MAE anchetează activitatea Consulatului de la Torino şi a consulului general

Activitatea Consulatului de la Torino şi a consulului general Alexandru Dumitrescu se află sub ancheta MAE, purtătorul de cuvânt al ministerului precizând că mai multe motive au determinat începerea verificărilor, inclusiv sesizări legate de târgul de locuri de muncă organizat în acest oraş.

509 afișări
Imaginea articolului MAE anchetează activitatea Consulatului de la Torino şi a consulului general

Consulul general al României la Torino, Alexandru Dumitrescu (Imagine: Mediafax Foto)

Purtătorul de cuvânt al MAE, Cosmin Boiangiu, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că Inspectoratul General al MAE face verificări în ceea ce priveşte activitatea Consulatului şi a consulului general al României la Torino pentru mai multe motive, inclusiv sesizări formulate de reprezentanţii Ministerului Muncii după târgul de locuri de muncă de la Torino.

Anterior, ministrul Muncii, Paul Păcuraru, a spus că are o părere foarte proastă despre consulul român de la Torino, Alexandru Dumitrescu, după ce delegaţia română care a fost prezentă la bursa locurilor de muncă organizată în acest oraş în 21 iunie s-a plâns de modul în care consulul s-a implicat în organizarea bursei şi a întâlnirii cu românii din comunitatea locală.

Păcuraru a precizat şi că au fost primite şi informaţii negative despre consul de la comunitatea română din Torino, care s-a declarat nemulţumită de activitatea acestuia.

"Toate aceste elemente ne determină să solicităm Ministerul Afacerilor Externe (MAE) să ia măsurile care se impun", a spus Păcuraru.

Ministrul a mai declarat că reprezentanţii delegaţiei Ministerului Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse (MMFES) la Torino au cerut întocmirea unor referate în acest caz, care să fie transmise MAE.

Totodată, MMFES a declanşat demersurile pentru ca ataşatul pe probleme de muncă din Spania, Cătălin Boicu, să revină în România, ministrul fiind nemulţumit de activitatea acestuia.

Contactat de MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al MAE, Cosmin Boiangiu, a declarat că activitatea Consulatului dar şi a consulului general, Alexandru Dumitrescu, este deja sub anchetă de la începutul lunii iunie. Întrebat în legătură cu motivele pentru care consulul se află sub anchetă, Cosmin Boiangiu a spus că au existat mai multe motive care au determinat începerea verificărilor, inclusiv sesizări formulate de reprezentanţii Ministerului Muncii, după târgul de locuri de muncă de la Torino.

Surse oficiale au precizat însă, pentru MEDIAFAX, că verificările în cazul consulului au început încă din luna aprilie, când la Torino a fost efectuat un control preventiv. În urma acestui control, s-a decis că este necesar un control de fond, care a fost de altfel realizat în săptămâna dinaintea târgului de la Torino.

Sursele citate au precizat, referindu-se la natura controlului întreprins, că acesta nu a vizat nereguli financiare, ci disfuncţionalităţi constatate în modul de îndeplinire a serviciilor consulare de la Torino, fiind primite mai multe sesizări, inclusiv petiţii ale cetăţenilor.

După ce raportul echipei de control va fi prezentat, o decizie va fi luată fie de Consiliul de Onoare, fie de către Comisia Disciplinară a Ministerului, în funcţie de caz.

Contactat de MEDIAFAX, consulul general al României la Torino, Alexandru Dumitrescu, a declarat că nu este de căderea sa să comenteze aceste informaţii. El a spus, subliniind că face o declaraţie la modul general, că MAE desfăşoară operaţiuni de control intern, care sunt controale de rutină menite să ducă la îmbunătăţirea activităţii consulare şi la "creşterea calitativă a modului de abordare a activităţii MAE".

Consulatul României la Torino a fost inaugurat oficial la 3 decembrie 2007, instituţia funcţionând de fapt de la 1 noiembrie. În total, la Consulatul român din Torino sunt opt persoane, dintre care patru funcţionari diplomatici. Aceştia au în circumscripţie regiunile Vale de Aosta, Piemonte şi Liguria.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici