Luc Montagnier, laureat al premiului Nobel pentru Medicină în 2008, a primit placheta Bucureştiului

Profesorul Luc Montagnier, laureat al premiului Nobel pentru Medicină în anul 2008 pentru descoperirea virusului imunodeficienţei umane, a primit, marţi, placheta oraşului Bucureşti, din partea Primarului General, Sorin Oprescu.

95 afișări
Imaginea articolului Luc Montagnier, laureat al premiului Nobel pentru Medicină în 2008, a primit placheta Bucureştiului

Luc Montagnier, laureat al premiului Nobel pentru Medicină în 2008, a primit placheta Bucureştiului (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Evenimentul a avut loc la Facultatea de Medicină şi Farmacie, acolo unde a fost lansat proiectul "Momentul Magellan al Medicinei", contribuţia românească la programul Global Ethics, iniţiativă a Federaţiei Mondiale a Cluburilor pentru UNESCO.

"Înainte de toate, doresc să va mulţumesc pentru că astăzi reveniţi în mijlocul comunităţii academice a Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila", onorându-ne cu prezenţa în dubla Dumneavoastră calitate, cea de laureat al Premiului Nobel şi cea de Doctor Honoris Causa al celei mai prestigioase Universităţi de Medicină din România. Ca mulţi dintre confraţii mei, doresc să salut lansarea Momentului Magellan, contribuţia României pentru punerea în valoare a patrimoniului nostru cultural şi ştiinţific, în contextul creat de programul Global Ethics. Domnule profesor Montagnier, îmi revine deosebita plăcere şi onoare de a va înmâna astăzi, în semn de recunoaştere a contibuţiei dumneavoastră la dezvoltarea ştiinţelor medicale, placheta Municipiului Bucureşti. Sper ca prin acceptarea acesteia să fiţi de acord să construim împreună o nouă punte de cooperare la nivel european, în împlinirea aspiraţiilor noastre, ale generaţiilor ce ne-au precedat, precum şi a celor care ne vor succede", a declarat, marţi, la ceremonie, Sorin Oprescu.

La rândul său, profesorul Luc Montagnier a vorbit despre necesitatea intensificării eforturilor pentru depistarea precoce a bolilor cronice sau infecţioase, dar şi despre importanţa stimulării sistemului imunitar.

"Sunt onorat să primesc Placheta Oraşului Bucureşti. (...) Mă aflu astăzi aici nu doar din respect pentru acest eveniment, ci şi pentru a discuta cu colegii mei, medici şi cercetători, despre situaţia medicală radicală. Ne confruntăm cu probleme comune tuturor ţărilor, mai cu seamă în Europa, şi cred că este nevoie de colaborare în ceea ce priveşte bolile infecţioase precum hepatita, virusul HIV, dar şi în ceea ce priveşte maladiile cronice care afectează din ce în ce mai mult populaţia în vârstă dar şi pe cea tânără, cum ar fi cancerul sau bolile cardiovasculare. Toate aceste maladii au o importantă deosebită şi preocupă din ce în ce mai mult societatea, pentru că ele trebuie prevenite. Astfel, mesajul meu este acela că trebuie găsite mijloacele pentru a diagnostica precoce începutul acestor maladii şi, astfel, să le oprim evoluţia", a precizat profesorul Luc Montagnier.

Totodată laureatul premiunui Nobel pentru Medicină a primit şi Placheta Universităţii de Medicină şi Farmacie Carol Davila, oferită de rectorul Universităţii, prof. Dr. Ionel Sinescu.

"Sunt deosebit de onorat de faptul că o personalitate de un asemenea calibru se află astăzi la Bucureşti, într-o universitate în care germenii ştiinţei, ai cercetării şi ai academismului s-au ridicat la cel mai înalt nivel pe care şi dumnealui l-a atins", a spus Ionel Sinescu.

Laureatul premiului Nobel petnru medicină, profesorul Luc Montagnier, care a descoperit virusul imunodeficienţei umane, este absolvent al Facultăţii de Medicină şi al Facultăţii de Ştiinţe Biologice ale Universităţii din Paris. La vârsta de 23 de ani a devenit asistent universitar, iar după o perioadă de stagiu postdoctoral în două laboratoare britanice, şi-a petrecut următorii ani de carieră în Institutul Curie şi, aproape 30 de ani, în Institutul Pasteur din Paris.

În cadrul noului Departament de Virusologie de la Institutul Pasteur, profesorul Luc Montagnier a fondat Unitatea de Cercetare Virală Oncologică, unde şi-a dedicat activitatea studiului virusurilor cancerigene, în special retrovirusurilor oncogene, aspectelor biochimice ale interferonului şi transformărilor maligne, inclusive la schimburile membranare în relaţie cu creşterea pe mediul de agar, o nouă proprietate a celulelor maligne din culturi, la descoperirea cărora a contribuit.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici