MAE: Consulul român de la Ankara, deplasat de urgenţă la Antalya pentru a asista familia Cioabă

Ministerul Afacerilor Externe informează că a avut loc deplasarea de urgenţă la Antalya a consulului român de la Ankara pentru a asista familia lui Florin Cioabă în înregistrarea decesului la autorităţile turce şi eliberarea documentelor necesare repatrierii.

383 afişări
Imaginea articolului MAE: Consulul român de la Ankara, deplasat de urgenţă la Antalya pentru a asista familia Cioabă

MAE: Consulul român de la Ankara, deplasat de urgenţă la Antalya pentru a asista familia Cioabă

"La această oră, Consulul Ambasadei de la Ankara, care s-a deplasat de urgenţă la Antalya, este în curs de a acorda asistenţă familiei pentru înregistrarea decesului la autorităţile turce, în conformitate cu cadrul legal existent. Consulul român este pregătit ca, în baza documentelor emise de autorităţile turce, să elibereze paşaportul mortuar necesar repatrierii trupului neînsufleţit", menţionează un comunicat transmis MEDIAFAX de MAE.

În ceea ce priveşte momentul repatrierii, această operaţiune se va putea desfăşura în funcţie de finalizarea procedurilor care ţin de autorităţile locale turce şi de firma de transport contractată de familia cetăţeanului român decedat, evidenţiază comunicatul MAE.

De asemenea, Ambasada de la Ankara a transmis o notă verbală Ministerului turc al Afacerilor Externe şi Ministerului turc al Sănătăţii cu solicitarea de sprijin în vederea repatrierii trupului neînsufleţit.

MAE arată că "fiul decedatului a solicitat sprijinul Ambasadei pentru preluarea corpului neînsufleţit de la spital deoarece spitalul a condiţionat acest lucru de plata restanţelor privind serviciilor medicale".

"Atât în ziua decesului cât şi astăzi, 19 august, misiunea s-a adresat conducerii spitalului solicitând urgentarea procedurilor de eliberare a actului constatator al decesului, precum şi urgentarea emiterii facturii pentru serviciile medicale prestate efectiv. Aceste demersuri au facilitat semnificativ finalizarea mai rapidă a procedurilor desfăşurate la spital", se menţionează în comunicat.

Totodată, MAE precizează că "familiei pacientului i s-au comunicat de către spital, anterior efectuării operaţiei, costurile estimative pentru tratament şi spitalizare, aceştia semnând documente prin care se obligau să suporte costurile. Aceste documente nu au fost remise şi Ambasadei de la Ankara. În schimb, spitalul a solicitat Ambasadei garanţii că factura finală va fi onorată".

MAE subliniază că Ambasada României la Ankara s-a aflat, din momentul informării pe 13 august de către familie asupra situaţiei grave de sănătate a lui Florin Cioabă, în permanentă legătură cu membrii familiei acestuia pentru acordarea sprijinului consular pe care statul român îl acordă tuturor cetăţenilor români aflaţi în străinătate în situaţii dificile, în baza competenţelor legale.

MAE aminteşte că reprezentanţii Ambasadei României au luat legătura cu spitalele unde a fost internat Florin Cioabă, a asigurat punerea la dispoziţia familiei a unui translator de limba turcă, au facilitat dialogul medicilor români şi al secretarului de stat Raed Arafat cu medicii turci, au efectuat demersuri pentru identificarea specialiştilor cardiologi care să efectueze intervenţia chirurgicală.

La cererea fiului lui Florin Cioabă, care s-a deplasat în Turcia cu autoturismul, Ambasada a efectuat şi demersuri pe lângă autorităţile turce pentru a clarifica dacă acesta se poate reîntoarce în ţară pe calea aerului, întrucât legislaţia turcă prevede faptul că un cetăţean străin care intră pe teritoriul Turciei cu autoturismul trebuie să părăsească ţara în acelaşi mod, mai precizează comunicatul MAE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici