Liga Studenţilor din Iaşi ameninţă cu procese. „E ilegal să ne condiţioneze prezenţa fizică de vaccin sau teste. Vom sesiza instanţele de judecată şi Poliţia”

Liga Studenţilor (LS IAŞI) critică universităţile pentru lipsa de predictibilitate în anunţarea din timp a modalităţii de desfăşurare a activităţii didactice (format fizic, hibrid sau online) şi le solicită să nu condiţioneze prin vaccinare, testare sau trecere prin boală ori altă metodă accesul studenţilor în spaţiile universitare, în special la cursuri, seminare, laboratoare, biblioteci sau spaţii de cazare, precizând că o astfel de condiţionare reprezintă o încălcare gravă a normelor constituţionale şi a legislaţiei în vigoare, universităţile obligând studenţii să sesizeze instanţele de judecată şi chiar organele de urmărire penală.

1303 afișări
Imaginea articolului Liga Studenţilor din Iaşi ameninţă cu procese. „E ilegal să ne condiţioneze prezenţa fizică de vaccin sau teste. Vom sesiza instanţele de judecată şi Poliţia”

Liga Studenţilor din Iaşi ameninţă cu procese dacă se impune vaccinarea obligatorie sau testarea pentru COVID-19: „Este ilegal!”

„Majoritatea instituţiilor de învăţământ au anunţat public scenariul în care studenţii vor începe activitatea didactică, respectiv fizic, hibrid sau online, abia în luna septembrie, foarte aproape de începutul noului an universitar. Acest fapt a creat prejudicii majore studenţilor, aceştia semnând contracte de chirie pe perioade de până la un an doar pentru a li se spune că urmează să facă facultate online. Studenţii care s-au bazat pe faptul că vor prinde un loc în cămine s-au lovit de condiţiile intempestive impuse de unele universităţi: testarea la câteva zile sau vaccinarea anti-covid. Pe fondul acestor decizii, mulţi studenţi sunt determinaţi fie să îngheţe studiile, fie să renunţe la ele.
 
Senatul Universităţii din Bucureşti (UB) s-a spălat pe mâini de responsabilitatea de a decide modalitatea prin care să se organizeze activitatea didactică în noul an universitar, lăsând la latitudinea facultăţilor „să impună” eventuale restricţii, după ce iniţial a dorit să condiţioneze prezenţa la cursuri de vaccinare sau testare. Decizia vine ca urmare a demersurilor realizate atât de studenţi, cât şi de un grup de jurişti şi avocaţi pe lângă conducerea instituţiei. În schimb, universitatea a segregat studenţii vaccinaţi de cei nevaccinaţi anti-covid la cazarea în căminele universităţii.
 
Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca a renunţat la condiţionarea prezenţei fizice a studenţilor de vaccin sau de teste după ce a fost dată în judecată de un grup de studenţi, menţinând aceste condiţii doar pentru cazarea în cămine. În luarea acestor decizii s-a avut în vedere şi precedentul de la UMF Iaşi creat de Liga Studenţilor (LS IAŞI), dar şi cel de la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava (USV), unde un student a obţinut în instanţă suspendarea regulamentului prin care instituţia a impus condiţionarea cazării în căminele instituţiei de vaccinare sau testare.
 
UMF Iaşi, UMF Cluj, UMFST Târgu Mureş şi USAMV Bucureşti au condiţionat accesul studenţilor la activităţile didactice şi în cămine de prezentarea adeverinţei de vaccinare, a dovezii trecerii prin boală în ultimele 180 de zile sau prin teste PCR sau antigen, iar Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti a impus aceste condiţii doar pentru cazarea în căminele instituţiei. Studenţii sunt revoltaţi şi doresc să acţioneze în instanţă aceste instituţii”, spun reprezentanţii Ligii Studenţilor.
 
Totodată, organizaţia critică Ministerul Educaţiei pentru faptul că a oferit unor rectori situaţia studenţilor vaccinaţi şi nevaccinaţi prin coroborarea datelor din Registrul Matricol Unic (RMU) cu datele deţinute de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP), încălcând astfel Regulamentul European de Prelucrare a datelor cu caracter personal (GDPR).
 
„Liga Studenţilor (LS IAŞI) condamnă ferm utilizarea numelor serviciilor de informaţii, cu precădere cel al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), de către rectori, cadre didactice, organizaţii studenţeşti sau de către reprezentanţii aleşi ai studenţilor, cu scopul de a pune presiune şi de a-i constrânge pe studenţii care nu s-au vaccinat împotriva Sars-cov-2, comunicând prin canale informale că informaţia cu privire la faptul că aceştia nu sunt vaccinaţi ar fi fost oferită din bazele de date ale STS. În realitate, datele aparţin Institutului Naţional de Săntătate Publică (INSP), iar anumite universităţi au obţinut în mod ilegal listele cu studenţii vaccinaţi şi cei nevaccinaţi prin coroborarea datelor din  Registrul Matricol Unic (RMU) cu datele deţinute de INSP, fie la nivel central, fie prin direcţiile de sănătate publică”, mai precieaza Liga Studenţilor din Iaşi.
 
 
„În momentul de faţă, universităţile care au adoptat restricţii faţă de proprii studenţi săvârşesc o gravă ilegalitate, faţă de cadrele didactice cu funcţie de conducere putând fi sesizate organele abilitate cu privire la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu. Liga Studenţilor din Iaşi este alături de studenţii care sunt discriminaţi de aceste măsuri şi vom face toate demersurile legale pentru a apăra demnitatea şi drepturile studenţilor faţă de orice ingerinţe externe. De aceea, facem apel la studenţi să ne scrie şi să ne semnaleze aceste încălcări ca să putem formula acţiuni în instanţă”, a declarat Matei Pieca, purtător de cuvânt Liga Studenţilor (LS IAŞI).

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici