MAE confirmă prezenţa unui român pe nava capturată de rebelii Houthis în Marea Roşie

Ministerul Afacerilor Externe confirmă prezenţa unui român pe nava capturată de rebelii Houthis în Marea Roşie şi dusă lângă coasta statului Yemen.

174 afișări
Imaginea articolului MAE confirmă prezenţa unui român pe nava capturată de rebelii Houthis în Marea Roşie

MAE confirmă prezenţa unui român pe nava capturată de rebelii Houthis în Marea Roşie

Nava Galaxy Leader, sub pavilion Bahamas, care naviga în Marea Roşie, a fost capturată duminică de către miliţiile Houthi şi dusă lângă coasta statului Yemen, iar din informaţiile de primă sesizare, printre membrii echipajului s-ar afla şi un cetăţean român, precizează MAE.

„Din dispoziţia ministrului afacerilor externe a fost activată Celula de Criză Interinstituţională, fiind demarate procedurile standard pentru astfel de cazuri care implică cetăţeni români.
Ministerul Afacerilor Externe, prin Celula de Criză Interinstituţională, în cooperare şi coordonare cu celelalte autorităţi române cu atribuţii în materie şi în strânsă legătură cu alţi parteneri internaţionali continuă să monitorizeze cu maximă atenţie situaţia şi întreprinde demersuri în vederea soluţionării acesteia”, transmite sursa citată.

Autorităţile din Japonia au anunţat luni că „au contactat direct" Houthis din Yemen după ce nava a fost deturnată şi echipajul a fost luat ostatic în Marea Roşie, potrivit Sky News. Rebelii au ajuns cu un elicopter pe nava de marfă operată de japonezi, potrivit oficialilor americani şi israelieni.

Nava este legată de unul dintre cei mai bogaţi oameni din Israel, iar atacul a avut loc după ce grupul de rebeli a promis că va viza navele apropiate de Israel.

Secretarul-şef al cabinetului japonez, Hirokazu Matsuno, a declarat că guvernul face tot posibilul pentru „eliberarea rapidă" a navei şi a echipajului său.

„În timp ce comunicăm cu Israelul, pe lângă contactarea directă a Houthis, îndemnăm, de asemenea, ţările din regiune, cum ar fi Arabia Saudită, Oman şi Iranul, să îi îndemne ferm pe Houthis să elibereze navele şi marinarii cât mai curând posibil", a declarat el.

Nava nu transporta marfă în momentul incidentului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
mae,
navă,
român

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici