Lia Olguţa Vasilescu, primarul municipiului Craiova, este audiată la DNA. Sunt extinse cercetările pentru încă o încadrare de spălare de bani

Lia Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei, a fost citată luni de procurorii DNA pentru a i se aduce la cunoştinţă că este cercetată pentru încă un cap de acuzare de spălare de bani, a declarat aceasta la plecarea de la sediul DNA.

2520 afișări
Imaginea articolului Lia Olguţa Vasilescu, primarul municipiului Craiova, este audiată la DNA. Sunt extinse cercetările pentru încă o încadrare de spălare de bani

Lia Olguţa Vasilescu, primarul municipiului Craiova, este audiată la DNA (Imagine Tibi Bologh / Mediafax Foto)

"Este vorba despre o extindere pentru aceleaşi fapte, acest dosar mi se pare aberant, în secolul XX primarii erau premiaţi pentru că boierii vremii le făceau donaţii pentru municipalitate să facă parcuri, muzee" a declarat Lia-Olguţa Vasilescu, luni, la plecarea din DNA.

"În secolul XXI un primar este chemat la DNA în săptămâna alegerilor pentru că a îndrăznit să văruiască nişte faţade în oraşul său", a mai declarat aceasta în faţa jurnaliştilor.

Primarul municipiului Craiova susţine că este vorba despre încă o încadrare de spălare de bani şi că în rest nu s-a modificat nimic la dosar.

Lia Olguţa Vasilescu a ajuns luni dimineaţa la sediul DNA pentru a fi audiată. La sosire aceasta a declarat că nu ştie exact de ce a fost chemată şi că au mai fost audiaţi martori în dosarul ei.

"Mă aştept la ce este mai rău, având în vedere că este ultima săptămână de campanie electorală", a mai declarat edilul Craiovei.

Primarul municipiului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, a fost reţinută de procurorii anticorupţie pentru 24 de ore, pe 30 martie, fiind acuzată de patru fapte de luare de mită, trei infracţiuni de folosirea autorităţii sau influenţei în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite şi spălare de bani, urmând să fie prezentată joi Tribunalului Bucureşti cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile. Aceasta a fost arestată la domicilu până pe 6 aprilie, când Curtea de Apel Bucureşti a decis să revoce măsura arestului la domiciliu dispusă de Tribunalul Bucureşti în cazul acesteia.

Alături de ea sunt cercetaţi sub control judiciar Radu Cosmin Preda, administratorul public al Craiovei şi Elena Daniela Popescu, reprezentant al unei asociaţii non profit, ambii acuzaţi de complicitate la luare de mită.

"În cursul anului 2012, cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, mai mulţi oameni de afaceri au fost determinaţi de candidatul Vasilescu Lia Olguţa, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, să efectueze diverse sponsorizări. În scopul obţinerii acestor foloase, inculpata s-a folosit de influenţa pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, în calitatea sa de vicepreşedinte al organizaţiei judeţene a unui partid politic. "Donaţiile" respective, estimate la 135.907 euro, făcute în condiţiile de mai sus, s-au concretizat atât în realizarea de materiale electorale, dar şi pentru organizarea unor spectacole în susţinerea campaniei inculpatei", anunţă procurorii anticorupţie într-un comunicat de presă.

DNA mai precizează că în cursul anului 2014, Lia Olguţa Vasilescu ar fi pretins şi primit de la mai mulţi oameni de afaceri, pentru şi printr-o asociaţie non profit, suma totală de 544.209, 33 lei, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu.

"Concret, Vasilescu Lia Olguţa a solicitat oamenilor de afaceri care aveau în derulare contracte cu Primăria Craiova, să efectueze sponsorizări către asociaţia reprezentată de inculpata Popescu Elena Daniela, în vederea efectuării unor lucrări de reabilitare a faţadelor unor clădiri din municipiul Craiova", anunţă DNA.

Potrivit procurorilor, oamenii de afaceri au acceptat solicitările Liei Olguţa Vasilescu pentru a nu întâmpina dificultăţi în desfăşurarea lucrărilor.

Totodată, "edilul a beneficiat în mod direct de avantaje nepatrimoniale constând în acumularea de capital electoral, aspecte invocate deja în spaţiul public într-o emisiune televizată din data de 02 martie 2016", se arată în comunicatul de presă.

UPDATE: DNA extinde acuzaţiile în cazul Olguţei Vasilescu pentru "noi infracţiuni de spălare a banilor" dar şi în cazul altor două persoane cercetate în dosar, informează, luni, DNA printr-un comunicat de presă.

Potrivit unui comunicat, DNA extinde acuzaţiile în cazul Olguţei Vasilescu, primar al municipiului Craiova, "sub aspectul săvârşirii unei noi infracţiuni de spălare a banilor", în cazul lui Preda Radu Cosmin "administratorul public al Craiovei, sub aspectul săvârşirii unei noi infracţiuni de instigare la spălare de bani" dar şi în cazul Elenei Daniela Popescu "reprezentant al unei asociaţii non profit, sub aspectul săvârşirii unei noi infracţiuni de spălare a banilor".

"În dosarul respectiv cei trei inculpaţi mai sunt acuzaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită (4 infracţiuni), folosirea autorităţii sau influenţei în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (3 infracţiuni) şi spălare de bani (Vasilescu Lia Olguţa), două infracţiuni de complicitate la luare de mită (Preda Radu Cosmin) şi patru infracţiuni de complicitate la luare de mită (Popescu Elena Daniela)", se mai spune în comunicat.

Anchetatorii susţin că pentru campania electorală pentru alegerea primarului municipiului Craiova, desfăşurată în anul 2012, "mai mulţi oameni de afaceri au fost determinaţi de candidatul Vasilescu Lia Olguţa, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, să facă diverse sponsorizări. În scopul obţinerii acestor foloase, inculpata s-a folosit de influenţa pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, în calitatea sa de vicepreşedinte al organizaţiei judeţene a unui partid politic".

În cadrul „donaţiilor” estimate la 135.907 euro, care au constat în realizarea de materiale electorale şi susţinerea de spectacole, inculpata Vasilescu Lia Olguţa a primit de la un om de afaceri, ca urmare a exercitării influenţei sale politice, suma de 25.000 euro pentru plata concertului susţinut de un artist străin, bani pe care i-a remis cash (plus încă 25.000 euro, a căror provenienţă nu este stabilită), în preziua concertului din 14.05.2012, unei persoane organizator evenimente. Aceasta din urmă a achitat suma totală de 50.000 euro staff-ului artistului respectiv, conform contractului depus la dosarul cauzei. Prin această activitate, inculpata Vasilescu Lia Olguţa a folosit suma respectivă cunoscând că provine din săvârşirea unei infracţiuni.

Într-un context diferit, în cursul anului 2014, inculpata Vasilescu Lia Olguţa a pretins şi primit de la mai mulţi oameni de afaceri care aveau în derulare contracte cu Primăria Craiova, pentru şi printr-o asociaţie non profit, cu titlu de mită, mai multe sume de bani, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu.

"Referitor la sumele de bani pretinse şi primite de inculpata Vasilescu Lia Olguţa cu ajutorul inculpaţilor Preda Radu şi Popescu Elena Daniela, din probele administrate a rezultat că inculpata Popescu Elena Daniela, preşedinte al asociaţiei, în cunoştinţă de cauză, la instigarea inculpatului Preda Radu, care, de asemenea, cunoştea provenienţa şi modul real de obţinere a sumelor de bani intrate în contul asociaţiei cu titlu de sponsorizări, a acceptat încheierea a trei contracte de sponsorizare, iar ulterior a dispus transferul sumei de 316.471 lei, în luna iunie 2014, din contul asociaţiei în contul unei societăţi comerciale, în scopul disimulării adevăratei naturi a provenienţei acesteia, cunoscând că provine din săvârşirea infracţiunii de luare de mită", se mai spune în comunicat.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici