MAE a acordat 500 de burse de studiu unor studenţi din afara UE

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunţat marţi finalizarea procesului de selecţie a studenţilor străini care provin din state din afara spaţiului Uniunii Europene pentru cele 500 de burse de studiu, începând cu anul universitar 2023-2024.

287 afișări
Imaginea articolului MAE a acordat 500 de burse de studiu unor studenţi din afara UE

MAE a acordat 500 de burse de studiu unor studenţi din afara UE

Potrivit MAE, au fost depuse pe platforma StudyinRomania, în perioada 15 decembrie 2022 – 1 martie 2023, 50.858 de cereri. Este o creştere faţă de anii anteriori, când s-au înregistrat 959 de candidaturi pentru 2020-2021, 4.593 de candidaturi pentru 2021-2022, 44.733 de candidaturi pentru 2022-2023.

„O contribuţie majoră în acest sens a avut demersul MAE de digitalizare a procesului de depunere a candidaturilor prin punerea la dispoziţia candidaţilor, cu sprijinul Unităţii Executive pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI), a unei platforme electronice (StudyinRomania), în limbile engleză şi franceză, pentru încărcarea documentelor necesare”, transmite MAE.

În procesul de selecţie au fost avute în vedere atât criterii legate de excelenţa academică, diversitatea geografică şi echilibrul de gen, cât şi obiectivele de politică externă ale României în relaţie cu statele de provenienţă ale candidaţilor.

Cei 500 de bursieri selectaţi provin din 116 state de pe 5 continente. Un procent semnificativ de burse a fost acordat studenţilor din Africa Sub-sahariană (46,4%), urmată de Asia de Sud şi de Est (11,8%), America de Sud (8,4%), America Centrală (7,8%), Caucaz şi Asia Centrală (5,4%), Orientul Mijlociu (5,2%), Caraibi (4,6%), Africa de Nord (3,8%), Golful Persic (3,6%) si respectiv restul regiunilor (3%).

288 de burse au fost acordate pentru studii de licenţă, 202 pentru studii de master şi 10 pentru studii doctorale în domenii diverse precum inginerie, informatică, administrarea afacerilor, agronomie, finanţe, economie, relaţii internaţionale şi studii europene, cinematografie şi media, psihologie.

Conform MAE, în acord cu obiectivele, interesele şi priorităţile de politică externă ale României, asumate prin Programul de guvernare 2021-2024, ministerul este angajat într-un demers constant de consolidare a procesului de acordare de burse pentru studenţii străini din afara spaţiului Uniunii Europene, care are ca scop atât dezvoltarea şi aprofundarea pe termen lung a relaţiilor bilaterale cu statele de provenienţă a studenţilor, cât şi promovarea activă a instituţiilor de învăţământ superior româneşti la nivel mondial.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici