Locuitorii unui sat din Alba au înmormântat iarna, printr-un obicei păstrat de peste 300 de ani

Locuitorii satului Rimetea, din judeţul Alba, au sărbătorit „Înmormântarea Fărşangului”, un obicei păstrat de peste 300 de ani. Un căruţ, tras de un măgar, a dus sicriul reprezentând iarna.

801 afișări
Imaginea articolului Locuitorii unui sat din Alba au înmormântat iarna, printr-un obicei păstrat de peste 300 de ani

Locuitorii unui sat din Alba au înmormântat iarna, printr-un obicei păstrat de peste 300 de ani

Evenimentul este organizat înainte de începerea postului Paştelui şi este un fel de carnaval unde participanţii poartă măşti, interpretează diferite personaje, dansează, se distrează. Şi simplii spectatori participă la veselia generală, fiind atraşi în alai de copiii costumaţi în drăcuşori şi mânjiţi cu funingine pe degete, care încearcă şi reuşesc să-i „cănească” pe obraji pe toţi cei care le ies în cale.

Tinerii din Rimetea s-au întâlnit, sâmbătă, la Căminul Cultural, s-au costumat, s-au machiat şi apoi au pornit prin sat. Alaiul, similar unei procesiuni de nuntă, a fost condus de muzicanţi, urmaţi de bărbaţi în costume populare sau deghizaţi în preot, cantor, mire, mireasă şi alte personaje gătite de sărbătoare.

A fost prezent şi nelipsitul căruţ, tras de un măgar, care duce sicriul reprezentând iarna şi anul vechi, după care au venit bocitoarele şi o pereche de „fete bătrâne” care târau după ele o bucată de lemn uscat, reprezentând sterilitatea.

Sărbătoarea s-a încheiat cu distrugerea prin lovituri de bâtă a sicriului, simbolizând alungarea duhurilor rele şi a tot ceea ce nu este curat, pentru ca totul să renască în perioada care vine.

Sătenii care nu au participat la procesiune au fost anunţaţi să iasă la poartă de pocnetele de bici trase ale flăcăilot îmbrăcaţi în costume populare tradiţionale, înconjuraţi de copiii costumaţi în drăcuşori, peţitori sau cerşetori.

Aceştia au strâns în coşuri cadourile pregătite de fiecare localnic: ouă, cozonaci sau diferite preparate din carne, produse care spre seară le-au pus în meniul de la „Balul Fărşangului”.

Păstrat şi continuat de secole de etnicii maghiari, „Înmormântarea Fărşangului” de la Rimetea, obicei prin care se îngroapă iarna şi anul vechi, atrage în fiecare an zeci de turişti din ţară şi din străinătate, mai ales din localităţi din Ungaria cu care comuna are relaţii strânse de prietenie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici