Macedonia: Misiunea jandarmilor acuzaţi de contrabandă, încetată înainte de terminarea mandatului

Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Jandarmeria Română au decis să înceteze, înainte de terminarea mandatului, misiunea celor 16 militari din cadrul Detaşamentului de Misiuni Internaţionale Kosovo, opriţi la graniţa cu Macedonia pentru încălcarea legislaţiei vamale.

31 afișări

În urma incidentului produs la punctul de intrare Blace pe teritoriul Republicii Macedonia dinspre provincia Kosovo, 16 jandarmi din cadrul Detaşamentului de Misiuni Internaţionale Kosovo au fost sancţionaţi de către vameşii macedoneni pentru încălcarea Codului vamal al R.Macedonia, prin nedeclararea unor produse la intrarea pe teritoriul acestei ţării, informează, joi seară, Jandarmeria Română.

Decizia luată va permite continuarea verificărilor pentru stabilirea împrejurărilor în care s-a produs acest incident şi aplicarea măsurilor ce se impun, potrivit reglementărilor în vigoare.

Totodată, se vor lua măsuri pentru înlocuirea acestora în cadrul detaşamentului de misiuni internaţionale, potrivit sursei citate.

În urmă cu o zi, şeful misiunii UE în Kosovo a cerut deschiderea unei anchete în acest caz.

Totodată, şeful Jandarmeriei, generalul Olimpiodor Antonescu, a dispus constituirea unei comisii care va face verificări în legătură cu incidentul de la graniţa macedoneană.

Purtătorul de cuvânt al Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei, Florin Hulea, a declarat că 25 de jandarmi care veneau, marţi, în concediu din Kosovo au fost acuzaţi de încălcarea legislaţiei vamale în Macedonia, deoarece aveau asupra lor o cantitate mai mare de ţigări şi băuturi alcoolice decât cea permisă de lege.

Florin Hulea a declarat, miercuri pentru MEDIAFAX, că cei 25 de jandarmi, care au ajuns seara nu cunoşteau legislaţia din Macedonia şi au vrut să plătească amenda pentru surplusul de produse, însă angajaţii vămii din Macedonia nu vorbeau decât macedoneană, iar programul lor de lucru s-a încheiat la ora 16.00.

În acest context, jandarmii români au fost nevoiţi să rămână în Macedonia şi, potrivit lui Hulea, au dormit într-un hotel civil, plătind amenzile, miercuri, după deschiderea oficiului vamal.

Consulul român din Macedonia le-a oferit acestora sprijin consular.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici