MAE: Cei patru şoferi de tir români au părăsit uzina din Bender, împreună cu mijloacele de transport

MAE informează că, sâmbătă, cei 4 cetăţeni români care s-au aflat timp de mai multe zile, pe fondul unui litigiu comercial, în interiorul unei fabrici din Bender, au părăsit incinta uzinei, împreună cu mijloacele de transport, urmare a îndeplinirii de către firma română a condiţiilor puse de aceştia.

727 afișări
Imaginea articolului MAE: Cei patru şoferi de tir români au părăsit uzina din Bender, împreună cu mijloacele de transport

MAE: Cei patru şoferi de tir români au părăsit uzina din Bender, împreună cu mijloacele de transport

În prezent, cei patru cetăţeni români aflaţi la Bender au părăsit regiunea transnistreană şi se află pe teritoriul controlat de autorităţile de la Chişinău, se arată în comunicatul transmis de MAE.

Ministerul precizează că Ambasada României la Chişinău s-a aflat în permanentă legătură cu autorităţile locale competente, cu şoferii de cetăţenie română, cu familiile din ţară ale acestora şi cu agenţii economici din România.

MAE reaminteşte totodată că, în cursul zilei de vineri, o echipă consulară a Ambasadei României la Chişinău s-a deplasat la faţa locului pentru a acorda asistenţă consulară celor patru cetăţeni români aflaţi în interiorul fabricii din Bender. "S-a constatat că toţi cei patru sunt într-o stare de sănătate bună şi nu au fost supuşi unor rele tratamente. De asemenea, acestora le-au fost înmânate alimente de primă necesitate şi apă potabilă", precizează sursa citată.

Totodată, Centrala MAE, prin intermediul Departamentului Consular, a menţinut permanent legătura cu Ambasada Republicii Moldova la Bucureşti pentru clarificarea şi soluţionarea situaţiei cetăţenilor români în cauză, se mai arată în comunicat.

MAE preciza vineri, în urma unei solicitări MEDIAFAX, că patru şoferi români de tir se aflau în incinta unei fabrici de ulei din Tighina, în Republica Moldova, unde mijloacele de transport care aparţin angajatorilor lor sunt sechestrate, ministerul precizând că aceştia sunt "victime colaterale ale unui litigiu comercial".

"Misiunii diplomatice române i s-a semnalat că un grup de cetăţeni români, şoferi de tir, ar fi fost prezumtiv sechestraţi, împreună cu mijloacele de transport, încă de la data de 4 martie 2014, în incinta unei fabrici de ulei din localitatea Tighina (Bender) din Republica Moldova, localitate limitrofă regiunii Transnistria. Iniţial, în această situaţie s-au aflat 9 persoane, dintre care cinci au reuşit să părăsească zona şi să se repatrieze la data de 12 martie 2014, astfel încât în prezent se mai află la faţa locului patru cetăţeni români", se arăta în răspunsul Ministerului de Externe la o solicitare MEDIAFAX.

Potrivit MAE, demersurile întreprinse au evidenţiat faptul că persoanele respective sunt "victime colaterale ale unui litigiu de natură comercială". "Fabrica din Tighina se află în relaţii comerciale, în calitate de furnizor, cu agenţi economici din România şi din Republica Moldova, existând indicii că ar fi recurs la această măsură extremă pentru a exercita presiuni asupra partenerilor comerciali în vederea recuperării unui datorii substanţiale", preciza sursa citată.

Ministerul de Externe susţinea că, în urma unei intervenţii a poliţiei din Tighina la faţa locului, s-a stabilit că şoferii de cetăţenie română nu sunt lipsiţi de libertate, măsura sechestrării vizând exclusiv mijloacele de transport. Astfel, şoferii nu au plecat din Tighina pentru a nu abandona camioanele, în special la solicitarea angajatorilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici