Licu a cerut Parlamentului copii după stenogramele comisiilor care au analizat Revoluţia din 1989. Senatul a refuzat cererea Parchetului General

Procurorul general interimar al Parchetului General Bogdan Licu a cerut Parlamentului copii după stenogramele audierilor din comisiile care au analizat Revoluţia din 1989, dar şi copii după alte documente care au stat la baza Raportului final, au declarat, luni, surse oficiale pentru MEDIAFAX.

2104 afișări
Imaginea articolului Licu a cerut Parlamentului copii după stenogramele comisiilor care au analizat Revoluţia din 1989. Senatul a refuzat cererea Parchetului General

Licu a cerut Parlamentului copii după stenogramele comisiilor care au analizat Revoluţia din 1989. Senatul a refuzat cererea Parchetului General

Surse oficiale au declarat pentru MEDIAFAX că procurorul interimar al Parchetului de pe lângă ÎCCJ, Bogdan Licu a transmis o cerere Preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, prin care solicită "copii certificate ale stenogramelor audierilor din cele două comisii senatoriale pentru cercetarea evenimentelor din decembrie 1989 ... precum şi copii de pe eventuale documente care au stat la baza elaborării Raportului final al comisiei senatoriale privind evenimentele din decembrie 1989".

Procurorul general interimar al Parchetului de pe lângă ÎCCJ, Bogdan Licu, a anunţat pe 22 februarie că va reanaliza dosarul Revoluţiei, după ce preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie, Teodor Mărieş, a făcut o nouă plângere împotriva rezoluţiei de clasare.

Procurorul general interimar Bogdan Licu declara atunci, pentru agenţia MEDIAFAX, că a cerut Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie reanaliza dosarului Revoluţiei, după ce preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie, Teodor Mărieş, a făcut o nouă plângere împotriva rezoluţiei de clasare.

Cauza se afla pe rolul instanţei supreme, după ce au fost depuse mai multe plângeri împotriva deciziei de clasare.

În cazul în care plângerea va fi admisă, cercetările în dosarul Revoluţiei vor fi reluate.

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a dispus clasarea cauzei la data de 14 octombrie 2015, motivând că pentru unele fapte există condamnări în alte cauze. Procurorii precizau printr-un comunicat de presă că "din cauza oboselii şi a stresului la Revoluţie s-au tras focuri de armă între militari, iar oameni din dispozitive militare, civile sau mixte au deschis "cu uşurinţă" focul spre imobile sau maşini care nu opreau la filtre".

Procurorii spun că în acest dosar s-au făcut cercetări cu privire la 709 oameni care au murit în timpul Revoluţiei, alţi 2.198 care au fost răniţi, dintre care 1.855 împuşcaţi, şi 924 reţinuţi.

Conform anchetatorilor, unii dintre cei vinovaţi de omor şi rănire prin împuşcare au fost trimişi în judecată şi condamnaţi, iar în unele cazuri "decesul a fost urmare a unui act suicidal (împuşcare, precipitare etc.), a manevrării imprudente a armamentului din dotare de către cel în cauză sau s-a datorat unor cauze patologice".

Anchetatorii mai susţin că, în principal, ”leziunile au fost urmare a unor agresiuni, dar există şi situaţii în care au fost provocate de accidente (de exemplu ruperea unor elemente din structura de rezistenţă a imobilelor avariate în contextul evenimentelor, activarea accidentală a unor dispozitive din sistemul de apărare al unităţilor militare)”, precum şi "situaţii în care unele persoane au suferit afecţiuni neuropsihice".

Biroul Permanent al Senatului a refuzat luni cererea Parchetului General de a trimite stenograme ale audierilor comisiilor senatoriale conduse de Sergiu Nicolaescu, Constantin Ticu Dumitrescu şi Valentin Gabrielescu de la şedinţele referitoare la evenimentele din 1989.

"(BP - n.r.) a luat act de scrisoarea domnului Dimitrie Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general prin care solicită ca până la 21 martie să se transmită copii certificate ale stenogramelor audierilor din cele două comisii senatoriale pentru cercetarea evenimentelor din '89. Noi am mai avut o solicitare în urmă cu câţiva ani, am răspuns şi atunci în acelaşi mod, documentele solicitate au regim clasificat, ele se încadrează în prevederile Legii 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate", a declarat, luni, vicepreşedintele social-democrat al Senatului, Ioan Chelaru, după şedinţa Biroului Permanent.

Chelaru a mai spus că toate cererile au avut acelaşi rezultat. El a precizat că pentru a studia documentele din dosarele de la revoluţie este nevoie de autorizaţie specială de acces la informaţii clasificate (ORNISS-n.r.).

"Conform legii, ele având acest regim nu le putem înainta, facem această corespondenţă cu Parchetul general", a spus Chelaru.

Luni, Senatul a primit o solicitare semnată de Bogdan Licu, prin care cere copii certificate ale stenogramelor audierilor din cele două comisii senatoriale pentru cercetarea evenimentelor din decembrie 1989.

"În vederea soluţionării dosarului nr.11/P/2104, ce are ca obiect evenimentele din decembrie 1989, vă rugăm ca până la data de 21 martie 2016 să ne trimiteţi copii certificate ale stenogramelor audierilor din cele două comisii senatoriale pentru cercetarea evenimentelor din decembrie 1989 (1990-1992, sub conducerea domnului Sergiu Nicolaescu şi 1992-1996, sub conducerea domnului Constantin Ticu Dumitrescu şi, ulterior, a domnului Valentin Gabrielescu), precum şi copii de pe eventuale documente care au stat la baza elaborării Raportului final al comsiei senatoriale privind evenimentele din decembrie 1989", potrivit documentului. 

Faptele comise în decembrie 1989 au făcut, iniţial, obiectul a 4.544 de dosare penale. Dintre acestea, au fost trimise în judecată 112 dosare, cu 275 de inculpaţi, între care 25 de generali, 114 ofiţeri, 13 subofiţeri, 36 de militari în termen şi 87 de civili.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici