Liderii sindicali: Profesorii au pierdut din salarii, judecătorii au primit mai mult

Liderii sindicali i-au spus premierului Emil Boc, în discuţia de la Guvern, că Legea salarizării unitare a fost aplicată eronat, iar profesorii cu salarii de 800-900 lei au pierdut din venituri în timp ce procurorii şi judecătorii , "aflaţi în vârful piramidei", au beneficiat de majorări salariale.

27 afişări
Imaginea articolului Liderii sindicali: Profesorii au pierdut din salarii, judecătorii au primit mai mult

Liderii sindicali: Profesorii au pierdut din salarii, judecătorii au primit mai mult (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Ei i-au cerut premierului să corecteze aceste erori, arătând cămodul în care a început să fie aplicată Legea salarizării a avut unefect contrar principiilor acestei legi.

"Efectul aplicării legii salarizării unitare a fost oarecuminvers a ceea ce ce ne propusesem prin lista de principii pe caream negociat-o la început. Simplu şi clar, un profesor cu 800-900 delei în zona debutului a pierdut din salariu - şi este faptconfirmat, cert, avem date - în timp ce topul piramidei salariale -am început să fiu perceput la nivelul opiniei publice ca un om careare ceva cu justiţia din România, sincer, nu am nimic, dar ei seaflă în topul salarizării sistemului public - procurorii şijudecătorii au beneficiat de o majorare salarială, ceea ce dinpunctul nostru de vedere nu respectă principiul pe care l-amnegociat. Cei care aveau şi aşa salariile cele mai mici şi le-auvăzut tăiate, cei care erau în top şi care ar fi trebuit să seapropie într-un fel, pe parcursul acesta de până în 2015, deceilalţi, pentru a avea un sistem mai echitabil, s-au dus mai sus",i-a spus premierului vicepreşedintele confederaţiei sindicale"Cartel Alfa", Petru Dandea.

Boc a replicat însă arătând că magistraţii pierd o seriede privilegii prin legea pensiilor şi că pensia trebuie să aibă labază un salariu mare.

"Eu cred că pensia trebuie să aibă la bază salariu mare şi nuprivilegii în alocarea lor. Nu vreau să iau partea magistraţiilor,dar ei trebuie poziţionaţi în sistemul din România acolo unde leeste locul", a spus Boc.

Liderul sindical a continuat arătând că ordonanţa careprevede plata unei sume compensatorii pentru menţinerea venituluila nivelul din 2009 nu este aplicată corect, ci conduce în final lao diminuare a venitului faţă de decembrie 2009.

"În multe instituţii publice asta nu s-a înţeles, s-a aplicateronat din punctul nostru de vedere", a spus Dandea, arătând că unangajat al Direcţiei Sanitare a încasat în ianuarie un salariu de1.300 lei faţă de 1.500 lei în 2009.

La acest punct a intervenit secretarul de stat înMinisterul Muncii Valentin Mocanu, care a arătat că în urma unorverificări ale Curţii de Conturi s-a constatat că o parte dinsalariu nu a fost acordar legal.

"Problema apare din faptul că la un salariu stabilit în 31decembrie 2009, pentru care legea spune că trebuie pur şi simplutransferat în valoare la 1 ianuarie 2010, s-a decsoperit în urmaunor controale ale Curţii de Conturi că din acel salariu - şiinsist, în interpretarea Curţii de Conturi - o parte din el nu afost acordat legal. Este ceea ce spune raportul Curţii de Conturi,nu este o decizie administrativă a autorităţilor locale, aMinisterului Muncii sau a Guvernului, ci pur şi simplu raportulCurţii de Conturi atrage atenţia că, dintr-un salariu care erastabilit la 31 decembrie, o parte din el nu era acordat conformlegii. Asta e problema pe care o avem, nu legea are defecţiuni", aspus Mocanu.

Boc a arătat la rândul său că Legea salarizării acorectat ilegalităţile din sistemul salarial, în care multe sporurierau acordate nejustificat, argumentând că la Curtea de Conturiexistă peste 400.000 sesizări care indicau aceste nereguli, dintrecare circa 230.000 reclamaţii pentru perioada de până în 2008inclusiv şi restul pentru 2009.

El a cerut sindicatelor să accepte aplicarea Legii salarizăriişi ca economiile rezultate prin aplicarea noului sistem să fieutilizate ulterior pentru eventuale drepturi salariale suplimentareacordate tuturor bugetarilor, nu pentru categorii diferite depersonal.

Premierul a pledat şi pentru adoptarea proiectului delege privind sistemul unitar de pensii, spunând că cel mai marerisc este ca "sindicatele să pară apărătoare ale privilegiilor şipensiilor de lux".

La discuţia de la Guvern participă ministrul Muncii, MihaiŞeitan, secretarul de stat în Ministerul Muncii Vasile Mocanu şisecretarul de stat în Ministerul Finanţelor Gheorghe Gherghina.

Aproximativ 200 de sindicalişti de la Confederaţia "Cartel Alfa" aupichetat, vineri, sediul Guvernului, nemulţumiţi de incoerenţaLegii salarizării unitare în sistemul bugetar, nemajorareasalariului minim, dar şi de modul în care a fost elaborat proiectulLegii pensiilor.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici