Locuinţele cu risc seismic I vor fi asigurate doar după consolidare

Guvernul a decis ca apartamentele din blocuri încadrate în clasa I de risc seismic să nu fie asigurate împotriva cutremurului decât după consolidare, chiar şi după aplicarea Legii privind asigurarea obligatorie a locuinţelor.

505 afișări
Imaginea articolului Locuinţele cu risc seismic I vor fi asigurate doar după consolidare

Locuinţele cu risc seismic I vor fi asigurate doar după consolidare (Imagine: Mediafax Foto)

Decizia a fost luată în şedinţa de miercuri a Guvernului.

"Introducem o interdicţie de asigurare a locuinţelor situate în clădirile expertizate tehnic şi încadrate în clasa I de risc seismic, până la data recepţiei la terminarea lucrărilor de consolidare a clădirilor. Au dreptate asiguratorii, aici nu mai e vorba de o probabilitate în cazul acestor clădiri, este vorba de o certitudine că vor cădea şi, atunci, indirect obligăm şi proprietarii să se încadreze în programul aflat la Ministerul Dezvoltării şi în care în fiecare an facem o economie de 90% din sumele care se alocă", a declarat ministrul Administraţiei, Vasile Blaga.

El a arătat că va fi totodată limitată posibilitatea de control asupra polului de asigurare a dezastrelor de către anumite societăţi de asigurare.

"Limităm posibilitatea de control asupra polului de asigurare asupra dezastrelor a unor societăţi de asigurare care fac parte din grupuri în detrimentul altora care nu fac parte din niciun grup. Practic, înlocuim termenul de 90 zile de la data adoptării normelor de către Comisia de Supraveghere a Asigurărilor cu o dată ce va fi comunicată prin ordin al preşedintelui CSA, de la care persoanele fizice şi juridice sunt obligate să îşi asigure împotriva dezastrelor naturale toate construcţiile. Stabilim şi posbilitatea ca suma asigurată obligatoriu şi prima obligatorie aferentă să fie modificate anual prin ordin al preşedintelui CSA, în baza unor criterii care se stabilesc prin acelaşi ordin, iar criteriile care stau la baza modificării să vizeze suprafeţele locuinţei, costurile de înlocuire şi rata. Acum este numai pe două tipuri, construcţie de cărămidă sau din alte materiale", a arătat Blaga.

Agenţia MEDIAFAX a obţinut un document oficial din care rezulta că apartamentele din blocuri aflate în clasa I risc seismic nu vor putea fi asigurate pentru cutremur nici după aplicarea Legii privind asigurarea obligatorie, ci doar după consolidarea clădirii, la cererea firmelor de asigurări, care au transmis autorităţilor că nu îşi asumă riscul acestor locuinţe.

În documentul citat, elaborat la începutul lunii martie, este amintit că Legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren sau inundaţiilor nu prevede nicio excepţie de la această obligativitate, dar este precizat în acelaşi timp că, în cazul locuinţelor situate în clădirile cu risc seismic ridicat, producerea daunelor reprezintă "o certitudine", din cauza gradului de avariere, şi nu o probabilitate, ceea ce încalcă principiile fundamentale de desfăşurare a activităţii de asigurare, potrivit cărora riscul asigurat este un eveniment viitor posibil, dar incert.

"Ca urmare, s-a propus de către industria asigurărilor ca locuinţele aflate în această situaţie să fie exceptate de la asigurarea obligatorie şi să fie asigurate pentru oricare din riscurile prevăzute de Legea 260/2008 numai după consolidarea clădirilor în care se află. Astfel, propunerea ca locuinţele situate în clădirile expertizate tehnic şi încadrate în clasa I de risc seismic să nu se asigure pentru niciunul din riscurile prevăzute de lege, până la data recepţiei la terminarea lucrărilor de consolidare a clădirilor, a fost introdusă în proiectul de modificare a Legii 260/2008", se arată în documentul obţinut de MEDIAFAX.

Legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor ar putea fi pusă în aplicare de la 1 iulie, dată până la care societatea care va emite poliţele va fi pregătită să emită şi să gestioneze asigurările, iar contractul de reasigurare va fi încheiat, potrivit autorităţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici