Lumea pierde lupta împotriva deşeurilor electronice, avertizează un expert ONU

Lumea pierde bătălia împotriva deşeurilor electronice, a declarat, miercuri, un expert al ONU după ce un raport a arătat că 62 de milioane de tone de telefoane mobile şi dispozitive au fost aruncate pe planetă în doar un an şi se aşteaptă ca această cantitate să crească cu o treime până în 2030.

376 afișări
Imaginea articolului Lumea pierde lupta împotriva deşeurilor electronice, avertizează un expert ONU

Lumea pierde lupta împotriva deşeurilor electronice, avertizează un expert ONU

Deşeurile electronice, cunoscute şi sub denumirea de e-deşeuri, constau în orice obiect aruncat care conţine o priză electrică sau o baterie. Acestea pot conţine aditivi toxici şi substanţe periculoase, cum ar fi mercurul, şi reprezintă un pericol pentru mediu şi sănătate, notează Reuters.

"De multe ori, aceste bunuri nu sunt uşor de reparat. Ele se transformă cu uşurinţă în deşeuri şi, prin urmare, generarea de deşeuri la nivel mondial este în creştere", a declarat Kees Balde, coordonator al programul privind ciclurile durabile din cadrul Institutului Naţiunilor Unite pentru Formare şi Cercetare.

"Creşterile muntelui de deşeuri electronice sunt mai rapide decât creşterile eforturilor de reciclare a acestor deşeuri electronice. Pur şi simplu pierdem bătălia", a spus Kees Balde.

În 2022, producţia anuală de deşeuri electronice la nivel mondial a fost de 62 de milioane de tone, cu 82% mai mult decât în 2010. Producţia de deşeuri electronice creşte, în medie, cu 2,6 milioane de tone anual, ceea ce înseamnă că ar putea ajunge la 82 de milioane de tone până în 2030.

Experţii ONU atribuie această creştere unor factori precum consumul mai mare, lipsa opţiunilor de reparare, ciclurile de viaţă mai scurte pentru electronice şi infrastructura inadecvată pentru gestionarea deşeurilor electronice.

Balde a remarcat că şi produsele concepute pentru a reduce consumul de energie, cum ar fi panourile solare, au contribuit la creşterea deşeurilor electronice. În 2022 s-a estimat că aproximativ 600.000 de tone de panouri fotovoltaice au fost aruncate, a spus Balde.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici