CEDO, în dosarul Revoluţiei: Românii care au făcut plângere vor primi câte 15.000 de euro

Cei 17 români care au făcut plângere împotriva statului român, în dosarul Revoluţiei, vor primi câte 15.000 de euro, potrivit unei deciziei pronunţate, marţi, de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

5053 afișări
Imaginea articolului CEDO, în dosarul Revoluţiei: Românii care au făcut plângere vor primi câte 15.000 de euro

Potrivit deciziei date de CEDO, fiecare dintre cei 17 români care au făcut plângere împotriva statului român în dosarul Revoluţiei vor primi câte 15.000 de euro plus taxele de judecată.

Avocatul Ionuţ Matei a declarat, pentru MEDIAFAX, că toate concluziile CEDO arată aceeaşi situaţie. "Autorităţile naţionale judiciare nu au făcut o anchetă efectivă, după cum a spus CEDO. Statul trebuie să stabilească persoanele vinovate", a declarat avocatul Ionuţ Matei.

Conform deciziei CEDO, fiecare reclamant a cerut suma de 100.000 de euro cu titlu de prejudiciu moral, dar Guvernul român a anunţat că sumele cerute au fost prea mari.

Curtea a constatat că "a avut loc o încălcare procedurală a Articolului 2 al Convenţiei, din cauza lipsei unei investigaţii eficiente privind evenimentele din decembrie 1989 în care rudele solicitanţilor au fost împuşcate şi omorâte".

Având în vedere circumstanţele prezentului caz, Curtea a convenit că "solicitanţii trebuie să fi suferit un prejudiciu moral care nu poate fi compensat doar prin descoperirea unei încălcări".

"Judecând pe baze echitabile", Curtea a acordat drept "compensaţie fiecărui solicitant suma de 15.000 de euro pentru prejudicii morale, plus orice taxă pe care trebuie să o achite".
 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici