Lotul „Obregia” a fost trimis în judecată de către procurorii DNA

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au luat măsura trimiterii în judecată a cinci persoane, dintre care două angajate în cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia”, pentru infracţiunile de abuz în serviciu, fals intelectual şi complicitate la abuz în serviciu.

2635 afişări
Imaginea articolului Lotul „Obregia” a fost trimis în judecată de către procurorii DNA

Lotul "Obregia" trimis în judecată de către procurorii DNA

Conform procurorilor DNA, în perioada iunie 2011 - decembrie 2016, Elena Faur, care ocupa funcţia de şef al Serviciului Achiziţii din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia” nu şi-ar fi îndeplinit în mod legal atribuţiile de serviciu cu privire la cercetarea pieţei pentru obţinerea celei mai bune oferte din punctul de vedere al raportului calitate/preţ pentru bunurile aferente unui contract, la negocierea condiţiilor comerciale cu furnizorii, în special a preţurilor, precum şi pe cele privind estimarea valorii necesităţilor.

"Inculpata a beneficiat de ajutorul inculpaţilor Ştefu Camelia, Tacu Nicolae şi Grigore Ion care, în calitate de administratori ai societăţilor inculpate, în scopul câştigării procedurilor de achiziţie derulate de Spitalul Clinic de Psihiatrie <Prof. Dr. Alexandru Obregia>, pentru a crea aparenţa derulării unor proceduri legale, transparente şi nediscriminatorii, ce asigură o utilizare eficientă a fondurilor, au furnizat angajaţilor Serviciului Achiziţii din cadrul unităţii sanitare menţionate, oferte de preţ supraevaluate, întocmite în numele societăţilor administrate, precum şi oferte privind aceleaşi produse întocmite în numele altor societăţi, cu preţ stabilit în mod intenţionat ca fiind mai mare decât cel propus de societăţile administrate de aceştia", se arată într-un comunicat al DNA.

În rechizitoriul întocmit de către procurorii anticorupţie se arată că Elena Faur a atribuit contractele de achiziţie lucrări sau produse doar societăţilor „agreate”, administrate de inculpaţii menţionaţi de către anchetatori, deşi preţurile practicate de acestea erau mult mai mari decât cele practicate de alţi operatori economici: "În acest sens, este de menţionat faptul că în urma comparării preţurilor cu care produsele au fost comercializate către spital, cu preţurile la care aceste societăţi au achiziţionat, ele însele, produsele, a rezultat o supraevaluare a acestora cu 200% până la 1.100%", arată DNA.

Totodată, Alexandru Cristian Claudiu Popescu, inculpat în acelaşi dosar, în calitate de Şef al Serviciului Administrativ şi de preşedinte al comisiei de recepţie a serviciilor prestate, în baza a opt contracte încheiate de Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia” cu societatea SC Trendy Alien SRL, a semnat procesele-verbale de recepţie atestând contrar adevărului, că serviciile au fost prestate iar prestatorul şi-a îndeplinit obligaţiile asumate, arată anchetatorii.

"Prin aceste demersuri a fost produs unităţii medicale un prejudiciu de 4.855.474 lei, ce constituie totodată un folos necuvenit pentru firmele beneficiare al contractelor. Spitalul Clinic de Psihiatrie <Prof. Dr. Alexandru Obregia> a comunicat că se constituie parte civilă în cauză cu suma menţionată", se mai arată în comunicatul DNA.

Procurorii au dispus în cauza de faţă instituirea sechestrului asigurator, asupra unor imobile ce aparţin inculpaţilor Faur Elena, Ştefu Camelia, Grigore Ion şi Tacu Nicolae şi măsurii asiguratorii a popririi asupra sumelor aflate în prezent sau care vor intra în viitor în conturile aparţinând inculpatelor societăţi comerciale, SC Freemac Med SRL, SC Trendy Alien SRL, SC Frigoterm Eco Service SRL, SC Total Up Service SRL şi SC Sorel 99 SRL.

În acelaşi dosar, în data de 22 ianuarie 2019, Emilian Emilian Mircea Gherache a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei, la data faptei administrator al unei societăţi comerciale, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu în formă continuată.
"Inculpatul a declarat expres că recunoaşte comiterea faptelor reţinute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani şi interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice precum şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat", informează DNA.

Elena Faur, la data faptei şef al Serviciului Achiziţii din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia”, a fost trimisă în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată. Alexandru Claudiu Cristian Popescu, Şef al Serviciului Administrativ şi de preşedinte al unei comisii de recepţie a serviciilor prestate, a fost trimis în judecată de către DNA pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual în formă continuată iar Camelia Ştefu, Nicolae Tacu şi Ion Grigore, administratori ai societăţilor SC FREEMAC MED SRL, SC TRENDY ALIEN SRL, SC FRIGOTERM ECO SERVICE SRL, SC TOTAL UTILAJE PROFESIONALE SERVICE SRL (TOTAL U.P. SERVICE) şi SC SOREL 99 SRL, au fost trimişi în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici