Liderul sindicaliştilor din cercetare-proiectare a intrat, luni, în greva foamei

Liderul sindicaliştilor din cercetare-proiectare, Radu Minea, a intrat, de luni, în greva foamei, în faţa Palatului Cotroceni, solicitând independenţa domeniului, buget separat pentru cercetare şi revizuirea tuturor actelor normative elaborate între 2005 şi 2008 în acest sector.

31 afișări
Imaginea articolului Liderul sindicaliştilor din cercetare-proiectare a intrat, luni, în greva foamei

Liderul sindicaliştilor din cercetare-proiectare a intrat, luni, în greva foamei (Imagine: Mediafax Foto)

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Lucrătorilor din Cercetare Proiectare (FSLCP), Radu Minea, a declarat. luni, pentru MEDIAFAX, că a recurs la greva foamei, acesta fiind singurul gest pe care putea să-l facă, cu repercusiuni doar asupra sa, dar în acelaşi timp nu se aşteaptă la un răspuns din partea autorităţilor în urma acestui protest.

Întrebat ce părere are de Pactul pentru Educaţie semnat de preşedintele Traian Băsescu şi partidele politice, Minea a spus referitor la partea de cercetare din acest act că "este cea mai mare porcărie, nu reflectă nimic din ceea ce ar trebui să fie, pentru că nu există specialişti în domeniul cercetării care să fi semnat acest Pact".

Preşedintele FSLCP a arătat că cercetarea nu mai există din 2005 de când bugetul alocat acestui sector a fost transferat la bugetul educaţiei, iar acum "se împart fără niciun control, pentru cercetare nefiind alocat niciun leu".

Minea spune că domeniul cercetării este pe cale de dispariţie, sindicaliştii cerând independenţă faţă de Ministerul Educaţiei. "Vrem independenţa cercetării, conducerea domeniului să fie asigurată de cercetători, să fim minister de sine stătător sau în subordinea Guvernului, în coordonarea directă a primului-ministru, aşa cum este specificat în Cartea Europeană", a explicat Minea.

Totodată, liderul cercetătorilor spune că trebuie revizuite toate actele normative eleborate între 2005 şi 2008 în acest sector, exemplificând cazurile Institutelor de Cercetări din Chimie "Raluca Lipan" din Cluj şi Centrul de Invenţie din Iaşi, care au fost transferate la diverse universităţi, pierzându-şi statutul juridic, patrimoniul şi personalul, care au devenit ale universităţilor respective.

Preşedintele FSLCP va protesta, de luni până miercuri, câte patru ore pe zi, în autoturismul personal, în faţa intrării în Palatul Cotroceni, la intersecţia străzilor Carol Davila şi Gheorghe Marinescu, vrând să atragă atenţia asupra pericolului în care se află domeniul cercetării din România.

Minea este nemulţumit şi de faptul că preşedintele Traian Băsescu nu a răspus solicitărilor de a se întâlni cu sindicaliştii din cercetare-proiectare.

După încheierea protestului liderului sindical, membrii FNSLCP vor picheta, miercuri, sediile Ministerului Educaţiei şi ANCS.

Sindicaliştii din cercetare s-au întâlnit ultima dată cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei în a doua partea a lunii octombrie, când le-au retransmis acestora toate solicitările şi nemulţumirile pe care doresc să le discute cu ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici