MAE le cere românilor să părăsească Ucraina „cât mai curând” şi să evite frontiera cu Rusia

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) le cere românilor să părăsească Ucraina „cât mai curând” şi să evite deplasările în Peninsula Crimeea şi zona de est a Ucrainei, respectiv regiunile Doneţk şi Lugansk, precum şi zona de frontieră a Ucrainei cu Rusia şi Belarus.

3766 afișări
Imaginea articolului MAE le cere românilor să părăsească Ucraina „cât mai curând” şi să evite frontiera cu Rusia

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că a fost actualizat textul alertei curente de călătorie pentru Ucraina, în contextul ultimelor evoluţii de securitate din proximitatea Ucrainei şi din regiunea Mării Negre.

„MAE recomandă puternic cetăţenilor români evitarea oricărei deplasări în Ucraina, manifestarea unei atenţii deosebite şi, de asemenea, recomandă să ia în considerare părăsirea teritoriului acestui stat cât mai curând. Totodată, MAE continuă să recomande ferm evitarea deplasărilor în Peninsula Crimeea şi în zona de est a Ucrainei, respectiv în regiunile Doneţk şi Lugansk, precum şi în zona de frontieră a Ucrainei cu Federaţia Rusă şi Belarus, reamintind că situaţia de securitate se menţine tensionată şi fluidă. În egală măsură, MAE sfătuieşte cetăţenii români, inclusiv reprezentanţii mass-media, să fie vigilenţi, să evite aglomerările mari de oameni, să se informeze permanent din surse sigure şi să-şi ajusteze prompt planurile de călătorie, în funcţie de situaţia de securitate din zonă. De asemenea, MAE recomandă cetăţenilor români care se află în Ucraina să manifeste atenţie sporită şi să respecte reglementările stabilite de autorităţile ucrainene”, potrivit alertei emise de MAE.

MAE, prin misiunea diplomatică şi oficiile consulare din Ucraina, este pregătit să acorde protecţie şi asistenţă consulară cetăţenilor români, potrivit unui comunicat de presă transmis duminică de Minister.

„MAE reia recomandarea către cetăţenii români care se află în Ucraina să-şi notifice coordonatele prezenţei lor în Ucraina prin platforma e-consulat.ro (https://www.econsulat.ro/CetateniRomaniInregistrati/Inregistreaza) sau contactând telefonic cel mai apropiat oficiu consular (Ambasadei României la Kiev - +380936252717, Consulatul General Cernăuţi - +380635669918; Consulatul General Odessa - +380955412788; Consulatul Solotvino - +380682140918). De asemenea, MAE reaminteşte că la nivelul Departamentului Consular al MAE a fost activată o linie telefonică dedicată cetăţenilor români care se află temporar în Ucraina şi care solicită protecţie şi asistenţă consulară – telefon 0040 -751.084.537”, mai arată MAE.

În situaţii ce ar necesita acordarea de asistenţă şi protecţie consulară cetăţenilor români în Peninsula Crimeea, respectiv în zona de est a Ucrainei, în regiunile Doneţk şi Lugansk, capacitatea misiunilor diplomatice şi a oficiilor consulare ale României este foarte limitată, potrivit MAE.

MAE reaminteşte că România nu recunoaşte anexarea ilegală de către Federaţia Rusă a Republicii Autonome Crimeea şi a oraşului Sevastopol, care rămân, conform dreptului internaţional, părţi integrante ale Ucrainei.

„În conformitate cu prevederile alineatului 2 al articolului 10 din Legea Ucrainei privind asigurarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor şi regimul juridic pe teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei, intrarea şi ieşirea străinilor şi apatrizilor în/din teritoriile temporar ocupate se poate face numai cu un permis special prin punctele de control la intrarea şi ieşirea în/din acestea. Procedura de eliberare a acestor premise este stabilită de Regulamentul de intrare şi ieşire în/din teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei, aprobat prin Hotărârea Cabinetului de Miniştri al Ucrainei nr. 367 din 4 iunie 2015. Menţionăm că prezenţa în Peninsula Crimeea, cu încălcarea regulilor de intrare şi ieşire pe/de pe acest teritoriu, stabilite de Cabinetul de Miniştri al Ucrainei (Hotărârea nr. 367 din 4 iunie 2015), este sancţionată administrativ şi penal de legislaţia ucraineană. În conformitate cu art. 204(2) al Codului Ucrainei privind infracţiunile administrative, încălcarea de către cetăţenii străini a Regulamentului de intrare şi ieşire în/din teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei se pedepseşte cu o amendă în cuantum de la 100 până la 300 de ori valoarea venitului minim neimpozabil al cetăţenilor ucraineni. Comiterea unor astfel de acţiuni de către un grup de persoane sau de o persoană, care a făcut deja obiectul unei pedepse administrative pentru infracţiune pe parcursul anului în curs, atrage aplicarea unei amenzi în cuantum de la 300 până la de 500 de ori valoarea venitului minim neimpozabil al cetăţenilor ucraineni”, mai transmite MAE.

Potrivit comunicatului cirat, nerespectarea procedurilor de intrare şi ieşire în/din teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei urmărind prejudicierea intereselor statului, în conformitate cu art. 332 (1) din Codul penal al Ucrainei, se pedepseşte cu restricţionarea libertăţii pe o durată de până la 3 ani sau cu închisoarea pe aceeaşi durată. Aceleaşi acţiuni comise în mod repetat se pedepsesc cu închisoarea de la 3 ani până la 5 ani. De asemenea, acţiunile comise de un grup organizat se pedepsesc cu restricţionarea libertăţii de la 5 ani până la 8 ani.

MAE reiterează faptul că în regiunile Doneţk, Lugansk şi Peninsula Crimeea cetăţenii români nu pot beneficia de protecţie consulară adecvată din partea misiunii diplomatice sau oficiilor noastre consulare. În conformitate cu decizia autorităţilor ucrainene, cetăţenii străini, inclusiv cei români, care se află în zona operaţiunii forţelor întrunite (fosta zonă ATO) din estul Ucrainei (care cuprinde părţi ale regiunilor Doneţk şi Lugansk) numai prin punctele de control existente, în baza documentelor de intrare-ieşire prevăzute de legislaţia ucraineană, respectiv paşaport şi viză sau permise de şedere temporară/permanentă. Cetăţenilor străini care intră în zonă prin punctele de frontieră neoperaţionale de la graniţa dintre Ucraina şi Federaţia Rusă nu li se va permite accesul pe teritoriul Ucrainei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici