Loteria face recurs la decizia Curţii de Apel în procesul împotriva deciziei Consiliului Concurenţei

Loteria Română va face recurs la hotărârea Curţii de Apel Bucureşti de a respinge acţiunea formulată împotriva deciziei Consiliului Concurenţei privind ajutorul de stat acordat Loteriei, care ar putea fi obligată să returneze la buget cel puţin 50 de milioane de lei.

36 afișări
Imaginea articolului Loteria face recurs la decizia Curţii de Apel în procesul împotriva deciziei Consiliului Concurenţei

Loteria face recurs la decizia Curţii de Apel în procesul împotriva deciziei Consiliului Concurenţei (Imagine: Mediafax Foto)

"Compania Naţională Loteria Română declară că îşi va exercita dreptul legal de a formula recurs împotriva deciziei dată de instanţa de apel", se arată într-o declaraţie scrisă transmisă MEDIAFAX de Loteria Naţională.

Consiliul Concurenţei (CC) a efectuat în 2006 o investigaţie din care a rezultat că Loteria Română desfăşoară două activităţi pentru care foloseşte denumiri care să le califice în zona domeniul exclusiv şi să le scoată din aria domeniului competitiv comun, Videoloterie şi Pariloto, deşi sunt activităţi de jocuri de noroc de tip aparate de joc electronice cu câştiguri(slot machine) şi respective pariuri sportive în cotă fixă.

Ancheta CC a stabilit că, prevalându-se de aceste denumiri şi de scutirile acordate de legislaţia în vigoare pentru jocurile desfăşurate în exclusivitate, Loteria a evitat pentru aceste două jocuri plata a două taxe, de licenţă şi de timbru social. În plus, pentru cele două jocuri Loteria nu urmează procesul de autorizare impus organizatorilor privaţi, ceea ce înseamnă scutirea de alte cheltuieli.

Consiliul Concurenţei a stabilit, la acea dată, că Loteria a beneficiat de ajutor de stat, iar suma care trebuie recuperată la bugetul de stat a fost calculată la 50,6 de milioane de lei.

Finanţele şi Loteria au atacat în instanţă decizia Consiliului Concurenţei şi au solicitat suspendarea punerii în execuţie a rembursării ajutorului de stat.

Curtea de Apel a respins şi cererea de suspendare a executării deciziei Consiliului Concurenţei, acţiune pentru care Finanţele şi Loteria au făcut recurs la Înalta Curte, următorul termen al procesului fiind stabilit pentru 5 februarie.

"Dacă vom avea o decizie favorabilă definitivă şi irevocabilă, atunci Loteria va trebui să ramburseze ajutorul de stat stabilit la acea dată, sumă la care se vor adăuga dobânzile penalizatoare până la momentul actual", a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, preşedintele Consiliului Concurenţei, Gheorghe Oprescu.

Asociaţia organizatorilor de Pariuri din România – Romanian Bookmakers s-a constituit parte intervenientă în proces în numele Consiliului Concurenţei, investigaţia iniţială fiind pornită, de fapt, în urma unei sesizări depuse în 2004 chiar de către companiile private de profil.

"Scopul nostru nu a fost returnarea ajutorului de stat, ci asigurarea unei concurenţe loiale pe domeniul competitiv comun. Curtea de Apel a judecat cazul pe fond, şi a respins acţiunile Ministerului Finanţelor şi Loteriei, iar acum decizia ar trebui pusă în aplicare în totalitate", a declarat pentru MEDIAFAX vicepreşedintele asociaţiei Romanian Bookmakers, Liviu Popovici.

El a adăugat că Loteria a beneficiat de aceleaşi drepturi considerate ajutor de stat şi după aderarea României la Uniunea Europeană, moment de la care orice formă de ajutor ar trebui notificată Comisiei Europene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici