuie curăţate.

685 afișări
Imaginea articolului LET'S DO IT, ROMANIA: Zeci de mii de volutari ecologizează numeroase zone din ţară

Let's Do It, Romania: Peste 1.200 de voluntari, la campania "Let's Do It, Bistriţa-Năsăud!"

Deţinuţii de la Poarta Albă se implică în campania "Let's do it Romania"

Astfel, începând cu ora 08.00, un număr de 30 de persoane private de libertate din Penitenciarul Poarta Albă, din regim deschis şi semideschis, s-au alăturat campaniei de curăţenie "Let's do it Romania", participând la acţiuni de ecologizare în pădurea de la marginea localităţii Valu lui Traian, un loc apreciat de constănţeni şi ales în special pentru ieşirile din week-end.

Deţinuţii sunt însoţiţi de cadrele din serviciul de pază şi supraveghere şi reprezentanţi ai sectorului educaţie şi asistenţă psihosocială din Penitenciarul Poarta Albă.

"La fel ca în anii precedenţi, scopul acestei manifestări voluntare este de a stimula motivaţia pentru protecţia mediului şi de a forma un comportament ecologic adecvat, deziderat valabil şi în cazul persoanelor private de libertate, în eforturile care se fac pentru reintegrarea lor în societate, prin asumarea unor responsabilităţi sociale şi conştientizarea asupra importanţei menţinerii unui mediu cât mai curat", a precizat purtătorul de cuvânt al instituţiei, inspectorul Gabi Botezan.

Acţiunea se desfăşoară în baza unui contract de voluntariat încheiat între Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi Asociaţia Viitorul în Zori.

Şi Jandarmeria Română s-a alăturat acestei campanii de ecologizare, tot în baza unui protocol încheiat cu Asociaţia Viitorul în Zori, iar 25 de jandarmi din cadrul Inspectoratului Judeţean Constanţa au ales pentru curăţenie tot o pădure, dar din partea de sud a judeţului, aflată în apropierea staţiunii Neptun.

Bihor: Peste 800 de orădeni încearcă să cureţe Bihorul de gunoaie

Peste opt sute de orădeni au trecut, sâmbătă dimineaţă, pe la punctele de înscriere în proiectul de voluntariat "Let’s Do It, Bihor", iar apoi au pornit spre diferite zone din judeţ pentru a face curăţenie, însă organizatorii spun că numărul voluntarilor implicaţi este mult mai mare.

Pe lângă foarte mulţi orădeni de rând, de toate vârstele, la acţiune s-au înscris angajaţi din mai multe companii locale, şcoli şi instituţii publice, precum Penitenciarul Oradea, Administraţia Bazinală de Ape Crişuri, Jandarmeria Bihor, Primăria Oradea ori Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana.

Deşi pentru această ediţie a campaniei se dorea curăţarea a 27 de zone din Bihor - 15 arii protejate şi 12 zone de pădure sau camping - , nu în toate vor ajunge voluntari, deoarece cei mai mulţi dintre ei au preferat să meargă la curăţenie cât mai aproape de oraş.

Peste 1.200 de voluntari, la campania "Let's Do It, Bistriţa-Năsăud!"

Peste 1.200 de voluntari participă, sâmbătă, la campania "Let's Do It, Bistriţa-Năsăud!", aceştia propunându-şi să strângă mai multe deşeuri decât în campania precedentă.

Potrivit lui Cristian Ţetcu, coordonatorul judeţean al campaniei, acţiunile principale în acest an se vor îndrepta spre ariile protejate, dar şi spre râurile din judeţ, lizierele pădurilor şi zonele de agrement din jurul oraşelor sau al obiectivelor turistice cunoscute.

Obiectivul strategic al acţiunii din acest an este creşterea procentului de reciclare a deşeurilor la 30 la sută din numărul de saci colectaţi, de la 26 la sută în 2011 şi 17 la sută în 2010.

Conform sursei citate, numărul de voluntari care au confirmat participarea la nivelul judeţului este de 1.247, din care 636 din municipiul Bistriţa. Din totalul numărului de voluntari 469 sunt tineri sub 18 ani, diferenţa de 778 fiind adulţi, aspect care confirmă stategia organizatorilor de a motiva adulţii în acţiunile de ecologizare şi elevii în acţiuni de informare şi conştientizare.

Potrivit organizatorilor, au fost distribuiţi peste 2.800 de saci menajeri de 120 litri şi 1.600 de perechi de mănuşi.

Totodată, la acţiune participă şi instituţii ale statului: Primăria Bistriţa şi primăriile din judeţ, Penitenciarul Bistriţa-Năsăud, Agenţia de Protecţie a Mediului Bistriţa-Năsăud, Sistemul de Gospodărire al Apelor Bistriţa-Năsăud, Jandarmeria Bistriţa-Năsăud, Inspectoratul de Poliţie Bistriţa-Năsăud, dar şi Liceul cu Program Sportiv, Colegiul INFOEL, Liceul Agricol, CSEI nr 1 Bistriţa, Liceul Tehnic Grigore Moisil, Grupul Şcolar Sfânta Maria, Şcoala Generală nr 1, Şcoala Generală nr 4, toate din Bistriţa, Şcoala Generală Tureac şi Şcoala Generală Şieu.

În acţiune mai sunt implicate Asociaţia pentru protecţia animalelor T.O.R.A şi Animaterra, Club Carpatin Bistriţa-Năsăud, Asociaţia Harta Verde, ATP Exodus&CO, Ocolul Silvic Bistriţa, Ocolul Silvic Dealul Negru, Asociaţia Interetnică Tureac, Club Bike News Rutieriştii Bistriţa, voluntari persoane fizice.

Acesta este al treilea an consecutiv în care echipa "Let's Do It, Bistriţa-Năsăud!" iese să adune gunoaie din judeţ.

La ediţiile din 2010 şi 2011 au participat peste 3.000 de voluntari, care au colectat peste 7.000 de saci de deşeuri.

Proiectul "Let's Do It, Romania!" se desfăşoară în fiecare an şi îşi propune să responsabilizeze autorităţile şi cetăţenii în ceea ce priveşte grija faţă de mediu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici