Liceul Romano-Catolic din Târgu Mureş: Conflict interetnic sau bâlbâială administrativă? Unde merg luni elevii la şcoală/ Primar: Românii şi maghiarii convieţuiesc într-o armonie care poate că pe unii politicieni îi deranjează

360 de elevi care învăţau la Liceul Romano-Catolic din Tg-Mureş nu ştiu dacă luni vor începe şcoala. Primăria arată cu degetul spre fostul inspector şcolar, ministerul dă din umeri, iar UDMR acuză o acţiune împotriva comunităţii maghiare. La acestea se adaugă acuzaţiile că tema e folosită electoral.

2386 afișări
Imaginea articolului Liceul Romano-Catolic din Târgu Mureş: Conflict interetnic sau bâlbâială administrativă? Unde merg luni elevii la şcoală/  Primar: Românii şi maghiarii convieţuiesc într-o armonie care poate că pe unii politicieni îi deranjează

Liceul Romano-Catolic din Târgu Mureş: Conflict interetnic sau bâlbâială administrativă? Unde merg luni elevii la şcoală/ Primar: S-au creat ştiri false despre aşa zise tensiuni interetnice

„Aici, la Târgu Mureş, unii încearcă de câţiva ani să descurajeze voinţa comunităţii maghiare, dezideratele noastre, pe care le exprimăm lunar, în legătură cu drepturile noastre lingvistice, simbolurile naţionale, dar şi cu situaţia UMF din Târgu Mureş”, spune preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, la doar o zi după 2.500 de maghiari au ieşit în stradă la Târgu Mureş, nemulţumiţi de situaţia de la Liceului Teoretic Romano-Catolic.

Kelemen Hunor consideră că această campanie îndreptată împotriva şcolii se încadrează în seria acţiunilor anti-maghiare care par să se intensifice în ultima perioadă, atitudine pe care comunitatea maghiară o resimte din ce în ce mai mult.

”Datoria statului era de a garanta acest demers, deoarece este un drept al comunităţii care trebuie respectat”, spune preşedintele UDMR, care susţine şi că maghiarii nu au luat nimic de la nimeni în momentul înfiinţării unităţii şcolare.

”Este o aşteptare legitimă a comunităţii, care aparent îi răneşte pe unii. Consider că este un lucru foarte grav, care atrage după sine numeroase consecinţe. În acest moment soluţia este la îndemâna inspectorului şcolar general, la Ministerul Educaţiei, întrucât şcoala funcţionează. Trebuie, însă, prelungit mandatul directorului şi menţinut statutul de persoană juridică a şcolii. Când a fost reînfiinţată şcoala romano-catolică, comunitatea maghiară nu a luat nimic de la nimeni şi în nici un caz de la majoritate. A fost reînfiinţată o şcoală care în anul 1949 a fost închisă, susţinută şi de către episcopul Márton Áron”, a mai declarat Kelemen Hunor, într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Primarul oraşului Tîrgu Mureş, Dorin Florea, acuză însă luările de poziţii în care se încearcă incitarea "doar pentru a câştiga unii electoral".

”Este un lucru pe care l-am anticipat, tocmai de aceea Primăria Municipiului Tîrgu Mureş şi Consiliul Local Tîrgu Mureş au depus eforturi considerabile pentru a nu se ajunge în această situaţie. Noi nu ne-am dorit altceva decât ca lucrurile să fie clare pentru copiii înscrişi la această unitate de învăţământ. Ar fi indicat ca orice discuţie diplomatică să aibă loc între oameni de stat cu experienţă, dar din păcate lucrurile stau altfel şi vorbesc în spaţiul public persoane care nu răspund pentru ce spun, din grabă de a mai câştiga câteva puncte electorale. Inspectorul şcolar general, care era în funcţie la acea vreme, trebuie să recunoască că a greşit pentru el a fost cel care a susţinut că deţine toate documentele necesare înfiinţării acestui liceu. Există în prezent o decizie judecătorească prin care s-a anulat înfiinţarea liceului Romano Catolic. Regret că Municipiul Tîrgu Mureş a ajuns un poligon al manifestărilor de acest tip, creându-se astfel ştiri false despre aşa zise tensiuni interetnice. Vă garantez că la Tîrgu Mureş românii şi maghiarii convieţuiesc într-o armonie care poate că pe unii politicieni îi deranjează”, a declarat Doin Florea, pentru agenţia MEDIAFAX.

Încercând să aflăm ce se va întâmpla luni, la deschiderea anului şcolar, cu elevii de la Liceul Romano-Catolic, am sunat la Inspectoratul Şcolar Tîrgu Mureş: ”De situaţia incertă a Liceului Romano-Catolic s-a ştiut de mult timp, singurul act prin care această şcoală considera că este legal înfiinţată fiind o decizie a ISJ Mureş din 31 august 2015, deşi înfiinţarea/ desfiinţarea unui unităţi de învăţământ se face strict printr-o hotărâre a Consiliului Local, care în acest caz nu există. Această decizie a ISJ Mureş, emisă fără competenţă, a fost atacată în instanţă şi suspendată, după care în 13 iunie 2017 a fost anulată. Deci această unitate şcolară, o spun cu părere de rău, nu mai există din punct de vedere legal”, a afirmat Ioan Macarie, şeful ISJ Mureş, pentru MEDIAFAX.

Potrivit acestuia, ISJ Mureş a avansat mai multe propuneri astfel încât cei 362 de elevi din 14 clase să fie şcolarizaţi în unităţi de învăţământ înfiinţate legal, autorizate şi acreditate, cum ar fi Liceul Teoretic ”Bolyai Farkas” sau Colegiul Naţional ”Unirea

”Părinţii elevilor au refuzat categoric orice propunere, ei nu doreau şcoală cu personalitate juridică. Se putea realiza o structură, dar părinţii nu au dorit, iar acum ne aflăm în situaţia foarte complicată de a nu şti cum vor începe copiii şcoala. Am făcut apel la părinţi, dacă le pasă şi îi iubesc pe copii, să termine cu aceste lucruri care nu sunt la locul lor şi să se gândească la faptul că, de luni, copiii lor trebuie să înceapă şcoala. Avem dreptul să şcolarizăm aceşti copii în învăţământul obligatoriu, doar în acele unităţi şcolare în care există acte de înfiinţare”, a subliniat şeful ISJ Mureş.

Macarie spune că s-a adresat şi Consiliul Local Târgu Mureş pentru a lua o măsură în vederea reorganizării.

Nemulţumiţi de întreaga situaţie, circa 2.500 de persoane au ieşit, miercuri seara, în faţa Prefecturii din Târgu-Mureş. ”Începe şcoala, iar elevii şi părinţii nu ştiu în ce unitate vor învăţa”, a spus unul dintre participanţi.

Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, nu a putut fi contactat de agenţia MEDIAFAX, până la ora transmiterii acestui material. Subordonaţii săi au afirmat totuşi că ministerul a venit cu o soluţie în scandal: şcolarizarea copiilor în cadrul unei unităţi acreditate, dar că părinţii au refuzat pe motiv că "nu există respect pentru elevii catolici, că nu au dreptul la educaţie. De vreme ce a fost anulată în instanţă, practic şi-a pierdut suportul", a declarat o sursă oficială din cadrul Ministerului Educaţiei. Drept urmare, reprezentanţii ministerului aşteaptă ca Liceul romano-catolic să adune documentaţia necesară şi să ceară autotizaţie, situaţia putând să dureze însă câteva luni de zile.

Procurorii DNA au dispus în noiembrie 2016 reţinerea pentru 24 de ore a şefului ISJ Mureş, Ştefan Someşan, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi uzurparea funcţiei, în dosar fiind plasat în control judiciar pentru 60 de zile şi directorul Liceului Teologic Romano–Catolic Târgu Mureş, Tamasi Zsolt-Jozsef, pentru abuz în serviciu.

„La data de 29 iulie 2014, Consiliul Local Târgu Mureş, printr-o hotărâre, a aprobat alocarea sumei de 1,5 milioane de lei pentru întreţinerea şi renovarea imobilului în care funcţionează Colegiul Naţional Unirea sub condiţia propunerii de înfiinţare a liceului cu profil teologic romano – catolic. Imobilul în care funcţionează Liceul Unirea fusese retrocedat în anul 2004 Arhiepiscopiei Romano Catolice Alba Iulia, deoarece a aparţinut cultelor religioase. HCL Tîrgu Mureş a fost prezentată ISJ Mureş în şedinţa Consiliului de Administraţie din data de 19 august 2014, când Ştefan Someşan a subliniat că Ministerul Educaţiei Naţionale a fost informat cu privire la conţinutul hotărârii şi a dat aprobare pentru înfiinţarea unei unităţi de învăţământ liceal”, au arătat procurorii DNA.

Aceştia au susţinut că, în contextul celor prezentate de către Someşan, Consiliul de Administraţie al ISJ Mureş a votat în unanimitate acordarea Avizului conform pentru înfiinţarea Liceului Teoretic Romano – Catolic deşi, în realitate, „Ministerul Educaţiei Naţionale nu dăduse curs, sub nicio formă, solicitării de înfiinţare a acelei unităţi de învăţământ”.

Aşadar, în data de 12 septembrie 2014, Ştefan Someşan, în calitate de inspector şcolar general a emis o decizie prin care a dispus ca începând cu anul şcolar 2014-2015, să se înfiinţeze o nouă unitate de învăţământ, cu personalitate juridică, respectiv, Liceul Teologic Romano-Catolic. În aceeaşi zi, şeful ISJ a emis o altă decizie prin care, începând cu data de 15 septembrie 2014, l-a numit în funcţia de director al Liceului Teoretic Romano-Catolic pe Tamasi Zsolt-Jozsef.

„La data de 16 septembrie 2014, Consiliul Local Târgu Mureş a emis o hotărâre din care rezulta că înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic va intra în vigoare sub condiţia prezentării din partea ISJ Mureş a actului de înfiinţare a acestuia. Deoarece prevederile CL nu puteau fi respectate, Someşan a revenit asupra celor două decizii şi, la data de 27 noiembrie 2014, a emis o alta prin care a amânat termenul prevăzut pentru înfiinţarea Liceului Romano - Catolic, precum şi numirea directorului acestui liceu. Ulterior, la data de 26 ianuarie 2015, ISJ Tîrgu Mureş a transmis Primăriei avizul conform privind reţeaua şcolară pentru unităţile de învăţământ preuniversitar din Municipiul Tîrgu Mureş, pentru anul şcolar 2015-2016, în care, la poziţia 3 din tabel, a fost cuprins Liceul Teologic Romano-Catolic”, se arată în documentul DNA.

La data de 31 august 2015, deşi Ştefan Someşan nu deţinea prerogative care să vizeze înfiinţarea unor unităţi de învăţământ preuniversitar ori acreditării unor astfel de unităţi a dispus înfiinţarea Liceului Teologic Romano–Catolic, transferarea unor clase de la Colegiul Naţional „Unirea” la acest nou liceu şi transferarea autorizării de funcţionare provizorie/acreditarea acordate de Ministerul Educaţiei către unitatea şcolară nou înfiinţată.

Hotărârea ISJ Mureş privind înfiinţarea Liceului Teoretic Romano-Catolic Târgu Mureş a fost anulată de Tribunalul Mureş în iunie 2017.

Ca urmare a situaţiei de la Târgu Mureş, ambasadorul României la Budapesta a fost convocat de oficialii unguri, după care Guvernul Ungariei a decis să suspende pe o perioadă nedeterminată sprijinul acordat României pentru aderarea la diferite organizaţii internaţionale, cum ar fi Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

Ministerul de Externe Român a catalogat decizia ca fiind inadecvată.

"În ceea ce priveşte conexarea situaţiei Liceului Romano-Catolic de la Târgu-Mureş de alte subiecte, precum sprijinul acordat aderării României la OCDE, aceasta este complet inadecvată, inamicală şi contraproductivă. România îndeplineşte criteriile pentru aderarea la această organizaţie, fapt recunoscut de parteneri, inclusiv de Ungaria, care a exprimat recent intenţia de a susţine candidatura României. În acelaşi timp, România respinge orice fel de abordare condiţională în relaţia bilaterală", se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Afacerilor Externe.

Întreaga situaţie este cunoscută şi la Palatul Cotroceni. Mădălina Dobrovolschi, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, a declarat că şeful statului este ţinut la curent în permanenţă cu această situaţie, iar poziţia oficială a autorităţilor române este cea transmisă de MAE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici