Luptătorul anticomunist Aristide Ionescu, unul dintre ultimii supravieţuitori ai "Experimentului Piteşti", a fost înmormântat

Unul dintre ultimii supravieţuitori ai "Experimentului Piteşti", cunoscutul luptător anticomunist Aristide Ionescu, care a murit într-un azil privat din municipiu, a fost înmormântat, marţi, în comuna Oteşani, satul vâlcean Cârstăneşti, conform dorinţei sale.

647 afișări
Imaginea articolului Luptătorul anticomunist Aristide Ionescu, unul dintre ultimii supravieţuitori ai "Experimentului Piteşti", a fost înmormântat

Luptătorul anticomunist Aristide Ionescu, unul dintre ultimii supravieţuitori ai "Experimentului Piteşti", a fost înmormântat

Cunoscut luptător anticomunist, deţinut politic şi iniţiator al simpozionului "Experimentul Piteşti - reeducarea prin tortură", avea 91 de ani, iar anii de după Revoluţia din 1989 i-a petrecut încercând să scoată la lumină ororile sistemului comunist.

"Numai credinţa ne-a salvat. Adică exact ceea ce urmăreau să distrugă în noi, prin în­chisorile comuniste. Voiau să ne anihileze ca oameni şi să uităm ce şi cine sîntem, să ui­tăm de Dumnezeu, să uităm tot şi să devenim animale", declara Aristide Ionescu, la Pitesti, în 2010, rememorând atrocităţile.

Aristide Ionescu s-a stins, dar rămân mărturiile sale despre una dintre cele mai negre perioade din istoria României: sistemul de detenţie politică iniţiat de comunişti împotriva adversarilor săi. Victimă a acestui sistem, torturat în închisorile comuniste, Aristide Ionescu şi-a dedicat ultimii ani din viaţa aducerii în atenţia românilor a ceea ce a însemnat "Experimentul Piteşti, reeducarea prin tortură".

Aristide Ionescu s-a născut în 7 decembrie 1921, în comuna Ştefăneşti, judeţul Vâlcea. A absolvit Facultatea de Horticultură şi Academia de Înalte Studii Europene, ambele la Bucureşti, iar la 22 de ani a fost încarcerat pentru prima oară pentru convingerile sale politice. Ca deţinut politic, a trecut prin închisorile Jilava, Piteşti şi Gherla.

După anul 1989, a condus fundaţia "Memoria", filiala Argeş, şi a publicat mai multe lucrări în care şi-a povestit experienţa prin care a trecut. În data de 10 octombrie 2012, a murit soţia sa, iar în 18 decembrie 2012 Ionescu a suferit o fractură de col femural stâng, fiind internat într-un spital particular din Bucureşti unde nu a fost operat din cauza vârstei şi a riscului mare de deces, pacientul având stimulator cardiac.

Aristide Ionescu a fost externat şi adus ulterior la un cămin de bătrâni din Piteşti, unde a decedat vineri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici