Locic şi Costiniu, audiaţi în ianuarie de către instanţa supremă în procesul de corupţie

Instanţa supremă a amânat, marţi seară, pentru 12 ianuarie 2011 audierea omului de afaceri Marius Locic şi a fostului preşedinte al Secţiei civile a instanţei supreme Florin Costiniu, judecaţi alături de senatorul Cătălin Voicu şi Costel Căşuneanu pentru fapte de corupţie.

27 afișări
Imaginea articolului Locic şi Costiniu, audiaţi în ianuarie de către instanţa supremă în procesul de corupţie

Locic şi Costiniu, audiaţi în ianuarie de către instanţa supremă în procesul de corupţie

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis să continue în 12 ianuarie 2011 audierile din acest dosar, după ce marţi i-au audiat pe senatorul Cătălin Voicu şi pe omul de afaceri Costel Căşuneanu timp de mai bine de şapte ore şi jumătate.

După audierea lui Căşuneanu şi a lui Voicu, judecătorii instanţei supreme au mai dezbătut, timp de aproximativ două ore, două solicitări privind măsura arestării lui Cătălin Voicu, dar şi o cerere din oficiu privind legalitatea şi temeinicia menţinerii măsurii arestării preventive în cazul senatorului.

În cadrul acestor cereri, procurorul DNA a arătat că nu este de acord cu eliberarea senatorului, printre motive fiind şi faptul că declaraţiile lui Voicu şi ale lui Căşuneanu de marţi au contradicţii. Totodată, procurorul a mai susţinut că Voicu, în declaraţia sa, "a recunoscut că a cerut dosare, că s-a interesat despre dosare, că a preluat şi a înmânat mai departe hotărâri ale instanţei şi că a discutat cu un judecător despre situaţia juridică a dosarului unuia dintre inculpaţi".

Procurorul a susţinut că, din acest punct de vedere, încă persistă pericolul pe care senatorul Voicu l-ar prezenta faţă de ordinea publică.

În replică, avocaţii au arătat că au apărut temeiuri noi care să justifice punerea în libertate sub control judiciar a lui Voicu. Ei au precizat că după audierea, la termenul de marţi, a doi inculpaţi din acest doasar, Voicu nu mai poate influenţa aflarea adevărului.

Totodată, avocaţii au precizat că declaraţiile clientului lor s-au coroborat cu cele ale lui Căşuneanu şi că este incorectă afirmaţia procurorului DNA. Aceştia au mai arătat că senatoul Voicu se află în arest "de mai bine de şapte luni şi 16 zile", ceea ce, în opinia lor, "pare să se transforme într-o măsură de condamnare, şi nu una de prevenţie".

La finalul celor aproximativ 11 ore de dezbateri şi audieri, instanţa supremă a stabilit următorul termen în 12 ianuarie 2011.

Instanţa supremă a început, marţi, audierile în procesul în care senatorul Cătălin Voicu este judecat alături de oamenii de afaceri Costel Căşuneanu şi Marius Locic, precum şi de fostul preşedinte al Secţiei civile a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, judecătorul Florin Costiniu.

Senatorul Cătălin Voicu, aflat în arest preventiv, este judecat pentru trafic de influenţă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură cu fapte de corupţie.

Alături de acesta sunt judecaţi, în libertate, Florin Costiniu, pentru complicitate la trafic de influenţă, Costel Căşuneanu - asociat la SC PA&CO Internaţional SRL Bacău, pentru cumpărare de influenţă, precum şi Marius Locic - administrator al SC Locic Imobiliare SRL, acuzat de cumpărare de influenţă, fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură cu fapte de corupţie, participaţie improprie la fals intelectual la legea contabilităţii în legătură cu fapte de corupţie.

Costiniu, Căşuneanu şi Locic au stat în arest timp de trei zile, un complet de judecată al ICCJ apreciind că aceştia pot fi cercetaţi în libertate.

Procurorii au stabilit că, în anul 2009, Cătălin Voicu ar fi pretins de la Costel Căşuneanu, în mod repetat, la diferite intervale de timp, sume de bani totalizând 260.000 de euro, din care a primit 200.000 de euro, promiţând că în schimb va interveni pe lângă magistraţii Secţiei Contencios administrativ şi fiscal din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie investiţi cu soluţionarea unui dosar având ca obiect litigiul dintre SC PA&CO Internaţional SRL Bacău şi CNADNR şi-i va determina pe aceştia să adopte o soluţie favorabilă societăţii comerciale la care Costel Căşuneanu era asociat.

De asemenea, procurorii au stabilit că, în perioada 30 august - 21 octombrie 2009, Cătălin Voicu ar fi pretins şi primit de la Marius Locic suma de 119.000 de lei, promiţându-i că în schimb va interveni pe lângă poliţiştii Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti şi-i va determina să nu dispună măsura preventivă a reţinerii împotriva omului de afaceri, ci să propună soluţia de neurmărire penală într-un dosar în care acesta era cercetat pentru înşelăciune de către Parchetul Tribunalului Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici