Liderul comunităţii evreieşti din Mureş: În Ungaria e antisemitism mai intens, aici e unul mai soft

Preşedintele comunităţii evreieşti din Mureş, Vasile Dub, spune că în Ungaria există un antisemitism "mai intens", liderul formaţiunii de extremă dreaptă Jobbik, Vona Gabor, fiind "un personaj sinistru", în timp ce în România acest fenomen este "mai soft", la nivelul declaraţiilor unor politicieni.

463 afișări
Imaginea articolului Liderul comunităţii evreieşti din Mureş: În Ungaria e antisemitism mai intens, aici e unul mai soft

Liderul comunităţii evreieşti din Mureş: În Ungaria e antisemitism mai intens, aici e unul mai soft (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Preşedintele comunităţii evreieşti din Mureş, Vasile Dub, a declarat, marţi, presei că, analizând situaţia antisemitismului din Ungaria şi România, poate aprecia că în ţara vecină acest fenomen este "mai intens", în timp ce la noi este "mai soft", la nivelul declaraţiilor unor politicieni.

Dub a apreciat că "politica de acolo a urmat un alt drum" decât în România, dar că şi în ţara noastră există acest fenomen, întrucât "este vorba de un întreg trecut al educaţiei, în cele mai largi pături".

"În Ungaria sunt mulţi evrei, în ciuda faptului că mulţi au plecat, mai sunt circa 60.000 de evrei, după ştiinţa mea. În România, numărul exact este greu de spus, dar sunt sub 6.000. Acolo există antisemitism mai intens, aici există un antisemitism mai soft. Adică antisemitism există, doar că formele sunt, să spunem aşa, soft - moale. Există antisemitism, există declaraţii. Ştiţi foarte bine că avem un ministru care şi-a permis declaraţii care au fost rău primite de cei care sunt atenţi la asemenea lucruri", a spus Dub, precizând că se referă la Dan Şova.

Întrebat despre declaraţiile făcute de liderul formaţiunii de extremă dreaptă Jobbik din Ungaria, Vona Gabor, pe marginea deciziei FIFA, ca meciul dintre Ungaria şi România să se joace fără spectatori, după ce, la un amical între Ungaria şi Israel, pe stadion s-au strigat lozinci antisemite, Dub a arătat că pe stadioane "nu merg erudiţii", însă Vona este "un personaj sinistru".

"Eu în fiecare dimineaţă mă uit la ştiri şi la posturile româneşti şi la cele ungureşti şi cunosc în original aceste declaraţii. Este un tip sinistru. Ce să spun, iarăşi este evident, el nu prea este agreat pe ecran, deci nu are număr de apariţii proporţional cu ponderea în Parlament a acestui partid", a arătat el.

Totodată, Dub a spus că el nu crede că istoria se repetă şi că situaţia actuală a antisemitismului din Europa ar semăna cu cea de dinainte de-al doilea război mondial, întrucât "este o lume complet diferită", dar a adăugat că momentul de criză economică "este foarte bun" pentru organizaţii extremiste.

El a arătat că organizaţii extremiste există peste tot în Europa, inclusiv în Germania, însă acolo "legea este foarte strictă" şi nu permite apariţii cu însemne fasciste, subliniind că majoritatea care deţine puterea politică trebuie să facă legi care să sancţioneze astfel de manifestări, iar obligaţia statului este să le aplice.

El a adăugat că este meritul clasei politice din România că un personaj precum Corneliu Vadim Tudor, care "a putut să spună cele mai năstruşnice lucruri", a dispărut din prim-planul scenei politice, dar că s-ar fi aşteptat la mai mult de la autorităţi, întrucât "acest personaj a spus la televizor lucruri inadmisibile în orice loc civilizat".

Referindu-se la cazul de la Timişoara, privind oferirea de bani fiecărei femei rome care se supune unei operaţii de sterilizare în 2013, Dub a subliniat că el consideră perfect adevărată remarca potrivit căreia "tot ce i se întâmplă unei minorităţi, ca lucruri negative, este responsabilitatea majorităţii".

"Primul lucru pe care trebuie să-l facă majoritatea este ca asemenea lucruri să nu se întâmple. Au apărut aceste iniţiative ale unor tineri care cred că nu cunosc ce înseamnă acest lucru. Să încerce aceşti tineri să aplice întâi acest model mediului lor şi să vadă care este reacţia. Este foarte uşor să dai asemenea idei altora, dar ele cândva se vor întoarce dacă, Doamne Fereşte, alţii s-ar gândi nu să dea bani, ci să impună o lege. La început lucrurile sunt întotdeauna aşa, paşnice", a spus el.

Vasile Dub a precizat că şi el se mai confruntă cu "mici înţepături" legate de condiţia sa de evreu, dar că nu a văzut cărţi cu subiecte antisemite în ultimul timp, iar în ceea ce priveşte incidentele antisemite, în Târgu Mureş a existat un singur caz, în urmă cu câţiva ani, când nişte tineri au desenat svastica pe sinagogă, iar apoi unul dintre ei s-a sinucis.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici