Maşinărie, în locul oamenilor. Lipsa zilierilor îi forţează pe viticultori să îşi cumpere utilaje moderne de recoltat struguri

Viticultorii din judeţul Vrancea au început să cumpere maşini de recoltat struguri deoarece nu găsesc zilieri. Este vorba despre marii producători care îşi permit să facă împrumuturi bancare, în timp ce ceilalţi aşteaptă modificarea cadrului legislativ pentru a accesa fonduri europene.

1744 afișări
Imaginea articolului Maşinărie, în locul oamenilor. Lipsa zilierilor îi forţează pe viticultori să îşi cumpere utilaje moderne de recoltat struguri

Lipsa zilierilor îi forţează pe viticultorii din Vrancea să îşi cumpere utilaje moderne de recoltat struguri

Până în prezent, în judeţul Vrancea au fost achiziţionate patru maşini de recoltat struguri, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Adrian Porumb este unul dintre cei mai mari viticultori din judeţul Vrancea. El cultivă peste 160 de hectare de vie în zona Odobeştiului, pământul şi pasiunea pentru viticultură fiind o moştenire de familie. Deşi recoltele sunt bune, Porumb spune că afacerea sa este din ce în ce mai greu de condus deoarece nu găseşte oameni pentru recoltat în zonă şi în judeţele învecinate. De aceea, viticultorul vrâncean a luat o decizie radicală şi recent a cumpărat o maşină de recoltat, cu ajutorul unui împrumut bancar.

„Problema este cu zilierii, nu găsim. Este din ce în ce mai dificil să găsim oameni. Nouă ne-ar trebui pe sezon în jur de 100 de zilieri. Până acum veneau din Bacău, Oneşti, Vaslui, anul acesta a fost foarte greu de găsit. Chiar când să înceapă campania de recoltat ne-am hotărât să cumpărăm o maşină de recoltat struguri. Am făcut de urgenţă un împrumut în bancă de 230.000 de euro şi am achiziţionat maşina de recoltat struguri. Este adusă din Franţa”, a declarat Adrian Porumb.

Micii producători visează şi ei la maşinile de recoltat struguri, dar nu şi le pot permite deoarece fondurile europene pentru viticultură sunt foarte puţine.

„O maşină de recoltat struguri este o soluţie foarte bună, însă nu ne permitem toţi fermierii. Doar cei mari, cu bani, care au suprafaţă mare de viţă de vie, îşi pot permite aşa ceva. Fermierii mai mici nu au posibilitatea să cumpere o astfel de maşină. Este foarte scumpă. Dar, repet, acesta este viitorul. Cu zilierii este din ce mai mult, au ajuns să ceară 150 de lei la 1.000 de kilograme de struguri culeşi. Ori aici nu suntem în Spania, să avem subvenţii mari, să ne putem permite să plătim banii ăştia. Din păcate, nu sunt fonduri europene pentru utilaje în viticultură. Măcar jumătate din bani dacă i-ar subvenţiona statul sau Uniunea Europeană pentru cumpărarea unei astfel de maşini, tot ar fi bine”, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, Liviu Gheorghe.

În prezent, în judeţul Vrancea sunt patru maşini de recoltat struguri, dar ar fi nevoie de cel puţin 50 de utilaje. Specialiştii spun că în plină campanie de recoltat struguri, doar o treime din forţa de muncă necesară este asigurată în judeţul Vrancea.

Achiziţionarea utilajelor de recoltat este îngreunată de condiţiile impuse la aprobarea finanţărilor europene, iar viticultorii vrânceni au cerut ajutorul ministrului Agriculturii, Petre Daea.

„În judeţul Vrancea sunt patru maşini de recoltat struguri. Sunt puţine, avem mare nevoie de ele, ministrul Agriculturii ne-a promis ajutor în ceea ce priveşte fondurile europene, nu le putem accesa. Este mare nevoie de forţă de muncă în horticultură, mai mare decât în agricultură. Trebuie să înlocuim forţa de muncă necalificată, pe care oricum nu o mai găsim, iar dacă o aducem din Republica Moldova trebuie să plătim prea mult din cauza legislaţiei. În momentul de faţă, în toate viile din judeţul Vrancea este nevoie de circa 3.500 de muncitori necalificaţi pentru recoltat. Acum sunt peste o mie, adică o treime. 50 de maşini de recoltat ar acoperi tot judeţul, un om pe combina de recoltat face într-o zi treaba pe care o fac 150 de oameni”, a declarat pentru MEDIAFAX, preşedintele Asociaţiei de Viticultori din Vrancea, Toader Manole.

În judeţul Vrancea sunt podgorii cunoscute în întreaga lume precum Panciu, Odobeşti şi Coteşti.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici