Liceenii mai au zece zile ca să opteze pentru probele la alegere de la bacalaureat

Liceenii din anii terminali trebuie să opteze, în scris, până în 17 martie, pentru disciplinele de studiu la care vor să susţină probele la alegere în cadrul examenului de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie, a declarat, vineri, agenţiei MEDIAFAX, Daniel Tomoni, director în Ministerul Educaţiei.

22 afișări
Imaginea articolului Liceenii mai au zece zile ca să opteze pentru probele la alegere de la bacalaureat

Liceenii mai au zece zile ca să opteze pentru probele la alegere de la bacalaureat (Sursa:Mediafax Foto)

Conform Legii Învăţământului 84/1995, examenul naţional de bacalaureat constă în susţinerea a două, respectiv, a trei probe comune şi a trei probe diferenţiate, în funcţie de filieră şi profil.

Astfel, probele comune sunt: proba A - limba şi literatura română - scris şi oral; proba B - una dintre limbile moderne de circulaţie internaţională, studiate în liceu - oral; proba C - limba maternă, scris şi oral, pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale şi limba şi literatura într-o limbă de circulaţie internaţională, scris şi oral, pentru elevii care au urmat studiile liceale cu limba de predare în limba de circulaţie internaţională respectivă, a explicat Daniel Tomoni.

În cadrul filierei teoretice, disciplinele la alegere pot fi, în funcţie de profil, proba D, istorie (Istoria românilor) sau geografie (Geografia României) - probă scrisă; E - o probă, la alegere, din aria curriculară corespunzătoare specializării - probă scrisă şi F - o probă, la alegere, dintre disciplinele din celelalte arii curriculare, alta decât cele susţinute anterior - probă scrisă/probă practică.

Filiera teoretică curpinde profilul umanist (trei probe la alegere, respectiv D, E şi F) şi profilul real (două probe la alegere, respectiv E şi F).

Filiera tehnologică cuprinde proba D - matematică - pentru toate profilurile şi specializările - probă scrisă şi două probe la alegere, respectiv E - o probă, la alegere, din aria curriculară "Tehnologii", în funcţie de specializarea aleasă de elev - probă scrisă şi proba F - o probă, la alegere, dintre disciplinele din celelalte arii curriculare, alta decât cele alese anterior - probă scrisă/probă practică.

Filiera vocaţională are trei probe la alegere, respectiv D, E şi F.

La examenul de bacalaureat se pot înscrie atât candidaţi din seria curentă, cât şi din seriile anterioare, care nu au promovat examenul de bacalaureat.
Elevii români care au studiat în străinătate se pot înscrie la examenul de bacalaureat numai după echivalarea studiilor şi promovarea examenelor de diferenţă stabilite de MECT, prin Centrul Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor.

Candidaţii proveniţi din învăţământul particular se înscriu la centrul de examen desemnat de comisia judeţeană de bacalaureat/a municipiului Bucureşti.
Înscrierea candidaţilor pentru bacalaureat se face, prin fişă-tip informatizată, la secretariatele liceelor, numai în perioada prevăzută în calendarul examenului.

Pentru candidaţii din seria curentă, tabelele de înscriere la prima sesiune de bacalaureat sunt întocmite de către profesorii diriginţi, în conformitate cu evidenţele din licee.

Tabelele cuprind opţiunile pentru probele de examen şi semnătura elevilor. Odată cu tabelele, profesorii diriginţi depun şi fişa-tip informatizată, listată, pentru fiecare candidat, luând în calcul inclusiv opţiunile elevilor care participă la sesiunea de corigenţe.

Până la data de 17 martie, toţi elevii din clasele liceale terminale îşi vor exprima, în scris, opţiunile pentru obiectele de studiu prevăzute pentru probele la alegere, la care doresc să susţină examenul de bacalaureat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici