Lista neagră a firmelor de transport implicate în traficul de persoane

Comisia Europeană a propus marţi o serie de măsuri de restricţionare a activităţilor operatorilor de transport care sunt implicaţi în introducerea ilegală de persoane sau în traficul de persoane către UE sau care facilitează aceste activităţi.

1758 afișări
Imaginea articolului Lista neagră a firmelor de transport implicate în traficul de persoane

Lista neagră a firmelor de transport implicate în traficul de persoane

„UE în ansamblul său este pusă la încercare, mai ales Lituania, Polonia şi Letonia, care, începând din această vară, s-au confruntat cu o nouă ameninţare insidioasă sub forma instrumentalizării unor persoane disperate. Aceasta a fost iniţiată şi organizată de regimul Lukaşenko, care i-a ademenit pe oameni la graniţă, cu cooperarea persoanelor care introduc ilegal migranţi şi a reţelelor infracţionale.

Acţiunile Belarusului au accelerat o criză umanitară. Bărbaţi, femei şi copii au fost blocaţi într-o pădure întinsă, la temperaturi care au scăzut sub zero grade. Mai mulţi oameni, dintre care şi copii, şi-au pierdut viaţa. Situaţia s-a agravat la 8 noiembrie, când 2 000 de persoane au rămas blocate la frontieră. În urma unor acţiuni diplomatice intense, UE a trimis ajutor umanitar şi colaborează în prezent cu agenţiile ONU pentru a sprijini evacuările. Belarus a transportat persoane într-un depozit încălzit din tabăra improvizată la frontieră”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Potrivit acestuia, evenimentele recente de la frontiera UE cu Belarus nu ar fi putut avea loc fără ca anumiţi operatori de transport să contribuie, în cunoştinţă sau necunoştinţă de cauză, la exploatarea persoanelor.

Astfel, Comisia propune un nou cadru legislativ care să permită Uniunii să adopte măsuri specifice împotriva operatorilor de transport, indiferent de modul de transport (terestru, aerian, pe căile navigabile interioare şi pe mare), care sunt implicaţi în activităţi de introducere ilegală de persoane sau de trafic de persoane către Uniunea Europeană sau care facilitează aceste activităţi. Măsurile ar urma să fie proporţionale şi stabilite de la caz la caz.

Printre tipurile de măsuri s-ar putea număra limitarea operaţiunilor pe piaţa Uniunii, suspendarea licenţelor sau a autorizaţiilor, suspendarea drepturilor de a realimenta cu combustibil sau de a efectua activităţi de întreţinere pe teritoriul UE, precum şi interdicţia de a tranzita sau de a survola teritoriul UE, de a efectua opriri tehnice sau de a face escală în porturile UE.

„Încercările de a destabiliza UE prin instrumentalizarea oamenilor nu vor funcţiona. UE este unită şi întreprinde diverse acţiuni pentru a rezolva situaţia de la frontierele externe ale UE cu Belarus. Aşa cum am anunţat prima oară în urmă cu două săptămâni, prezentăm astăzi o nouă propunere vizând includerea pe o listă neagră a operatorilor de transport implicaţi în introducerea ilegală de persoane sau în traficul de persoane către UE. Nu vom accepta niciodată exploatarea fiinţelor umane în scopuri politice”, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Cooperarea strânsă şi imediată la care am asistat din partea comunităţii aviatice mondiale în ultimele săptămâni arată că este esenţial ca operatorii de transport să fie implicaţi îndeaproape în prevenirea şi combaterea acestei noi forme de ameninţare hibridă. Noua noastră propunere privind o serie de măsuri care vizează operatorii de transport ce facilitează sau desfăşoară activităţi de introducere ilegală de persoane ne va oferi un instrument puternic de acţiune în cazul în care operatorii încearcă să obţină beneficii de pe urma exploatării oamenilor”, a spus Adina Vălean, comisarul pentru transporturi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
ce,
transport,
persoane

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici